Русија ојачала Војску Србије

468

Према Војној доктрини Руске Федерације (усвојеној 24. децембра указом Председника РФ Пр-2976) Русија остварује сарадњу у војно-политичкој и војно-техничкој сфери са државама које изражавају спремност за овакву сарадњу у циљу унапређења националне и међународне безбедности.

Република Србија у складу са сопственим опредељењем да буде војнонеутрална остварује разноврсне облике сарадње у безбедносној сфери са појединим државама чланицама НАТО и ЕУ, Руском Федерацијом, Кином и неким другим ‘ванблоковским’ државама.

Војно-техничка сарадња између Руске Федерације и Републике Србије је последњих пар година видно унапређена са тенденцијом даљег јачања и унапређивања. Наведено потврђује неколико потписаних међудржавних уговора. Почетак унапређивања ове сарадње представља међудржавни уговор потписан 11.новембра 2013.године. Реч је о споразуму о војној сарадњи који су потписали генерал армије и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу и предстваници Министарства одбране Републике Србије. Тим кровним споразумом је обновљена сарадња која је више од дванаест година била у специфичном статусу хибернације. Споразум је предвидео одлеђивање сарадње која је постигла изузетне историјске резултате, од пресудног значаја за опстанак српских земаља. Најважнији споразум међудржавне војне сарадње Русије и Србије је потписан тачно годину дана касније, приликом посете Београду председника Руске Федерације Владимира Путина, октобра 2014., поводом обележавања 70. година ослобођења српске и југословенске престонице од нацистичке окупације. Војно-технички споразум између Владе Руске федерације и Владе Републике Србије потписан је 16. октобра 2014. године, у присуству председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Србије Томислава Николића. Споразум су потписали, испред Владе РФ директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Руске Федерације Александар Васиљевич Фомин, а испред Владе РС министар одбране Републике Србије Братислав Гашић.

Војно-технички споразум је постао основ будуће сарадње која предвиђа модернизацију Војске Србије, набавку опреме и резервних делова. Поред тога, предвиђено је да се војна сарадња проширује и на војно-образовну, војно-медицинску и војно-техничку сарадњу. Најзначајнији ефекат најављене сарадње јесте покретање српске наменске производње, будућег покретача реиндустријализације Србије. Реализацијом овог споразума битно је унапређена одбрамбена моћ Србије, а квалитетном војном сарадњом са Руском Федерацијом крајем 2016. и почетком 2017. године остварује се оперативно јачање војно-одбрамбене сфере наше земље. На то, између осталог, практично указује број и врста донираних борбених средстава од стране Руске Федерације Републици Србији – РФ је донирала ескадрилу од шест борбених авиона типа МиГ-29, чијим ће се ремонтом и укључивањем у састав Војске Србије моћ РВ и ПВО ВС битно оснажити. Поред тога, Копнена војска Војске Србије ће бити појачана са 30 тенкова Т-72С и 30 борбених оклопних извиђачких возила БРДМ-2, уз већу количину топовских цеви. Оваква конкретна помоћ додатно је употпуњена јануара месеца 2017. године од стране Републике Белорусије, чланице Организације договора колективне безбедности (ОДКБ), донацијом осам ваздухоплова МиГ-29 и ПВО система ”БУК”- старијег брата чувеног система С-300. Реално је претпоставити да ће у наредном периоду војно-политичка и војно-техничка сарадња између чланица ОДКБ и Србије бити још садржајнија и успешнија.

Важност посигнуте војно-политичке и војно-техничке сарадње између Руске Федерације и Републике Србије је огромна и вишеструко корисна како за одржавање и јачање националне безбедности Србије тако и за регионалну стабилност. То због тога што се, иако спољну политику РС карактерише доследно поштовање Повеље ОУН и међунаородног права, многи чиниоци у окружењу Србије константно понашају провокативно и претећи. Такво понашање нарочито дрско демонстрирају против Срба у региону и тиме упућују недвосмислену претњу матици – Републици Србији. Подсетимо се да су поједини бошњачки екстремисти прошле (2016.) године поводом референдума о Дану Републике Српске отворено претили да ће ”у року од само неколико дана војно умарширати у Бања Луку и тиме уништити Републику Српску”. Такође, недавно ”атерирање” специјалне јединице РОСУ лажне државе ”Косово” на север Аутономне покрајине Косово и Метохија представља директну и отворену провокацију Републици Србији. Још је израженија претња Србији од стране Приштине и њених иностраних спонзора систематским припремама и најавом формирања тзв. Војске Косова, упркос чињеници да Резолуција 1244 Савета безбедности ОУН забрањује формирање оружаних снага на територији АП Косово и Метохија.

Имајући у виду одмерен став Србије да неће дозволити било коме да угрожава (убија и протерује) Србе у региону, како је то чињено у блиској прошлости, може се прецизније схватити циљ и значај актуелне и преспективне војно-политичке и војно-технике сарадње између Србије и Русије. Суштина ове сарадње је у постизању таквог нивоа способности одбрамбеног система Србије који ће одвраћати лакомислене балканске и ванбалканске чиниоце од евентуалне намере да војно угрозе Републику Србију али и Србе у региону. Ово, поред осталог и зато што, иако Србија остварује војну сарадњу са појединим чланицама НАТО, јесте реч о државама које отворено застуапају страну српских непријатеља (признањем такозване државе ”Косово” и отвореним деловањем ради уништења Републике Српске – све под маском ”унитарне Босне и Херцеговине”). Најзад сведоци смо да се Републици Србији на такозваном европском путу (прикључење Европској Унији) константно пооштравају критеријуми (наговештен је захтев неминовног признања тзв. државе ”Косово” на путу ка ЕУ) па је сасвим логично запитати се каква је сврха постојеће војне сарадње Србије са појединим чланицама НАТО (и ЕУ). У ствари, поставља се питање колико је разумно и оправдано претпостављати и одржавати могућу сарадњу са државама које су се такмичиле и такмиче у безобзирном угрожавању територијалног интегритета Републике Србије признавањем лажне државе ”Косово”, као једном од фаза непрекидне и констатне агрсије против наше земље. У том контексту треба посматрати ”пријатељске” – од стране западних држава сугестије Србији да обустави војно-политичку и војно-техничку сарадњу са Руском Федерацијом, најзначајнијим иностраним партнером који недвосмислено поштује суверенитет Србије.