“Актуелни проблеми, нови изазови и претње у безбедносној сфери балканског региона”. Злокобна сенка НАТО над Балканом

321
Српски национални корпус суочен је са бројним претњама укључујући натоизацију, војне вежбе Алијансе, криминализацију, екстремизам, истакла је Ања Филимонова, главни и одговорни уредник Фонда стратешке културе из Москве, у уводној речи на регионалном безбедносно-политичком форуму под називом “Актуелни проблеми, нови изазови и претње у безбедносној сфери балканског региона”. Овај скуп одржан је у Београду у организацији Фонда стратешке културе и Представништва Републике Српске у Београду.
img_5362
Главне теме односиле су се на безбедносно-политичку ситуацију на подручју нашег региона, имајући у виду принципијелну подршку Русије Републици Српској и очувању Дејтонског споразума, али и понуде Србији за ближу војну безбедносну, економску и другу сарадњу.
Филимонова је констатовала да су изазови за балкански регион наоружавање Хрватске, рехабилитација усташтва и “наранџасте револуције”, а посебно је опасно да се створе оружане снаге Косова, чије би евентуално спајање се војском Албаније представљало претњу од великоалбанске експанзије. Она је рекла да све што сада ради Приштина представља завршну фазу процеса коначног одвајања Косова и Метохије од Србије.
– Пре свега то укључује војну компоненту- трансформацију косовских безбедносних снага у пуноправне оружане снаге такозване државе. То значи да је у територијалну целовитост тзв. “државе Косово”укључен и северни део КиМ, насељен апсолутном српском већином. Интеграција Срба са КиМ у тзв “косовско друштво”.  Територијална целовитост и  евроатланска интеграција тобожње републике Косова од 1999. године део су политике САД на Балкану, истакла је Филимонова.
zal-1
Према речима Ање Филимонове,  на Балкану се тренутно спроводи стратегија управљања хаосом средњег интензитета. Као примере за то она је навела “обојене револуције” у Македонији и Републици Српској, грађанска “окупљања” у Србији, убрзано прикључивање осталих балканских држава у НАТО.
– Ниједна армија земаља балканског региона није способна да се супротстави оваким уједињеим снагама, указала је главна уредница Фонда стратешке културе.
Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да РС жели да очува Дејтонски споразум који је гарант мира и стабилности Босне и Херцеговине.
– Ентитети са чврстим надлежностима дефинисаним у Дејтонском споразуму, између осталог у сфери безбедности, представљају важну заштиту БиХ од радикалног ислама, констатовао је Цицовић и упозорио да је подручје Балкана и даље веома нестабилно. Он је навео да без тих заштита присуство и деловање озлоглашених терористичких организација у БиХ временом ће се само повећавати и стабилност и мир у тој држави и у читавом региону биће угрожени.
Префесор Високе школе унутрашњих послова из Бањалуке Предраг Ћеранић оценио је да је БиХ темпирана бомба у безбедносном смислу, наводећи да постоји замена теза, па се председник РС Милорад Додик и институције РС оптужују да крше Дејтонски споразум, иако се више неко било ко други залажу за његову одбрану.
– Они којима Република Српска није на срцу упорно траже решења за њену деконструкцију. Модел “обојене револуције” безуспешно је примењен у РС. Говорило се да постоји опасност од тероризма ако се у РС одржи референдум. Тада сам рекао да у РС имамо добро оружје и јаку вољу да неутралишемо ризик И да се НАТО неће усудити да се умеша. И није се усудио, истакао је Ћеранић
Стручњак за  антитероризам Џевад Галијашевић оценио је да је највећи проблем у БиХ Алија Изетбеговић, чак  И мртав.
– Он и сада притиска БиХ да није могућа као држава, осим као исламска. Странка демократске акције, на чијем челу је Бакир Изетбеговић који је и генетски наследник Алије Изетбеговића, не прихвата БиХ као државу нити њене институције. У БиХ Ал Каида и Исламска држава наступају заједно и усаглашено са политичким системом који контролише СДА, тачније Бакир. То значи да све акције које ове тероритчке акције предузимају у БиХ или из ње имају контра-обавештајну заштиту политичког И безбеднсосног апарата у БиХ , навео је он.
Галијашевић се осврнуо и на најновији захтев Валентина Инцка, виског представника у БиХ, да се Милорад Додик смени са места председника Рс.
– Заиста не могу да верујем шта све Инцко себи допушта, што показује у ком стању се налази БиХ. Он тражи смену Додика, али, ево, ја сад тражим да се њему забрани повратак у Аустрију. То ће исте правне консеквенце да изазове. Нека он иде да смењује ћаћу свог. И за крај да вам кажем шта је Запад донео нама. Вама је донео амбасадора Скота, а нама Крмка ж, закључио је Галијашевић, пропраћен великим аплаузом присутних.
Обраћања учесника регионално-безбедносног политичког форума моћи ћете у целости да прочитате И погледате на порталу Фонда стратешке културе на српском језику у наредним данима.  Поред наведених говорника на овој конференцији су своје ставове изнели: Ненад Кецмановић, Винко Пандуревић, Милан Мијалковски, Жарко Пецић, Драган Крсмановић, Слободан Антонић, Јован Н. Шиповац, Александар Павић.