Обраћање RIMSKOG PAPE СРБИМА, баш на велики католички светац посвећен мртвима

803
слика: https://morski.hr/2020/11/01/svi-sveti-dusni-dan-dan-mrtvih-znate-li-razliku-i-sto-katolici-slave-na-ove-blagdane/

„ПОЛИТИКА“, некадашња национална новина у Србији и Југославији, продата немачком медијском гиганту који ју је одмах видљиво опрао од знакова икаквог српства (селидба браће Рибникар на другу страницу и умањење слова скоро до нечитљивости!), помпезно је најавила интервју са римским папом баш на католички празник Сви свети, када европски католици посећују гробља, одајући поштовање  мртвима.

Случајност или намера, да се београдска проеуропска власт и тако видљиво стопи са „породицом срећних народа“ иако је српски верујући народ светосавски, или је немачки газда ауторитетом ипак   одредио термин објаве тога интервјуа, питање је сад!

Истицање улоге Lučana Surijana, садашњег нунција у Београду за овај ексклузивни интервју, и наглашавање јубилеја стогодишњице отварања саме Нунцијатуре у  престоници тадашње краљевине СХС, само делимично расветљава ову дилему.  Али зато онај недавни интервју са кардиналом PJETROM PAROLINOM у листу „GLAS KONCILA“ (службено гласило цркве у Хрвата) ком су у Београду дали значајан публицитет добива на дипломатској тежини oкo интригантног  питања –  хоће ли папамобил ипак за Србију?!

Иако се одмах наглашава да је Ватикан једна од оних европских држава која не признаје самопроглашену шиптарску „независност“ на тлу Србије, ипак се заобилази она реалност да је римска Света Столица изузела Косово из јурисдикције Београдске надбискупије  после нестанка СФРЈ јер у тада насталој СР Југославији није настављен континуитет односа, већ је урађена нова административна подела католичких црквених дијецеза, без консултације  југословенских  органа (који су тада били под санкцијама ОUN!).

Већина читалаца ПОЛИТИКЕ и не зна да Колегијум кардинала бира папу на доживотну функцију изборног монарха државе Ватикан, који има апсолутну законодавну, извршну и судску власт као једини суверен у Европи, али је функција првосвештеника RKC далеко доминантнија!

Зато питања и сами одговори ипак казују да је то заправо разговор са првосвештеником RKC а не са световним државником, иако су теме општесветске са посебним нагласком на тренутак значаја пандемије, која је оголила међуљудске односе у свим сегментима живота!

Врло вешто је укомпоновано оно питање о мотиву посете римског првосвештеника оним регионима света где су католици изразита мањина, јер римски папа као световни државник још нигде није путовао, па ни у Србију свакако неће!

Пре саме своје посете, обезбеди римски првосвештеник сагласност и позив поглавара домаће помесне цркве, како би могао и да одржи јавну мису за римокатолике!

Дакле, још само да се договори она ситница од позива српског патријарха за посету, па да се Београд окити гроздовима златнобелих застава, као нормална европска држава, јелте!

Зато овај интервју тако видљиво објашњава онај недавни интерву са кардиналом PJETROM PAROLINOM у ком је увијено наглашено да заправо СПЦ одлучује о статусу блаженога Степинца, или разумљивије, хоће ли папамобил напокон за  Србију, или не? 

Само, колико год да је ватиканска дипломатија вешта, толико Срби  ипак памте ону изреку – Латини су старе варалице!

Наравно да у овом интервјуу није ни поменута улога RKC у насилном прекрштавању православних Срба у NDH, ни доказана улога „цркве у Хрвата“ у почињеном геноциду над Србима, Жидовима и Ромима, јер је цео интервју усмерен на светлу будућност, наглашавајући потребу дијалога! 

Без обзира да ли је овај интервју плански темпиран на велики католички празник, Свевишњи се побринуо да пажња српске јавности ипак буде усмерена на сахрану митрополита Амфилохија  Радовића, првосвештеника Митрополије црногорско-приморске СПЦ, бескомпромисног борца за Светосавље, и то у оном тешком времену комунистичке тираније над СПЦ као бастионом који чува српски народ од свих зала, па и упорног покушаја RKC да се икако прошири и на српске земље, деловањем своје конгрегације за веру!

Време ће понајбоље неумитно показати дал` је овај интервју ипак био ефикаснији од оног спектакла прославе миленијума Миланског едикта, ил` је само још један у низу покушаја ватиканске дипломатије (која очито користи тренутак свеопштег координисаног притиска NАТО, ЕU и Америке на државу Србију) да икако преуми Србе!