Производња кокаина – циничан облик тоталног хибридног рата (2)

289

„Функционисање тих планетарних центара нарко-производње на обе полулопте (хероина у Авганистану и кокаина у Јужној Америци) може да се упореди са делатношћу два светска резервна система у криминалном свету, који подржавају промет у Африци, Централној Америци и Централној Азији“ – констатовао је Иванов. – Од емисије и инвестиција у тим центрима је у светску криминалну мрежу протеклих 15 година изнето око три милијарде долара. У суштини, они представљају неисцрпан  извор функционисања планетарног транснационалног организованог криминала као глобалног криминалног анонимног субјекта из сенке. При том, пажљиво изучавање феномена нарко-производње у различитим регионима планете омогућује да се направи закључак да се они појављују у регионима где постоје повећани интензивирани конфликти“.

i

Експерт је констатовао и да се намерна масовна производња кокаина први пут јавила баш у Колумбији, у којој је било више од десет грађанских ратова. „Аналогично, – наставио је Виктор Иванов, –  масовна производња хероина се прво појавила у такозваном „златном троуглу“ (Мјанмар, Лаос и Тајланд) ’50. и ’60.година  прошлог века, у којима су у то време вођени грађански ратови, а затим се преместила у Авганистан у коме се грађански рат води, без прекида, у суштини већ преко 30 година. Ти примери потврђују да наркотици прате геополитичку нестабилност“.

Истовремено постоји и повратни утицај: наркотици генеришу ту нестабилност и продубљују постојеће регионалне конфликте а стварају и нове. Између наркопроизводње и промета наркотика почиње оштра крвава конкуренција која доводи да наглог раста насиља, а криминалне групе почињу да идеологизују своје заједништво, поименице себе персонификујући у друштву као формиране заједнице („Мара сљватруча“, „Барио 18“, „Синалоа“ и друге), и тиме стварају претпоставке за продубљивање социјалног конфликта. У тој ситуацији неопходно је да се створе принципијелно нови планетарни прилази проблему нарко-злочинаштва, – сматра  известилац. – Прво, неопходно је да се из основа, дубоко и свестрано анализира геоекономско и геополитичко деловање планетарних центара наркопроизводње на светске економске, социјално-политичке процесе у земљама које се налазе у зонама уништења тих центара. У том контексту је значајно и само раздвајање  наркопромета из Јужне Америке, када је у последњих 15 година гранање на Западну Африку и Европу постало практично блиско основном току дроге ка Северној Америци. Многи експерти сматрају да се појављивање другог тока дроге за земље Западне Африке и Сахела, са једне стране  претворило у дестабилизациони цунами; а са друге је постало  идеалан алат за рушење планова Бразила и ЈАР-а  за формирање јужног трансатлантског мегатржишта  и истовремено омогућило очигледне конкурентске предности САД-у за формирање алтернативног северног Трансатлантског тржишта који би обезбеђивао промет у земљама Европске уније“.

„Масовно убацивање кокаина – наравно, уз истовремено подстицање динамике у отпреми хероина из Авганистана,  Европску унију је претворило у регион где је почела све више да се користи игла, те је тако  кардинално  ослабио, што је и било потребно ради постизања што бржег пристанка Европљана на формирање  тог економског НАТО-а  – трансатлантског  тржишта. Уосталом – моје мишљење је да је и притисак миграционих токова такође допринео томе. Тако је организација новог трансатлантског транспорта кокаина унапред уништила могућност за развој интеграционог процеса између Јужне Америке и Јужне Африке“ – убеђен је В.Иванов.

Друго, поставља се и најтеже питање: обзиром да су производња наркотика и њихов транзит  постали  у суштини процес формирања континента, скроз и потпун процес, који условљава и невероватан ниво насиља и социјално-економске заосталости читавог латино-америчког континента, у том случају какав то још алтернативни процес треба да се појави и ко би то био у стању не да га организује, већ да га бар испројектује. Ту се изузетно перспективан, с мог гледишта, чини програм светског планетарног развоја и права сваког народа, државе и цивилизације на развој, који заговара Русија. Управо програми планетарног развоја треба да истисну и замене планетарну наркопроизводњу и транзит који су они изазвали.

А ко би могао да иступи као субјект?

Латино-америчка или иберо-америчка цивилизација уз помоћ БРИКС-а, уз активно учешће Русије и свих који су заинтересовани не за геополитичку деградацију и хаос, већ за развој. При том принципијелно важно постаје постављање у политичком програму БРИКС-а, као и ШОС-а, питање Авганистана, тј. приоритетан задатак ликвидације или радикалног смањења наркопроизводње у Јужној Америци, као и хероина у Авганистану. Такво постављање питања ће омогућити да се тај задатак у Генералној скупштини и Савету безбедности УН сагледа као приоритетан за читаво човечанство. То је онај фокус који је, како ја сматрам, неопходно да се као најважнији дискутује и прорађује и можда, да му се у следећој години посвети специјална дискусија“ – закључио је Виктор Иванов.

————————————–

Превод са са: http://ruskline.ru/news_rl/2015/12/21/narkotiki_sleduyut_za_geopoliticheskoj_nestabilnostyu/