26 година од оснивања Зворничке бригаде ВРС и подрињског одреда “Вукови са Дрине” (говор ратног командата Зворничке бригаде)

428

Месеци мај и јун били су кључни месеци у 1992. години за српски народ у БиХ, јер је дефинитивно било јасно да муслиманско руководство у БиХ одбацује мировне опције и планове и да наставља са оружаним активностима. Због тога је српски народ предвођен својим државним и политичким вођством морао формирати своју оружани силу, своју ВОЈСКУ.

Одлуком Народне скупштине РС, ВОЈСКА РС је формирана 12. маја 1992. године, искључиво као одбрамбена војна сила, која треба да заштити српски народ, омогући стабилност РС, и да исту одбрани. Војска је заједно са снагама МУП-а као јединственим ОС РС то и успела.

Спонтано одбрамбено организаовање народа заменила је нова институција и организација а то је била ВРС, кроз различите организационе облике формирања јединица, пре свега пукова и бригада.

У Подрињу, у коме скоро да није било ниједне јединице ЈНА од које би спонтано окупљен и војно организован српски народ могао било шта да наследи од војне инфраструктуре, ипак је уследило формирање бригада од којих ће касније бити формиран и ДК.

ЗБ је формирана 2. јуна 1992. као званична војна јединица ВРС, пред којом је био дугачак и мукотрпан пут војног организовања, оспособљавања и стицања основних војних и ратних знања.

Грађани Зворника и борци ЗБ најбоље знају муке са којима су се носили током рата, добро су им познати резултати борбе, поднесене жртве, искусили су шта је то ЖИВОТ И СМРТ; СЛОБОДА И ПАТРИОТИЗАМ; али и КУКАВИЧЛУК И ИЗДАЈА.

Временом се ствари заборављају, поготово ако нас нико не подсећа на славне ратне догађаје и период наших живота када је стварана, брањена и одбрањена РС, за коју данас морамо рећи, а то и потврдити – РЕПУБЛИКА СРПСКА ИЗНАД СВЕГА.

Један од начина да се о свакој појединачној бригади ВРС сазна много више, јесте обележавање дана формирања сваке бригаде понаособ. Данас постоје бригаде које дан свога формирања обележавају и славе у зони у којој су настале, коју су браниле и одбраниле, али постоје и бригаде које су из различитих разлога изгубиле своју зону одбране, своју општину, па сада као „подстанари“ у новом месту живљења обележавају дан свога формирања. Тим борцима је најтеже.

Одлучили смо да се на овај дан подсетимо и ДК, и свих његових бригада, наших суседа, без намере да посебно истичемо ратне и борбене заслуге ЗБ, или пак умањујемо заслуге неке друге. Напротив, желимо да покажемо јединство бораца свих бригада ДК и њихову повезаност са осталим Корпусима ВРС, јер је ратиште РС било јединствено, као што је то била и сама РС, која то по сваку цену мора бити и данас, и остати и убудуће. Подрињски одред „ВУКОВИ СА ДРИНЕ“, на челу са својим командантом Легендом, садејствовао је многим маневарским јединицама ДК и јединицама других корпуса, а најчешће са јединицама Заштитног пука ГШ и јединицама Специјалне бригаде МУП, зато су њихови представници данас овде.

Иако ВРС данас не постоји у изворном облику, она је ипак ту, ми смо ту, ВРС је међу нама у форми 3. Пешадијског (РС) пука. У форми пешадијских батаљона у бригадама ОС БиХ, у тим новим ОС су наши официри, наши кадрови, који ће знати у складу са уставом и законима да извршавају своје задатке и да предано гаје наше војне традиције, које је утемељила ВРС.

Обележавање и слављење дана формирања пукова и бригада у РС почело је да бледи, као да смо почели да заборављамо нашу ратну прошлост, да се стидимо свога ратног учешћа, да се одричемо своје прошлости, или да је приказујемо по мери некадашњих наших ратних непријатеља свих врста. Као да се одричемо наших бораца и нас самих, као да желимо да терет који се зове БОРАЦ скинемо са леђа РС. Као да је борба за слободу и одбрану свога народа била злочин. Видимо да се на исти начин нападају они који истрајно бране дејтонску позицију РС и право српског народа у БиХ да буде равноправан. Такви политичари у РС, од стране оних који стварно управљају БиХ, сматрају се реметилачким фактором и главним кривцима за нефункционалност БиХ.

Статусна питања и свакодневна немаштина често надјачају симболе, традицију, ратни понос. Статусна питања бораца треба решавати сваки дан током године, а дан формирања бригаде обележити достојанствено, обогатити га са историјским садржајима, филмским приказима, културним предствама, часовима историје, ући међу грађане, међу школску омладину, приближити им недавну ратну историју. Неопходно је остварити тесну везу са садашњицом и оним што се дешавало током рата. Подсетити се и направити спој са оним догађајима који су довели до рата и српски народ приморали да се лати оружја, спој са ратним страдањима и страхотама које је преживео српски народ, као и спој са актуелним збивањањима која се тичу будућности РС, њеног опстанка и економског напретка.

Окупили смо се данас овде да покажемо да нисмо престали да ценимо основне вредности као што су ЖИВОТ, СЛОБОДА, ПАТРИОТИЗАМ, СОЦИЈАЛНА ПРАВДА, да не заборављамо наше пале саборце и њихове породице.

Овај дан је прилика да укажемо на нашу снагу, да сви виде да смо ту, да смо организовани, солидарни, да нам је стало до наше РС, до наших породица и до нас самих. Не смемо дозволити ником да урушава РС у име некакве БиХ према „духу Дејтона“. Такође, не смемо дозволити ником да у име наводне борбе за РС урушава њене економске основе, шири корупцију и непотизам и пљачка народ.

Као што један чове рече: Истина је да су храна и слобода два основна елемента људског живота. Ако једног нема, други је недовољан. Шта нама данас недостаје? Имамо ли довољно слободе? Немамо увек! Имамо ли довољно хране? Немамо увек и немамо сви! Зато морамо тражити и изборити се за све видове слободе, путем економског развоја РС, борити се за економске слободе и социјалну равноправност, а политичке слободе остваривати у политички стабилној и на уставу и законима заснованој постдејтонској РС искључиво у оквирима дејтонске БиХ, са изворним надлежностима ентитета.

Није реткост да партије својатају борце, посебно у предизборно време. БОРЦИ као посебна категорија друштва нису људи једне партије, они не припадају ниједној партији, а иствовремено припадају свим партијама. Најјача партија у којој се окупљају сви борци јесте РС. Сваки борац гласа по савести, за партију која му је мила, али не сме нико да заборави да је најбоља она партија и она власт која такође, као и борци, има РС ИЗНАД СВЕГА. Борци морају препознати такве партије на изборима. Борци не треба да се устручавају да имају кандидате за локалне органе власти, као и за највише државне функције из реда борачке популације.

Ми данас нисмо дозволили и нисмо желели никаква партијска обележја нити обележја различитих борачких удружења проистеклих из отаџбинског рата. Једино обележје које смо желели у оваквим приликама јесте онај наш стари РАТНИ ЗНАК ВРС.

Обележавање дана формирања бригада мора бити ослобођено дневно-политичких расправа, идеолошких сукобљавања и једностраних и тенденциозних тумачења ратних догађаја.

Нека обележавање дана формирања бригада буде прилика да се органи власти у РС и борачка организација нађу у истом строју када је реч о изградњи стабилне РС, економски моћније и социјално праведније, јер само таква РС може бити мајка свим нашим борцима, ратним јунацима, садашњим и будућим генерацијама. Такође и сами борци морају показати више иницијативе у властитом деловању и бризи за општи интерес у РС. Нека борци буду опозиција свим негативним појавама у друштву, али никако не смеју бити опозиција РС. Такође нека опозиционе партије буду опозиција власти, али нека пазе да не постану опозиција самој РС.

Нека наше данашње окупљање покаже јединство свих бораца, као и нашу спремност да и у миру будемо доследни браниоци РС, овај пут политичким средствима кроз одлучну институционалну борбу на нивоу свих институција РС и БиХ, захтевајући од свих политичких субјеката да поштују и бране устав и закон и уставне надлежности ентитета. Не смемо дозволити да се РС претвори у празну политичку љуштуру, да постане економски обогаљена, социјално неправедна, правно несигурна. Напротив учинимо све да се РС развија и да у њој буде места и услова за живот за све њене грађане. Позивамо све грађане општине Зворник, без разлике на веру и нацију, да прихвате институције РС и да на миран, равноправан и достојанствен начин развијамо наше друштво.

Никада рат нисмо желели, па га не желимо ни сада, нити ћемо га желети икада, али то не значи да нећемо одлучно бранити своју РС. Треба градити институције и друштво које ће бити отпорно на многобројне врсте претњи, које су врло присутне, и које долазе, како изнутра тако и извана, као што су тероризам и мигрантска криза. Само јаке институције РС могу бити гарант безбедности свих њених грађана.

ЖИВЕЛИ БОРЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА

 

Зворник, 02. јун 2018. др Винко Пандуревић, генерал у пензији Војске Србије и ВРС

 

Генерал-мајор Војске Југославије у пензији. Генерал-потпуковник ВРС у пензији. Доктор социолошких наука (магистрирао на Универзитету у Љубљани 1989, докторирао на Универзитету у Српском Сарајеву 1998.) Обављао све основне и високе командне дужности у Војсци. Начелник Центра за војно-стратешке студије и истраживање у ГШ ВРС. Заменик Начелника ГШ ВРС. Доцент на Технолошком факултету у Зворнику, Универзитета у Источном Сарајеву 1998-2002.