Доњецка Народна Република преузима контролу свих фабрика (1)

276
Ростислав Ишченко

КАЉЕЊЕ: Степен усијања раскаљеног тела: степен крајње напрегнутости, узбуђења.  Т.Ф.Јефремова: Једнојезични речник руског језика.

            Већ неколико дана у Донбасу се не прекида  оружани сукоб за освајање Доњецке филтрационе станице (ДФС)  (тј. фабрике воде). Постављена на неутралној територији демаркационе линије станица се налази на километар од града Јасиноватаја и на 12 километара од Доњецка и снабдева водом цео низ већих насељених места и региона са обе стране линије разграничења. Станицу су непрекидно обасипали  артиљеријском  ватром и због тога  је руководство  било принуђено да прекине њен рад.  24.фебруара су у компанији „Вода Донбаса“ изјавили да заустављају рад ДФС због сталне ватре и оштећења саме зграде станице. Станица је за недељу дана испражњена, и неколико градова са обе стране  линије разграничења  су остали без воде.

            Следећег дана украјинске снаге су, кршећи све договоре који су до сада постигнути,  заузели објекте ДФС. Извор ТВ-канала Life је саопштио да су, користећи чињеницу да су запослени у објекту евакуисани, станицу почели да пљачкају националистички батаљони.

            У недељу, 26.фебруара, заменик команданта оперативне команде ДНР Едуард Басурин је саопштио  да су јединице украјинских специјалаца напустиле територију станице. По његовим речима, украјинско „војно руководство је смогло снаге да истера радикалне националисте са територије Доњецке филтрационе станице“ – преноси „Доњецка агенција новости“. Међутим, поред станице се наставља утврђивање украјинских блиндажа, мада је то прекршај  двостраног договора, укључујући и договоре из Минска. При том  није могуће  конзервирану станицу расконзервирати, јер Кијев не гарантује безбедност јединицама за ремонт. „Спремни смо да обезбедимо безбедност јединицама које би се бавиле ремонтом ДФС-а, али на жалост украјинска страна одбија да поступи на исти начин, због чега се одуговлачи расконзервирање станице“ – рекао је Басурин.

            Истовремено су САД  објавиле своју осуду поступака Русије и становништва са истока Украјине. Како јавља Ројтерс, позивајући се на изјаву Стејт департмента, Вашингтон тврди да оружане формације ДНР и ЛНР не испуњавају услове режима за прекид ватре. Према речима Стејт департмента  – специјална мониторинг мисија ОЕБС-а  је била под ватром „заједничких  руско-сепаратистичких снага“. Очигледно је да те формације своје нападе усмеравају на цивилну инфраструктуру, укључујући и Доњецку филтрациону станицу“ – каже се у изјави америчке спољнополитичке установе. „Захтевамо од Русије и сепаратистичких снага које она подржава да се одмах врате на поштовање режима заустављања ватре, да извуку све тешко наоружање и да омогуће потпун и непрекидан доступ посматрачима ОЕБС-а“ – изјавио је Вашингтон.

            А 27.фебруара први човек Доњецке Народне Републике Александар  Захарченко је објавио да је формиран штаб за контролу преноса предузећа под украјинском јурисдикцијом на спољно управљање, преноси Доњецка агенција новости: „Издао сам наредбу о формирању штаба који ће уређивати права радних људи“ – рекао је Захарченко,  коментаришући ситуацију са украјинским предузећима, чији је рад  био нарушен због транспортне блокаде Донбаса. По његовим речима, рад је зауставила Јенакијевска жељезара и још нека предузећа. „И, уколико се не пререгиструју до среде, сви ће прећи у потпуности под нашу контролу. То се односи и на стадионе, и на хотеле“ –  додао је први човек ДНР.

            Пре тога  у понедељак се сазнало да је у самопроглашеној Луганској Народној Републици формиран исти такав орган за обнову рада предузећа.

            Оцене експерата

            Ростислав Ишченко: Ситуација у вези са Доњецком филтрационом станицом и изјавом Стејт департмента САД-а о томе да је Русија заједно са „сепаратистима“ напала ту станицу. До данас се администрација  Трампа  придржавала и придржаваће се оних позиција које је као наслеђе оставио Обама. Зато што ће Трамп бити у стању  да формулише – не чак ни да измени, већ само да формулише – своју спољнополитичку  стратегију тек пошто буде постигнут (или не буде постигнут) унутарполитички консензус у САД и буде јасно  да ће   у сваком случају морати да се бори са својим опонентима. Ето тек када се за њих унутрашња ситуација коначно разјасни, када се буде знало на какве уступке они треба да иду или не треба да иду и где ће да врбују савезнике за себе – тада ће моћи да се одреди њихова спољна политика. Зато што спољна политика представља наставак унутрашње, а не обрнуто. Уколико не постоји разумевање унутарполитичке стратегије, неће се разумети ни спољнополитичка. Зато је поступак Стејт департмента у том тренутку био потпуно логичан. Они су могли да их раде мало другачије. Европска политичка традиција  је да у таквој ситуацији  седе  и ћуте. Тако да Европа чека да   САД одреди своју стратегију, како би, у зависности од тога каква ће са оне стране океана бити одабрана, одредила своју. Ето баш зато Европа ћути. А САД никада не ћуте зато што су оне глобална држава и традиција им је оваква: кад год неко кине – нешто мора да се прокоментарише. Али – све у свему – они су на оним позицијама  које им је оставио Обама, нису  мрднули ни лево, ни десно. Зато што не знају на коју би се страну окренули. У том случају постојећа позиција се само фиксира.

            Стејт департмент је осудио Русију због фабрике воде; уосталом, Бога ради, он је и до сада осуђивао. Због Широкина, због отварања ватре. Што се тиче конкретно фабрике воде, ја мислим да она неће скоро да проради, зато што су сви досадашњи упади и блокаде представљали само последицу  домаће политичке борбе у Кијеву.  То је прилично успешан покушај  да се за Порошенка  направи ситуација  јаке унутрашње кризе  у којој би овај био принуђен да оде, или ће се успети у намери да се против њега изведе на улице велики број људи, тако да би се, изговарајући се масом, садашњи председник могао лако уклонити. То чак не може да се назове ни заоштравањем на линији разграничења зато што, рецимо енергетска блокада, ни она не представља заоштравање на демаркационој линији. Освајање фабрике воде – ако се посматра са гледишта њене важности  за обезбеђење Доњецка водом наравно да представља озбиљну ситуацију, али са гледишта укупне ситуације на фронту то и није неко озбиљно заоштравање. Шта мислиш – 30 специјалаца свратило, истерало персонал и прекинуло  рад фабрике. Дотле су нападали с времена на време, чак се дешавало да су неки циљ и освајали, а онда су се повлачили. Односно – то је иста појава која се дешава већ две године. Односно – ништа ново се није десило, а осим тога – освојен је стратешки објекат  који прећутно нису дирали ни једни, ни други, јер – он је радио и за ове, и за оне. То заузимање представља покушај да се ситуација  заоштри, пре свега на украјинској територији,  односно да се покаже немоћ Порошенка и његова неспособност  за било какво деловање. Заоштравање заузимањем фабрике воде  пре свега представља напад не на Доњецк, већ на Порошенка.

Наставља се…