Ал Каида у Албанији и на Косову: Албанцима је измењена свест (3)

535

Нарастајуће ангажовање исламског терористичког фактора у Албанији и на Косову имало је директан утицај на оперативну структуру и организацију Ослободилачке Војске Косова. Тако је први терористички одред који је био састављен од муџахедина, формирао Екрем Авдија (познат као Абусухеиб), средином јуна 1998.године. Приликом формирања овог одреда, кога је он назвао „Абу Бекир Сидик“, помогли су му, по признању које је дао истражним органима, Абдулах Духајман (данас у затвору у Алжиру, идентификован као припадник Ал Каиде и близак сарадник Ајмана Ал Завахирија) и заповједник одреда „Ел Муџахидин“, Абу Маали. У овој јединици, чија је команда била у Доњем Преказу, било је 160. муџахедина из Саудијске Арабије, Египта, Албаније, Македоније и Ирана. Сама јединица је била подијељена на седам мањих, а једну од њих је водио Абу Исмаиљ, бивши припадник одреда „Ел Муџахидин“. Абу Хамза, Палестинац (настањен у Федерацији БиХ, а наводно је тренутно челник фундаменталистичке организације Свјетска исламска фронта) је радио као логистичар на пребацивању муџахедина из БиХ на Косово.

Иако је осуђен на вишегодишњу затворску казну, Авдија, је 2001. године, заједно са другим терористима из ОВК, пуштен на слободу под притиском, пре свега САД. По изласку из затвора он је реактивирао косметско крило Ал Каиде – јединицу „Абу Бекир Сидик“ са седиштем у јужном делу Косовске Митровице и наставио да води наводно хуманитарну организацију “Косовски исламски биро” (основан јануара 1998. у Косовској Митровици уз помоћ Саудијске Арабије). Биро и данас служи као маска за достављање финансијских средстава, идеолошко придобијање и регрутовање лица муслиманске вероисповести за джихад. Нјегове испоставе налазе се широм КиМ, а њихови “спавачи” распоређени су по свим западноевропским земљама[1]. Један од главних људи за трансфер муџахедина и транспорт оружја из Албаније у Македонију је Сељадин Џезаири, звани Хоџа, који је као муџахедин ратовао у БиХ и Чеченији.

Вехабијске организације на Косову концентрисане су у Витини, Гњилану и јужној Косовској Митровици. У Витини се налази „Бин Ладенова џамија“ и организација под називом Културна Асоцијација Дрита (Cultural Assosiation Drita) која је основана 1998. године у Македонији. Дрита се финансира из САД. У Витини ради и регионална канцеларија Исламског комитета за Северну Америку. Један од оснивача Дрите је Омер Муса (најекстремнији исламиста, члан организације „Исламски савез наде“ која је током рата у КиМ обезбеђивала финансије и плаћенике за УЧК). Организација има канцеларију у Дебру (у Македонији) у којој је отворила Исламску школу и библиотеку. Дрита је повезана са Саудијским комитетом за удружену помоћ, Al Waqf al Islami и Кувајтским комитетом за удружену помоћ. Центар организације Al Waqf al Islami налази се у Гњилану. Поред осталог, вехабијски центри на Косову врбују регруте за Македонију. Качаник је центар исламске агитације, са овим местом повезан је најпознатији бојовник Исламске Државе Lavdrim Muhaxeri. Овај бивши службеник америчке базе Бондстил који говори енглески и арапски, отишао је у Сирију у џихад. У Исламској Држави он је на челу „албанског џемата“ у Бригади странаца и непосредно је потчињен команданту Абу ел Багдадију[2]. Иако су колале информације о његовој смрти, Muhaxeri се 2013. године вратио из Сирије на Косово. Након повратка Muhaxheri је радио у структури ИЗК у Качанику, граду који се налази на југу Косова на граници са Македонијом. Убрзо након тога, Качаник је постао место борбе између традиционалних муслимана и екстремних исламиста. Muhaxheri је претио да ће „пребити“ читав качанички клир као и политичаре и јавне посленике, дакле, све оне који се буду супротстављали слању омладине у сиријски рат. Muhaxheri је у организацију ИЗК – Исламска омладина Качаника – унео најекстремније исламске принципе. Утицај ове организације проширен је не само на Косово, већ и на суседну Македонију. Под утицајем његових предавања неки чланови организације пришли су Исламској Држави. Међутим, 8. јуна ове године поново су се појавила информација да је Muhaxeri убијен. Међу 22 западне земље, које су слале бојовнике у ИД, Косово се налази у првој десеторки, оно је регрутовало 316 бојовника у редове Исламске Државе, док још 140 бојовника-исламиста ратује у другим групацијама по Ираку и Сирији[3]. Дренички регион повезује Косово са центрима Ал Каиде у Албанији (област Тропоја и Бајрам Цури).

Центар Ал Каиде на Косову је Призрен. Тајни извештај НАТО-а, од 17. маја 2002. године, ког су заједно писале БНД и немачка војна обавештајна служба, тврди да је у Призрену кључну улогу у функционисању мреже, која има властите паравојне јединице, обавештајну службу, логистику, финансијску и пропагандну структуру играо Samedin Xhezairi (познатији као Командант Хоџа). Xhezairi је имао непосредни задатак да формира огранак Армије Алаха – Хезболах, његов телефонски број био је пронађен међу конфискованим документима чланова Ал Каиде. Центар религиозне активности овог система створио је Xhezairi и хоџа Mazlumi најекстремнији религиозни лидер Призрена. У извештају се тврди да су они створили „синдикат Xhezairi-Mazlumi“ који је за време погрома над Србима 2004. године одиграо посебну улогу: он је хитно мобилисао масе демонстраната и командовао операцијама у Призрену, Урошевцу и Ораховцу[4]. Од 2005. године Samedin Xhezairi, који има блиске везе са CIA, BND и аустријском војном обавештајном службом, на безбедносном нивоу игра једну од кључних улога у региону. Командант Hoxha је био повезан са вехабијском мрежом Авганистана, Албаније, Босне, Македоније и Црне Горе. Шеф албанске обавештајне службе Башким Газидеде, био је главна везивна карика Ал Каиде, Албаније и УЧК. Газидеде је основао тренажне кампове на територији Албаније, укључујући и оне у Тропоји и Бајрам Цурију. Пре него што се придружио Ал Каиди, Мухамед Талал (Muhammad Talal) био је учесник свих најзначајнијих операција укључујући и конспиративне операције CIA у Авганистану, Босни и Косову. Muhammad Talal al-Jafar al Tallani Ackbar al-Walid позвао је 2003. године на свети рат против Запада. За целокупну „хуманитарну“ делатност Al Haramain био је задужен фамозни Салех који је на тајанствен начин нестао из Албаније, иако га је претходно хапсила CIA и одмах ослободила.

Веома је упадљиво да је до априла 2014. године Блерим Хета, (19), Урошевца, до свог одласка у Ирак такође радио на америчкој бази Бондстил[5]. Хета је извршио терористички напад у ирачком граду Ел Фалуџи када је погинуло 52 Ирачанина. У лето 2014. године под притиском међународне јавности косовски специјални тужилац доноси екстремне мере и издаје 57 налога за хапшење под оптужбом за „припадност терористичким групама“. Тада је било ухапшено 40 људи, док је њих 17 успело да побегне. У другој фази било је ухапшено 11 имама под оптужницом да су врбовали за терористичке активности и прање новца. Међу ухапшенима био је, на пример, Шефћет Краснићи. Породица Блерима Хета, која је потпуно нерелигиозна, каже да је њихов син био инспирисан предавањима косовског имама Шефћета Краснићија. Краснићи је десет година био главни имам „Фатих Султан џамије“ у Приштини и предавач Факултета за исламске студије Исламске заједнице Косова. Краснићи је често проповедао на улици, пред хиљадама окупљених верника којих је понекад било и до 10 хиљада. Ипак, убрзо након хапшења Краснићи је пуштен да се брани са слободе. До сада је било ухапшено око 30 имама.

„Косовска влада“ је 2014. године формално донела одлуку да затвори неке невладине организације повезане са тероризмом: Al Waqf al Islami, „Искреност“, „Дрво милосрђа“, „Принцип“ (из Качаника), „Јединство“ (из Гњилана) и др. Мисија ОУН на Косову затворила је још 2002. године филијалу SJRC, иако је она наставила свој рад преко Јеменске организације „Џемат Ислами“ и Муслиманске браће исто онако како је и Al Waqf al Islami наставио свој рад.

Пропагандну заштиту вехабија обезбеђује Peace TV која се емитује преко сателита из Индије, Саудијске Арабије и УАЕ. Програм води фундаменталистички свештеник Закир Наик (Zakir Naik). Ова телевизија на албанском језику емитује дванаест сати програма за Албанију и Косово (http://www.qsi-ks.com/webi/peacetv.php). Peace TV емитује ултрамилитаристички архетип емисија које проповедају вехабизам. Програм је намењен не само Косову, већ и Македонији, БиХ, Црној Гори и Србији. Peace TV на Косову сарађује са локалним Центром за изучавање ислама (Center for Islamic Studies). Центар не објављује информације о себи или спонзорима – већ даје само само линк на Наика[6]. Емитовање се врши на енглеском и урду језику. Они на веома бруталан начин позивају Муслимане да се придруже терористима и Ал Каиди. Многи проповедници представљају екстремистичке организације, као што је например Hizb ut-Tahrir која користи ову телевизију да би пропагирала своје екстремистичке ставове. Велика Британија и Канада су забраниле Наику улаз у земљу због његових терористичких активности, док га је Индија 2017. године ставила на међународну потерницу због пропагирања тероризма. Бангладеш је забранио емитовање Peace TV на својој територији. Без обзира на све Наик има импозантан аудиторијум – више од 100 милиона гледалаца. Овде треба да истакнемо да имам џамије у северном делу Косовске Митровице Енис Рама, који је 2014. године био ухапшен заједно са другим свештеницима, тренутно без проблема приказује своја предавања о исламу и руководи емитовањем Peace TV на Косову.

Косовски муфтија Наим Трнава, бивши заменик министра у влади Хашима Тачија, изменио је статут ИЗК да би себи обезбедио неограничен рок на положају муфтије. Наим Трнава је крајем 2013. године дао неколико изјава да косовски Муслимани не треба да ратују у Сирији и Ираку, док је његов син јединац Харис Трнава преко Facebook позивао на џихад. Исто је и са две исламске партије на Косову – Партијом правде у коалиционој влади која је повезана са партијом председника Турске Ердогана и Исламским Покретом за уједињење (LISBA) чији је оснивач Фуад Рамићи (Fuad Ramiqi) који је заједно са другим имамима ИЗК био ухапшен због оптужби за тероризам. „Парламент Косова“ је у марту 2015. године усвојио Закон о спречавању оружаних конфликата у иностранству који предвиђа казну затвора од 15 година за оне који су учествовали у оружаним сукобима. Међутим, овај закон у пракси не функционише[7].

Спољној линији рада Албанаца мора се поклонити посебна пажња. Албанске лобистичке групе у Вашингтону (AACL) издвајале су огромне суме новца „великом пријатељу AACL“ сенатору и потпредседнику САД Џо Бајдену. Џо Бајден је један од највећих лобиста албанских интереса на глобалном плану. 

На тај начин се, тренутно на Балкану, уз тотални мук западног фактора – у Албанији, Косову и БиХ – ствара и развија салафитско-џихадистичка инфраструктура. Почела је нова етапа у формирању мреже муџахедина која се руководе искључиво интересима страних џихадиста. Она користи невладине и хуманитарне организације исламских земаља како би прикрила своје екстремистичке активности. Повезивањем обавештајног и криминалног рада, ове организације постају све суровије и бруталније. Свесно се иде на осиромашење људи и тоталну корупцију која албанском фактору буквално омогућује да купи све што му је неопходно и споји јединствену „зелену трансверзалу“ (Албанију, Косово, БиХ, Санџак у Србији и Македонију). То је генерални геополитички циљ, а средства његовог остварења, поред политичких (водећа улога УЧК на КиМ) и војних (стварања „Армије Републике Косово“) је и динамичка измена албанске националне свести. Правац промене је „оријентализација“ и пресецање традиционалне линије развоја суфијског ислама и стварања „нове генерације Албанаца“ која ће бити лојална вехабијској интернационали. У том смислу се иде и на дуплирање дискурса преко стварања „беле Ал Каиде“ у Босни. У овом моменту имамо следећи резултат: 57 одсто муслимана на Косову сматра да су Албанци, док 32 одсто веру ставља изнад нације[8]. Суштински, заузет је курс денацификацији Албанаца, док је либерални синкретички суфијски ислам почео да се повлачи пред екстремном салафитском матрицом. Косовски Албанци ће се и даље повезивати у јединствену вехабијску мрежу која ће се трансформисати у дистрибутивни пункт међународног тероризма, чиме ће овај процес постати неповратан.

_________________________________________________________________________________

[1] http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.479.html:321460-Kosovo-centar-bele-Al-Kaide

[2] http://www.gazetaexpress.com/lajme/kush-eshte-lavdrim-muhaxheri-24969/?archive=1

[3] http://vesti-online.com/Vesti/Srbija/639336/Sve-vise-terorista-s-Kosova-u-redovima-Islamske-drzave

[4] Christopher Deliso The Coming Balkan Caliphate: The Threat of Radical Islam to Europe and the West. Westport, Conn.: Praeger, 2007.  Р. 67.

[5] http://www.srbijadanas.net/siptar-iz-urosevca-zavrsio-kao-bombas-samoubica-u-bagdadu-gde-je-u-samoubilackom-napadu-ubio-52-ljudi/

[6] http://global-politics.eu/2017/04/27/islamic-extremists-establish-foothold-kosovo-balkans/

[7] http://gazetaexpress.com/oped/kosova-hisja-e-madhe-e-nje-shteti-te-vogel-ne-terrorizmin-global-114883/

[8] http://vesti-online.com/Vesti/Srbija/638323/Kosovo-Zbogom-Zapadu-dobar-dan-Islamskoj-drzavi

Историчар и аналитичар. Дипломирала: Ломоносов Универзитет, Историјски факултет, катедра историје Јужних и Западних Словена. Магистар историјских наука (PhD). 12 година радила као научни сарадник у Институту за словенске студије Руске академије наука, 4 године предавала у Универзитету за међународне односе (МГИМО (У) МИД РФ). Бивши главни уредник сајта и руководиоц српског филиала Фонда Стратешке културе. Главни уредник Српског става. Доцент Московског хуманитарног универзитета.