Америчко бомбардовање у Деир ез-Зору увод је у америчку војну интервенцију

326

Актуелна дешавања указују да су САД одлучиле да ионако компликован свет учине још компликованијим. Разлоге можемо потражити у турбулентним процесима у америчком друштву, незајажљивим апетитима банкара који себе поистовјећују са боговима, али и у нестанку знатног броја златних полуга у државном трезору које су замењене позлаћеним копијама. Наиме, створена је толика количина наштампаних долара да прети да прсне као мехур од сапунице и стровали и САД и свет у економски колапс.

Потези америчке администрације су манипулативни, преварантски и крајње неморални. Америчке дипломате су погазиле дигнитет и све постулате своје професије, а дипломатију уместо њих воде ЦИА и Пентагон. Стога развој ситуације у свету показује сву некредибилност и немоћ америчке дипломатије. Гафови и фрапантне грешке Клинтонове администрације (за коју Американци мисле да је била најбоља до сада), и Бушове, потпуно су у сени у односу на толики број непрофесионалних, половичних, несигурних и лоше процењених потеза администрације у оба Обамина мандата. Обамина администарција још има времена да упропасти огроман број земаља, рачунајући и ЕУ, као и Балкан и земље у окружењу Авганистана. Можда Обамина администрација уради довољно глупости и за Клинтонову, за коју не усуђују рећи да је била подвргнута хируршкој операцији на мозгу.

Безброј је примера погрешних потеза Обаминог председничког апарата, а илустративан и врло упечатљив је један. Наиме, само у САД, земљи која је „измислила“ демократију и право говора, може се догодити да бивши високи функционер, а реч је о некадашњем директору ЦИА (Michael J. Morell) отворено, попут челника Исламске државе, позове на убиство Руса, руских војника и официра, нарочито у Сирији. На овакву изјаву Пентагон није реаговао, а безидејни и инертни Обама се одушевио „добром идејом“. Сличну „креативност“ испољио је и Бжежински када је у аудио снимку (још се налази на YouTube) рекао да је рационално убити милион људи да би се контролисао други милион. Од Вијетнамског рата до данас на јавној сцени није било тако „блиставих“ умова. Зато никога не треба да чуди уништење напредних либералних демократија у ЕУ, нити да чуди разарање Балкана, Кавказа, централне Азије. Нису за чуђење ни нове санкције Русији, што ЕУ (иако се поједине земље отимају стиску САД) упорно и послушно следе жеље САД чак и када су свесне да раде у корист своје штете. И тако, до колапса и нестанка ЕУ, пред којом стоји пројектовани грађански рат. Банкари и Сорош преко купљених влада и чиновника у Бриселу неуморно раде на том пројекту. Изгледа да ће се окупити довољно лудих глава да нападну Русију, а једна је у Кијеву, који је пун екстремиста пристиглих из свих крајева света. ЦИА их постепено купи са Блистог истока и шаље на Кавказ и Украјину. Michael J. Morell сије додатну мржњу према Русији тврдњом да је председнички кандидат Доналд Трамп агент Русије. Иначе, председничка кампања која се води у САД је дегутантна чак и за балканске и јужноамеричке земље. Да би се прикриле разне неуспеле операције САД, Morell предлаже ревитализацију програма ЦИА из 1967. године, када се у склопу операције „Птица ругалица“ чинило све да се помоћу медија и новинара блиских ЦИА скрене пажња са лоших потеза у Вијетнаму, тако што су се демонизовали сви који су се противили политици америчке администрације.

Иступ бившег директора ЦИА уједно је део псиоп операције која за циљ има стварање услова за свргавање сиријског председника Башара ел Асада. У том светлу треба посматрати бомбардовање Асадових трупа у Деир ез-Зору 17. септембра, током којег је погинуло 60 војника сиријске војске. То није било грешка, као што то тврди Пентагон. Јединице Исламске државе биле су на терену, ЦИА је била око и у Деир ез-Зору, британски САС је открио и одредио мету за америчке бомбардере. Циљ бомбардовања у Деир ез-Зору је наношење губитака Асадовим снагама, јер се радило о елитној јединици сиријске војске. С обзиром да је била стационирана на аеродрому, ЦИА је била убеђена да се ту налазе и руски официри и инструктори који наводе руске бомбардере. Уверени су да су их неколико убили током бомбардовања. Други разлог је што су хтели да отворе пролаз прегруписаних јединица ИД којима је достављено оружје, храна као и стингери, амерички преносни ПВО системи са инфрацрвеним навођењем.

Да ли иступ бившег директора ЦИА  значи да Обама враћа у штаб специјалних операција старе вукове? Зашто, опет, САД окупљају ваздушне снаге Аустралије и Британије у рејон Сирије, зашто у Средоземно море привлаче носаче авиона који нису делови Шесте флоте, зашто делови Прве флоте улазе у Арапско море ниже од обале Јемена, али довољно близу Ирана? Шта ће ту још и носачи авиона из Седме флоте? За шта се спремају? Амерички званичници се изгледа такмиче у лагању, али нико у тој дисциплини не може надмашити државног секретара САД Џона Керија. Већ пола године Кери и Пентагон не могу да обезбеде позиције тзв. сиријске опозиције, што Руси упорно траже, како их не би бомбардовали. А како уосталом пронаћи позиције измишљене „умерене опозиције“? Да ли је оружје у вредности од 170 милијарди долара које је увезла Саудијска Арабија у циљу рата са Ираном?

Напад у Деир ез-Зору указује на наставак специјалних операција. План је ослабити Асада, његове јединице држати у страху. Американци мисле да ће се у Сирији догодити исто што и у Ираку, да је довољно бацити бомбе и да ће сиријске владине снаге одложити оружје, оставити тенкове и утећи, након чега би наступили јединице Исламске државе и америчке јединице за спец. операције које су на путу за Сирију. Стратешки циљ предстојеће америчке интервенције је обезбедити сиријску нафту за америчке и британске нафтне гиганте и очистити трасу за пројектовани цевовод из Саудијске арабије и Катара. Уједно, циљ је извршити притисак на Турску како би одустала од гасовода који планира градити са Русима. Трећи циљ је створити оштрији однос према Русији, што може довести до сукоба у Сирији. Зато Американци и довлаче носаче авиона.

Тај сукоб би уништио ЕУ због навале миграната јер их Турска не би могла задржати. Настао би хаос који би довео ЕУ до грађанског рата. До тада медијски ће се домонизовати Асад и Руси, припадници ИД ће аутобомбама убијати цивиле што ће мејнстрим медији приписивати снагама сиријске владе, чак ће се и УН користити за осуде војних акција регуларних сиријских трупа и руских снага у Сирији. Пентагону се жури у рат пре председничких избора у новембру.

слика http://warsonline.info/siriia/novosti/siriia/situatciia-v-raione-deir-ez-zora-18-09-16.html