Амерички медији и Трампов тим игноришу сензационална открића о америчкој и саудијској умешаности у стварање ИСИС-а – и то није први пут

439

Ево га, из самог извора! Бивши премијер Катара је изнео истину о томе како је његова земља сарађивала са Саудијском Арабијом и Турском под руководством Сједињених Држава – тј. Обамине администрације – у дотурању оружја и новца џихадистичким терористима у Сирији:

„Експлозивни интервју представља, са високог нивоа, ‘јавно признање шуровања и координације четири земље ради дестабилизације једне независне државе, (укључујући) и могућу подршку Нусри/Ал Каиди’… Бивши премијер Хамад бин Џасим бин Џабер ал-Тани, који је надгледао сиријске операције у име Катара до 2013… рекао је, уједно признајући да су Заливске земље наоружавале џихадисте у Сирији са одобрењем и подршком САД и Турске: ‘Нећу да улазим у детаље, али поседујемо комплетну документацију о томе како смо преузели ствар у своје руке (у Сирији).’ Он је изјавио да су и саудијски краљ Абдулах (који је владао до своје смрти 2015.) и Сједињене Државе доделили Катару водећу улогу у тајним операцијама вођења посредног рата.

Мада веома разоткривајуће, опаске бившег премијера су биле у служби одбране и оправдавања подршке Катара тероризму, али и критике САД и Саудијске Арабије због тога што су оставили Катар ‘на цедилу’ у рату против Асада. Ал-Тани је објаснио да је Катар наставио да финансира оружане побуњенике у Сирији, док су друге земље на крају престале да пружају обимну подршку, због чега је он напао САД и Саудијце, који су на почетку ‘били у истом рову са нама’.“ ’ [“In Shocking, Viral Interview, Qatar Confesses Secrets Behind Syrian War,” Zero Hedge, 29.10.2017.]

Рекло би се – раскринкани су! Јер, само размислите о рањивости бивших америчких званичника који су тада водили ствари, председника Барака Обаме и шефице Стејт департмента Хилари Клинтон. А ова друга је управо прошла кроз своју најгору седмицу откако је изгубила изборе, после открића везаних за тзв. досије Стил (по Кристоферу Стилу, британском обавештајцу који је саставио спорни, наводно компромитујући досије о Трампу и његовим наводним руским везама – прим. прев.), аферу „Uranium One“ (име фирме која је контролисала 20% америчке производње уранијума, а коју је, током мандата Клинтонове, купила руска фирма, док се у исто време десетине милиона долара слило у фондове „Фондације Клинтон“ – прим. прев.) и умешаност фирме „Podesta Group“ (у власништву брата шефа кампање Хилари Клинтон – прим. прев.) у аферу „Рашагејт“ (односно оптужбе за руско „мешање“ у америчке изборе – прим. прев). Сада само треба удобно сести и посматрати ватромет! Како пише Том Луонго(цитирајући Zero Hedge):

„Људи, већ данима вам говорим да се заштитни зид око Хилари Клинтон урушава. Сад имамо Катар, који сада стварно нема шта да изгуби одајући умешаност Обамине администрације у ово, поготово с обзиром да су се Саудијци окренули против њих и покушали да на њих пребацу кривицу за неуспех устанка у Сирији.

Али, директно упирање прста у САД, ЦИА и Стејт департмент који је тад био под контролом Хилари Клинтон, је апсолутно најразорнија ствар коју су у овом тренутку могли да ураде.“

Ево, дакле, стиже! Скоро да се треба сажалити на јадну Хилари! Трампов тим и његове медијске присталице – почев од ТВ мреже Fox News, који је целе прошле седмице плесао на Хиларином политичком гробу – ће засигурно одмах, из све снаге, искористити ову причу!

Међутим – нису. Мада је Луонго указао на то шта је требало да се деси, нико из Трампове администрације није ни писнуо. Нити је ишта објављено на Fox-у. Обоје ћуте, као и мејнстрим медији (МСМ), који су, што се могло и предвидети, тихи попут гробова оних стотина хиљада Сиријаца које су џихадисти побили.

Нема ватромета, само цврчање цврчака. Као што сам и предвидео, амерички МСМ су потпуно игнорисали причу о Катару. Штавише, ни један важан медиј у Сједињеним Државама је није објавио, иако је објављено неколико чланака на енглеском језику на ту тему у блискоисточним медијима. У САД су се тиме једино бавили алтернативни медији попут Zero Hedge, the Ron Paul Institute, Antiwar.com, и неколико других, већином блогери који су користили Zero Hedgeкао извор.

Укратко, уместо да буде сензација, било је – ништа. Непостојећа вест. Није се десило. Чак нису приметили ни они који имају непосредни, партијски политички интерес да се та ствар разгласи на сва уста.

Као и претходни пут.

Подсећање: У августу 2016. Доналд Трамп је оптужио Барака Обаму и Хилари Клинтон да су, тим редом, „оснивач“ и „суоснивач“ ИСИС-а. Медијски и политички свет је био скандализован! Наводно неутрални „проверивачи истине“ су одмах ступили у акцију и осудили Трампа. „Нетачно,“ изјавио је сајт FactCheck.org. То је флертовање са „теоријама завере“, просудио је Snopes. „Екстремна лаж,“ оценио је PolitiFact.

Па, наравно, шта сте очекивали од МСМ и њихових омиљених „чувара капије“? Помислих, колико ће тек победа бити слађа кад Трампов тим буде одговорио, уз доказе! У нестрпљивом ишчекивању, послао сам мејлове на адресе неколико својих контаката у Трамповом изборном тиму (11. августа 2016):

„Господо,

Сви знамо да су МСМ лажови, али је Трампова оптужба да су Обама и Хилари оснивач и суоснивач ИСИС-а тачна. Још 2012. је у меморандуму ДИА (америчке војно-обавештајне службе – прим. прев.) предвиђено да ће слање новца и оружја за подршку џихадистима (кад је Хилари била шеф Стејт департмента) довести до стварања ‘салафистичке кнежевине’, односно онога што је постало ИСИС 2013. Флин је већ рекао да то није било ‘жмурење’, већ ‘свесна одлука’!

Још нисам нигде видео ни реч о том меморандуму и Флиновим опаскама на било ком медију који се бавио оптужбом за ‘оснивање/суоснивање’. Хоће ли се кампања огласити у вези тога? Желите ли да ја нешто напишем?

Џим“

Одговор: „Прво напиши нешто из свог угла.“

Наравно, нема проблема, биће ми задовољство да нешто набацим. За добро наше ствари! Учинимо Америку поново великом!

Ово је био мој одговор:

„Слободно искористите – јавите ми шта сте одлучили.

‘МЕДИЈИ ИГНОРИСАЛИ МЕМО ДИА КОЈИ ДОКАЗУЈЕ ТРАМПОВУ ТВРДЊУ ДА СУ ОБАМА И КЛИНТОН „ОСНОВАЛИ“ ИСИС

Најновији пример пристрасносног понашања великих медија у корист Хилари је хистерична реакција на оптужбу Доналда Џ. Трампа да су председник Барак Обама и бивша шефица Стејт департмента Хилари Клинтон, тим редом, „оснивач“ и „суоснивач“ Исламске државе (ИСИС, ИСИЛ).

Ни један битан медиј се није потрудио да помене званични документ који доказује апсолутну истинитост оптужби г. Трампа.

На основу захтева организације Judicial Watch, у складу са Законом о слободи приступа информацијама, објављен је извештај Одбрамбене обавештајне агенције (Defense Intelligence Agency – DIA) из августа 2012. У њему се прецизира да је спољна подршка за џихадистичке снаге – у којим истакнуту улогу играју Ал Каида у Ираку (AQI) и Муслиманско братство – које се боре против сиријске владе створила „могућност за успостављање проглашене или непроглашене салафистичке (радикалне исламистичке терористичке) кнежевине у источној Сирији, што је управо оно што силе које подржавају опозицију и желе, ради изолације сиријског режима“. У то време је Хилари Клинтон била Обамина шефица Стејт департмента.

Следеће године, у априлу 2013. прогнозирана „салафистичка кнежевина“ се и остварила, кад се AQI самопрогласила као „Исламска држава Ирака и Сирије“ – ИСИС.

Као што је г. Трамп истакао, неопходни предуслов за појаву ИСИС-а било је нагло повлачење америчких снага из Ирака по наредби Барака Обаме, што је помогло ширењу AQI-евих операција на Сирију. Али је исто толико битна била и несмотрена одлука Обамине Беле Куће и Стејт департмента Клинтонове да се у Сирији води она иста политика „промене режима“ која је довела до катастрофе у Либији. То је подразумевало и упумпавање новца и оружја у сиријски рат, као подршку џихадистима под вођством Ал Каиде.

Коментаришући извештај из 2012, прошле године је генерал Мајкл Флин, бивши директор ДИА а сада саветник г. Трампа, рекао да оно што је постало ИСИС није резултат „жмурења“, већ „свесне одлуке“ да се дозволи предвиђено стварање „салафистичке кнежевине“. Како је рекао генерал Флин у интервјуу за Ал Џазиру:

Хасан: Ви у суштини кажете да сте, чак и у тадашњој власти, знали за постојање тих група, видели сте ту анализу, и противили сте се томе, али ко то није слушао?

Флин: Мислим да председничка администрација није слушала.

Хасан: Дакле, администрација је зажмурила на Вашу анализу?

Флин: Не знам да су баш зажмурили. Мислим да је то била одлука. Мислим да је била свесна одлука.

Хасан: Свесна одлука да се подржи устанак у ком су учествовали салафисти, Ал Каида и Муслиманско братство?

Флин: Била је то свесна одлука да раде то што су радили.

Ствари су јасне. Једва годину дана од почетка сиријског рата, Обамина администрација је знала да ће се формирати џихадистичка квази-држава ако се буде наставило са подршком терористима. Обамина администрација је, у сарадњи са регионалним савезницима, донела „свесну одлуку“ да настави са подршком која је довела до формирања ИСИС-а, баш како се и очекивало. Обамина улога „оснивача“ и Хиларина као „суоснивача“ не могу бити јасније.’“

После овога није било одговора од Трамповог тима. Чак ни Флин, који се јавно изјаснио 2015, није помињао „пиштољ који се пушио“ из ДИА – исте оне агенције коју је претходно предводио!

Укратко, из каквог год разлога, чак и у тој релативно раној фази – август 2016. –Трампова операција је већ тад била у рукама људи који су били верни становиштима Дубоке државе. Дакле, наоружавање џихадиста у Сирији није био проблем. Као ни збацивање Гадафија и пребацивање гомиле либијског оружја у регион. Као ни свргавање Садама Хусеина и отварање Ирака за Иран и Ал Каиду. Једина грешка која се могла признати је била та што смо се повукли с неког места где смо претходно послали америчке снаге.

За свој рачун, решио сам да објавим верзију свог одбаченог предлога као текст у часопису Chronicles. Још неколико новинара је коментарисало постојање меморандума ДИА, попут Alex-а Newman-а са сајта The New American. И то је отприлике било то.

Као вечни мазохиста, решио сам да контактирам Louis-а Jacobson-а и Amy Sherman, двоје новинара сајта PolitiFact (12. августа):

„Поштовани г. Џејкобсон и г-ђо Шерман,

Овде Џим Џатрас. Ја сам бивши амерички дипломата и бивши спољнополитички саветник републиканског вођства у америчком Сенату.

Не знам како је могуће дати оцену ‘екстремна лаж’ на вашем ‘истиномеру’ за Трампову тврдњу да су Обама и Хилари основали ИСИС, а да нисте бар узгред поменули извештај ДИА из августа 2012. у којем пише да ако западне силе, Заливске државе и Турска наставе да помажу радикалне исламистичке снаге у Сирији – предвођене Ал Каидом у Ираку и Муслиманским братством – то може довести до појаве ‘салафистичке кнежевине’ у источној Сирији. А то се управо и десило, у облику ИСИС-ове декларације државности неколико месеци касније, у априлу 2013. Бивши директор ДИА, генерал Мајкл Флин, јавно је рекао да то није био резултат ‘жмурења’ већ ‘свесна одлука’. У меморандуму се такође јасно прецизира да су тај исход прижељкивале ‘силе подршке’ и да су биле свесне природе снага које су подржавале.

Размотрите намеру, узрочност и последицу. Једна обавештајна служба каже да ћете, у коначном исходу, ако наставите да чините А, највероватније добити Б. А онда они наставе да чине А као свесни политички избор, што резултира у Б, баш као што је и најављено. На страну ‘сарказам’, оно што је Трамп рекао је тачно.

Под претпоставком да је ваше изостављање овог аспекта представљало обичан превид а не и доказ да је Politifact, као и остали МСМ, на страни #WarmongerHillary („ратног хушкача Хилари“ – хештег на друштвеној мрежи Твитер – прим. прев.), молим вас да размотрите измену ваше оцене, уз цитирање овог мог коментара испод тога. На располагању сам вам да одговорим на било каква питања или пружим додатне информације, путем е-поште или на телефон [xxxxxxx].

Поздрав

Џим“

Требало би да се већ једном научим да не губим своје време.