Џевад Галијашевић: Са избеглицама долазе и муџахедини

226

ксперт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је Срни да ће на самопроглашено Косово, у Северну Македонију, Албанију, али и регион са избеглицама из Авганистана доћи и муџахедини којих, на овим просторима има одавно, а који су се показали као радикални исламисти.

Према његовим речима, њих у БиХ, самопроглашеном Косову и Северној Македонији има ко да дочека и финансира.

– Они долазе на спремну ситуацију и овај амерички потез мора изазвати забринутост. Очито Американци желе тежиште сукоба из централне и јужне Азије да пребаце на Балкан, а Европа за тај рат није спремна – рекао је Галијашевић, коментаришући одлуку привремених институција у Приштини да насели избеглице из Авганистана.

Он је рекао да не долазе талибани, али да долазе људи који имају велико искуство и мреже на овим просторима.

– Они су већ у БиХ, њих око 12.000, на (самопроглашено) Косово треба доћи око 5.000, у Албанију око 8.000, а 3.000 у Северну Македонију. Ми имамо лоша искуства са њима деведесетих, а са друге стране имају упоришта на овим просторима – појаснио је Галијашевић.

Он је оценио да Европа има разлог за забринутост, што се видело и кроз изјаве немачког канцелара Ангеле Меркел, које су биле недипломатске и које су изражавале њену узнемиреност и огорчење.

– Она је ставила до знања да Европа није била укључена у ове процесе, да није имала информације шта се тамо дешава и да није била спремна за улазак талибана у више од пола Авганистана – рекао је Галијашевић.

Он је истакао да су талибани победили на простору на којем живе етнички Паштуни, али да је остала друга половина етничког простора у којем живи 48 одсто становништва којег чине Таџици, Узбеци, Хазари и Туркмени.

– Постоје и два различита политичка система. Талибани желе да формирају исламски емират Авганистан, а друга струја, Северни савез, жели да се формира исламска република Авганистан – навео је Галијашевић.

Галијашевић је подсетио да су талибани и муџахедини некада заједно наступали, али да су данас раздвојени.

– Муџахедини су долазили у БиХ и (самопроглашено) Косово. Они су противници талибана, јер су били партнери САД у окупацији Авганистана. И ти муџахедини долазе овамо. Американци су обучили више од 300.000 авганистанских војника из редова Северног савеза. Најмање њих стотињак хиљада људи су обучавани за ратовање – рекао је овај експерт за борбу против тероризма.

Према његовим речима, они нису радикални исламисти у мјери у којој су талибани, али је разлика мала.

Он је подсетио да су авганистански ветерани у рату деведесетих створили одред “Ел муџахид”, а први командат тог одреда био је шеик Абдул Азиз Барбароса, ослободилац Кабула од совјетске окупације.

Галијашевић је нагласио да су муџахедини у овом моменту посвађани са талибанима и то је амерички успех рата у Авганистану.

– Американци су “умирили” Ал каиду, везали их за себе, поклонили им у Сирији Идлиб, у којој још ратује више стотина лица из БиХ – рекао је Галијашевић.

Галијашевић је указао да су све то идеолошка браћа, да њихове организације постоје у БиХ у виду вехабијских џемата, паралелних џемата, у виду неких невладиних организација.

– Знамо шта од њих можемо да очекујемо, мала је разлика – констатовао је Галијашевић.

Правда.рс