ГДЕ ЈЕ НЕСТАЛА УКРАЈИНСКА АВИЈАЦИЈА: Шокантне чињенице које запад крије

52

ПРЕД сам почетак руске специјалне војне операције у Украјини, према званичним подацима, Украјина је поседовала 152 летилице свих врста које су биле спремне за борбена дејства, док је Русија имала чак 2099.

Према руским изворима, од 24.фебруара до данас, уништено је 404 украјинских авиона и хеликоптера и преко хиљаду и по беспилотних летилица.

Метафорички гледано, с обзиром на бројно стање авијације пред почетак специјалне војне операције у Украјини, можемо рећи да је украјинска авијација уништена скоро три пута.

Подсећамо да је, само у првих неколико дана, приликом четири огромна комбинована руска удара, разбијен огроман део украјинског противваздушног система.

Руски председник Владимир Путин већ почетком марта изјавио је да је руска војска скоро завршила рушење војне инфраструктуре у Украјини.

Практично сва оперативна украјинска авијација је уништена.Разорен је велики број аеродрома, а скоро пола украјинске авијације уништено је или у ваздуху или на земљи.

У првих неколико дана уништени су бројни хангари, писте, цистерне, резервни положаји, складишта.Руска војска је уништила практично цео противваздушни систем украјинске војске.

Украјинцима су од тог момента била доступна искључиво појединачна полетања авиона уз изузетно ризичне покушаје.

Како време одмиче, све већа економска криза захвата чланице Европске уније, Америку, али и многе друге.

Руси не изјављују без разлога да они заправо ништа још нису ни започели. Наспрам Украјине стоји једна моћна флота државе с огромним ресурсима.

Док украјински председник, Володимир Зеленски, свакодневно моли за ново оружје, на западу је све већи број политичара који сматрају да је бесомучно испоручивање оружја Украјини постала неоправдана фарса.

Пре само пар дана, украјински војници су у истом дану напустили тенкове добијене од Пољака и ХИМАРС-е којима је комјпутер, услед нестручног коришћења, отказао послушност.Поставља се питање, има ли сврхе слати оружје уколико онај ко га добије не уме да га користи.

НОВОСТИ.РС

Расчёт РСЗО «Ураган» работает по позициям ВСУ