Српски

Српскистав

Ко смо ми? Српски став је ново електронско гласило око кога су се окупили српски и руски аутори који су добро познати читаоцима српског говорног подручја. Седам година смо свакодневно објављивали ауторске чланке на српској страници Фонда стратешке културе (ФСК), а од почетка ове године и на сајту Аналитички форум (АНФОР). Поверење које сте у том периоду, драги читаоци, поклањали нашим политичким анализама подстакло нас је да у међувремену уложимо додатни напор и покренемо потпуно нови сајт.

Зашто нови сајт? Осам година заједничког рада, у периоду испуњеном преломним историјским догађајима довољним за читаво једно столеће, формирало је од некадашњих случајних сарадника чврст ауторски колектив истог идејног и вредносног опредељења. Пошто објективност не изједначавамо са анационалношћу, нити промишљеност поистовећујемо са људском недоследношћу, сасвим природно смо дошли на идеју да формирамо гласило са именом из кога се јасно може прочитати наша програмска оријентација.

Српски став зато што, речју М. Црњанског и М. Ломпара, сматрамо да сваку ствар треба посматрати са „чисто српског становишта“, имајући у виду, пре свега, српски интерес. Српско становиште је стајна тачка свих наших анализа, независно од тога да ли њихов предмет припада савремености или прошлости и да ли је из српске или међународне политике. Чак и када се залажемо за најчвршће могуће везе између српског и руског народа, то чинимо само због тога што смо убеђени да је српско-руска сарадња у најдубљем српском интересу. Интегралним српским ставом превазилазимо све клопке и заблуде парцијалних политика, било да су мотивисане партијским, регионалним, сталешким или туђинским интерсима. Само целовито и доследно национално гледиште, вредносно утемељено на светосавском и светолазаревском Завету, може да ослободи Србе духовног туђинства које је одувек било прави праузрок спољашњег робовања.

Претходних осам година смо трпели најразличије притиске да своје политичке анализе прилагодимо различитим парцијалним интересима и погледима, што није ништа друго него захтев за издајом српског становишта. Не само да своје перо нисмо прилагодили таквим захтевима, већ су нас они уверили да је потребно још јасније и одлучније дефинисати српски интерес у политици, економији, безбедности, култури и образовању и истовремено још отвореније разобличити издају српског интереса, ма од кога долазила таква издаја.

Главни инструменти савременог поробљавања су илузионизам и морални релативизам, помоћу којих се формира колонијална свест неспособна за отпор. Насупрот томе, расуђивање и врлина једина су истинска јемства наше слободе, зато ће се Српски став трудити да преко аналитичких текстова својих аутора увек даје трезвене и морално утемељене представе политичких догађаја. Пошто ће се Српски став свим силама трудити да скине туђинску копрену са српског очињег вида, наш аналитички скалпел биће оштрији него икада раније. Ми смо за такву борбу спремни, ако сте и Ви, драги читаоци, онда нам се придружите, пратећи свакодневно анализе наших аутора.

За људе са ставом, који српски мисле – Српски став.