Трамп и финансијери

271
Михаил Хазин

У последње време код мојих читалаца се појављује маса питања о односима Трампа са „финансијерима“. После уласка у „Трампов тим“ представника банке „Голдман Сакс“ који се сматра „феудом“ финансијера, као и после укидања низа ограничења у финансијском сектору које је увео Обама у резултату кризе 2008. године, та питања се само заоштравају. Покушаћу да одговорим, премда, наравно, није могуће ни описати све нијансе.

Напомињем да је одлука по резултатима 2008. године била ситуациона, она није у принципу ништа решавала, и генерално, крајње је незгодни финансијски систем (који ипак треба да постоји при било каквим околностима, у крајњем случају док се не изгради комунизам). У реалности, тада је ситуацију спасила емисија – и њу је зауставио 2014. године управо Обама. Но, још и пре тога, 2011. године био је покушај (у условима потпуног схватања шта ће Обама ускоро урадити) да се испод контроле САД изведе емисија светске валуте – покушај који је зауставио тај исти Обама путем организације «дела Стросс-Кана».

Светска елита је и пре тога била прилично јединствена – пошто је било довољно ресурса за све. А већ после тога је постало јасно да ће се механизам који је подржала та елита, пре или касније (како се испоставио у пракси, после три године) морати зауставити – била су формулисана два изласка из ситуације. Први – пљунути на све, довести свог човека на место председника САД и тупо подржавати светске финансијске институције. То су будући „финансијери“. Последице за њих нису важне – најважније је сачувати извор свог статуса.

Друга група – која предлаже да се скине са светске економије „настрешица“ дугова, да се оживи реална потражња и почне оздрављење регионалних економских кластера. То су – будући „изолационисти“ (тај назив је преузет од америчких политичара XIX века). Њих такође чекају проблеми, пошто стимулисана на рачун емисије потражња, мора суштински да се скрати, што значи озбиљан економски пад у целом свету. И још једна важна одлика која се мора узети у обзир, огледа се у томе да, ако су „финансијери“ – либерали, онда су „изолационисти“ – конзервативци.

А сада да погледамо на ситуацију са тачке гледишта представника светске елите или оних који су нешто ниже, који заседају у Давосу или Билдербершком клубу (то јест, одговарајуће економске и политичке клике људи блиских Власти). Они осећају тај раскол – но, како донети одлуку, са ким и како се дружити, а са ким се свађати? То није тако једноставно, ту су вишегодишње везе, оне су се градиле покољењима, није тако једноставно донети одговарајуће решење… Сетимо се, како су код нас трчкарали људи пред гађање Врховног Совјета, а код нас је у поређењу са данашњом ситуацијом била просто свађа у дворишном песку…

А сада да погледамо на конкретне проблеме Голдман Сакса – да, то је идејни центар финансијера. Но, они (банка) припадају британском капиталу (како би рекли конспиролози, ротшилдовци). Да, он сам је чврсто уграђен у финансијске структуре, но конкретни људи у њима могу бити од тих самих Ротшилда, који су, изгледа, подржали излазак Британије из ЕУ. То јест, стали на страну „изолациониста“? Или су они подржавали супротну страну? Но, зашто онда изграђују односе са „Росњефтом“?

Ми смо већ писали у „степеницама ка небу“, да је веома сложено схватити каквој елитној групи припада конкретан човек, то захтева пажљиво истраживање. За Трампа је све једноставније – он те људе познаје већ деценијама. И због тога може имати веома јаке разлоге да сматра да ће они највероватније подржати „изолационисте“, а не „финансијере“. Поготово што он има јасан критеријум: идејни традиционалиста, пре свега неће подржати „финансијере“, либералне „вредности“ су за њега претња.

Генерално, управо је у току мучно раздвајање до сада јединствене светске елите на две принципијелне групације. До самог „дна“ тај посао засад још није стигао – но, пре или касније ће стићи. И тада ће многи наши либерали морати да се префарбавају, што им, уосталом, неће ни бити тешко да ураде. А до тада – о веома многим људима није апсолутно могуће рећи коју од две указане групације ће подржавати сутра.

О замени одређених Обаминих указа и закона ја сам већ говорио – они су носили ситуациони карактер и нема посебног смисла чувати их, потребно је директно као у старој анегдоти, мењати систем. Узгред, као што сам ја сам више пута писао, Трамп има проблема пошто су сви његови стручњаци учили у оквирима економије у којој су проблеми савремене кризе сведени на табуе. Због тога – они просто не могу „родити“ нешто конструктивно. Но, то је већ тема за други текст. А за сада – потребно је пажљиво изучавати како се одиграва раскол пре тога јединствене светске елите. И изненађења су при том потпуно неизбежна, као на пример улазак представника Голдман Сакса у Трампову администрацију.

Превод ФСК са руског: http://www.russiapost.su/archives/104232