„АКТУЕЛНИ ПРОБЛЕМИ, НОВИ ИЗАЗОВИ И ПРЕТЊЕ У БЕЗБЕДНОСНОЈ СФЕРИ БАЛКАНСКОГ РЕГИОНА“. Уводна ријеч. Млађен Цицовић, директор представништва Републике Српске у Србији

300

Добар дан.

Поздрављам вас у име Представништва Републике Српске у Србији и прво што желим да кажем јесте да је ово трећи тематски скуп који наше Представништво организује заједно са Фондом стратешке културе из Москве и, увјерен да ће и овај, и сви наши будући заједнички пројекти бити успјешни као што су били успјешни они које смо до сада имали, захваљујем се свим члановима и сарадницима Фонда, а посебно нашој драгој др Ањи Филимоновој.

Приједлог Фонда стратешке културе да се на овом форуму разговара о безбједносној сфери балканског региона, препознали смо и одмах радо прихватили као могућност да се на једном мјесту чује ријеч више стручњака о актуелним проблемима, новим изазовима и могућим пријетњама, те да се она представи, не само јавности, него и онима који зарад својих великих економских, политичких и војних планова и намјера већ дуго у овом региону одржавају сталност неповјерења, нарастања тензија и тињања потенцијалних сукоба, који се на њихов миг у сваком трену могу распламсати. Наравно, притом не треба бити наиван и вјеровати да ће они такви то прихватити и промијенити своје планове и намјере – прије ће бити да их то неће ни дотаћи – али ће им макар бити јасније да нарастају и бивају све гласнија мишљења о мијењању стања у овом дијелу свијета, о непристајању ни на економске, ни политичке, ни на војне притиске и пријетње.

У Шеснаестом извјештају Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација од октобра ове године, дакле, од прије неколико дана (који је, наравно, јаван документ и може се видјети на сајту Предсједника Републике Српске), јасно је казано да су у Босни и Херцеговини актуелни проблеми нарасли до опасног нивоа тако да нови изазови већ куцају на врата дејтонске Босне и Херцеговине у коју су Република Српска и Федерација у Босни и Херцеговини добровољно ушле, ваљда у нади да ће сви поштовати све што су договорили и потписали у Дејтону, а онда је, скоро одмах, почело, константно насилно мијењање тог међународног правног акта од стране високих представника и истовремено, са тим насилништвом усклађено, криминално-политичко насиље над законима и противљење свему што постоји или долази из Републике Српске и што је слово, а не дух Дејтона. Такво стање, очигледно, води у опасност да могуће пријетње ескалирају у отворене сукобе, који ни овог пута не би били само локалног значаја него и пријетња регионалној стабилности и миру. Посебно мјесто у сагледавању тих могућих пријетњи заузимају опасности које вребају из блиске сарадње неких дијелова власти у Босни и Херцеговини и озлоглашених терористичких организација.

У овом извјештају Савјету безбједности Република Српска јасно показује како највећа бошњачка странка СДА настоји да подрије безбједност, функционалност и сарадњу у Босни и Херцеговини и како СДА покушава да изазове кризу у Босни и Херцеговини тако што напада легитимитет Републике Српске, настојањима да забрани обиљежавање дана настанка Републике Српске и озбиљним даљњим пријетњама и неправним насиљем против Републике Српске. Извјештај такође показује да су овакви поступци СДА дио ширег обрасца подривања Дејтонског мировног споразума, стабилности и функционалности Босне и Херцеговине, тe сарадње између ентитета и конститутивних народа у Босни и Херцеговини. Јасно се види да СДА и њени савезници у међународној заједници желе да наруше Дејтонски мировни споразум преношењем надлежности на централизоване институције Босне и Херцеговине и тако уклоне све битне заштите мира, стабилности и просперитета у Босни и Херцеговини које обезбјеђује овај споразум. Оваквим понашањем СДА и њених савезника у међународној заједници може довести до тога да се Босна и Херцеговина претвори у уточиште озлоглашених терористичких организација, које представљају озбиљну пријетњу Босни и Херцеговини, региону, Европи и остатаку свијета.

Насупрот оваквог понашања СДА и њених савезника у међународној заједници, Република Српска жели да очува Дејтонски мировни споразум, који је гарант мира и стабилности Босне и Херцеговине и који значајне надлежности даје ентитетима. Потпуно је јасно свима који желе мир и стабилност у региону, а и шире, да Ентитети са чврстим надлежностима дефинисаним у Дејтонском мировном споразуму, између осталог у сфери безбједности, представљају важну заштиту Босне и Херцеговине од радикалног ислама и тероризма. Без тих заштита које даје Дејтонски споразум, присуство и дјеловање озлоглашених терористичких организација у Босни и Хецеговини временом ће се само повећавати и стабилност и мир у Босни и Хецеговини и региону биће угрожени.

У искреној жељи и нади да ће превладати разум и да до ескалације сукоба ни у Босни и Херцеговини, ни у некој другој средини овог региона неће доћи, као и да ће таквом рјешењу допринијети и оно што ћемо данас овдје чути, тј. да ће данашња излагања допринијети сагледавању свих облика, начина и димензија проблема у сфери безбједности Балканског региона, ја вас све још једном поздрављам.

zal-2

Београд, 05.11.2016.године