Ко ће да дође на чело Трампове председничке администрације и бити његов главни саветник

259
Дмитриј Дробњицки

Док се вашингтонска елита, медији и “брбљиве главе” опорављају од шока који је, како сами кажу, изазвао исход америчких председничких избора, Доналд Трамп не оклева, он је већ именовао прве људе у својој администрацији.

Светска јавност још увек очекује ко ће бити номинован на дужност државног секретара и министра одбране (обе функције мора да одобри Сенат), међутим, Доналд Трамп је поново успео да запањи све.

Шеф председничке администрације постао је сада већ бивши председник Републиканског националног комитета (сматрајте да је то први партијски секретар) Рејнс Прибус, док је дужност главног саветника припала бившем главном уреднику и извршном директору интернет портала Beitbart Стиву Бенону.

Ове функције су практично једнаке по значају. Није Доналд Трамп без разлога у свом саопштењу изјавио да ће Рејнс и Стив сарађивати “као равноправни партнери”. Тренутно је, у Обаминој администрацији, на дужности шефа администрације Денис Мекдоноу, он је Обамин човек од поверења у пословима спољне политике. Главни саветник 44. председника донедавно је био Џон Подеста који је напустио ову дужност да би био на челу изборног штаба Хилари Клинтон.

Прибус је партијски радник од каријере који представља нову генерацију републиканаца који подржавају идеје десничарског конзервативног покрета Чајанка. Он је лични пријатељ гувернера Висконсина и некадашњег Трамповог ривала на прајмеризима Скота Вокера, као и спикера америчког Представничког дома Пола Рајана.

Рејнсу уопште није било лако у протеклој политичкој сезони. Он је из све стаге покушавао да сачува јединство у партији и то у њеним најтежим тренуцима. Његови напори нису били узалудни. После дуготрајног конфликта Доналд и Пол су две недеље пре избора успели да удруже своје снаге.

Новоизабрани председник је у свом победничком говору високо оценио дипломатски и организациони таленат Прибуса. “Нисам имао ни једну непријатну минуту са овим момком” – изјавио је Трамп.

Именовање Рејнса Прибуса било је разматрано током изборне ноћи – он је био идеална комбинација лојалности према Трампу и “чајанског” крила партије које је у потпуности преузело контролу над Конгресом.

Међутим, друго именовање било је као гром из ведрог неба.

“Партијском трудбенику” је за парњака додељен човек чија се целокупна каријера може окарактерисати као каријера вансистемског антиестаблишментовског мангупа. Пре тога, он је веома ретко могао да буде виђен у пословном оделу! Стално је носио џемпере, дуксеве и тренерке. Он своје навике није променио чак и кад је постао шеф предизборног штаба Великог Трампа.

Многима је, у крајњој линији, избор шефа предизборне кампање могао бити чудан. Међутим, резултат од 8. новембра говори све. То ј убедљив резултат који говори сам о себи.

Стив Бенон је по много чему културно близак Трампу. Он је почео као бизнис-менаџер и високо је догурао у банци Goldman Sachs.

Међутим, Стива је више привлачио свет медија. Он је са групом истомишљеника 1990. године основао малу финансијску компанију Bannon & Co. која је била специјализована за инвестиције у медијима.

Бенон је 1995. године продао свој удео у фирми и почео да се бави продукцијом документарних филмова. Он је 2004 . године снимио једну од најпознатијих серија о Роналду Регану – “Пред лицем зла”. Током рада над филмом он се упознао са легендом истражитељског новинарства Питером Швајцером и издавачем Ендрјуом Брајтбартом.

Стив је у разговору са њима схватио да је будућност у интернет медијима.

Политичка активисткиња Адријана Хафингтон одлучила је да 2005. године оснује онлајн ресурс који би могао да се такмичи са традиционалним медијима. Њој је био потребан талентован партнер који не размишља шаблонски. Нашла га је у Бенону. Заједно су основали и пустили у рад сајт The Huffington Post који је тренутно један од најутицајнијих медија у САД.

Исте године Ендрју Брајтбарт оснива свој властити медиј Breitbart.com који је у почетку радио као информативни портал, да би 2007. године био освежен видео прилозима и истраживањима, углавном садржајима из читавог света.

Брајтбарт је 2010. године објавио да проширује свој пројект. “То ће бити Huffington Post само конзервативни” – изјавио је он у свом интервјуу за агенцију Associated Press. Али, посао се дуго није померао са мртве тачке, све док Стивен Бенон није 2012. године био позван на дужност главног уредника и извршног директора.

Отад се империја Breitbart стално шири. Било је отворено неколико филијала у савезним државама, са радом је почела и радио станица, а затим и интернет телевизија. Као и раније значајна пажња се поклањала свакодневном животу – скандалима, интригама, да би постепено овом медију били додати и политички мишићи.

Прелом се догодио 2014. године на изборима за Конгрес, на којима су либерали претрпели један од најснажнијих изборних пораза још од `20-тих година прошлог века.

“Званична” издања и телевизије су као и увек омаловажавали `Breitbart` називајући га “интернет издањем жуте штампе” и “сајтом за обожаваоце теорије завере”. Али кад се више није могао игнорисати нови медиј – он је уистину почео да утиче на стање свести и расположење америчких бирача.

Тако се 2015. године Питер Швајцер обратио Бенону са молбом да му помогне у систематизовању материјала за његову књигу “Клинтонов новац” (Clinton Cash) која је била главна политичка бомба прошле политичке сезоне и својеврсна пресуда корумпираном клану Клинтонових.

Стив не само да убрзава издавање књиге, већ и снима документарни филм по књизи Швајцера. Филм се од лета 2016. године приказује на интернету и постаје један од најпопуларнијих на сајту You Tube.

За то време су либерални медији проклињали Breitbart за све на овом свету. Отпуживали су га као и Трампа за фашизам, расизам и све друге смртне грехове. А кад је Велики Доналд именовао Бенона за шефа свог предизборног штаба само су најпроницљивији либерали – као што је режисер Мајкл Мур – схватили да ствари око Хилари миришу на тамјан. Остали су јавност убеђивали да је сада готово сигурно да је “Трамп – готов”.

Али, Трамп је победио.

Медијски магнат и издавач Стив Бенон, који у томе има велику заслугу, од мистер-директора чудног медија постаје Главни Господин Саветник. И то не макар кога, већ председника Сједињених Америчких Држава.

То је, несумњиво, прича о америчком успеху. Међутим, то је прича и о критикованом (углавном за успехе као и Трамп), несистемском, непријатном и политички некоректном, али, без сумње и талентованом медијском менаџеру који је одан својим идеалима и својој земљи.

Зато је овај момак и добио право да саветује новог председника суперсиле и обуздава вашингтонске бирократе.

И без обзира каква ће даља именовања учинити изабрани председник, Стив Бенон је гарант да ће Трамп остати Трамп.

Превод ФСК са:

https://life.ru/t/%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/931626/bolshoi_donald_vsiekh_udivil_snova