БОРБА С „БАНКСТЕРИМА“ или БОМБА ИСПОД АМЕРИКЕ

303

 

После финансијске кризе 2008 – 2009. у Америци је дошло до сталних „налета“ на њен банкарски систем. Све је почело од тужбе америчког милијардера Мајкла Блумберга против Система федералних резерви (ФСР) са захтевом да се саопшти којим банкама и колико кредита одобрава ФСР. После тога се дигла бура у Конгресу САД, када су „народни изабраници“, пошто су се изненада охрабрили почели да захтевају да се Систему федералних резерви ограниче овлашћења. А међу њима је било и оних (на пример Пол Рон) који одавно позивају на потпуну ликвидацију те установе. Тако нешто Америка није видела скоро читавих сто година, још од тренутка када је у децембру 1913. основан ФСР. Чак и председник Б.Обама повремено себи дозволи оштре критичке изјаве које се односе на банке. Најзад, прошле године су у Америци у више градова баш као печурке после кише почеле да се појављују групе које су протествовале уз заједничку паролу „Окупирајмо Волстрит“…

Саопштење CNBC od 25.10.2012.

И најзад, крајем октобра ове године сазнало се о још једној громогласној акцији против банака. 25. октобра 2012. велика информативна агенција CNBC је привукла пажњу највећих светских медија на највећу у историји САД тужбу због прање новца и рекета помоћу којих су „банкстери“ (нови израз који је настао од речи „банкар“ и „гангстер“) и њихови партнери по рекетирању окривљени за непоштено стицање прихода од 43 билиона долара. У тужби је речено да су у том „послу“ учествовали и највиши функционери владе САД и финансијског сектора. Обзиром да Обамина администрација није кривично гонила никога од „банкстера“ и, у ствари, од њих је чак узимала новац за Обамину изборну кампању, национална група кућевласника-потражиоца, који су иницирали подношење тужбе, била је принуђена да тужбу прошири и да у њу укључи рекет, прање новца, намерно кршење санкција у вези са Ираном, као и Закона о ембаргу националних банака, односно све који имају везе са онима који су тужени – са „банкстерима“.

У списак претпостављених завереника ушли су: генерални тужилац Холдер, помоћник генералног тужиоца Тони Вест, бивши гувернер Њу-Џерсија Џон Корзејн, бивши министар финансија и један од банкстера Роберт Рубин, министар финансија Тимоти Гајтнер, Викрам Пандит (омражени недавно пензионисани председник савета директора Citigroup), виши саветник Беле куће Валери Џарет, бивши „директор комуникација“ у Обаминој администрацији Анита Дан, муж Аните Дан и главни правни консултант предизборне Обамине кампање Роберт Бауер, као и многобројни „банкстери“ и утицајне особе и особе од посебног поверења. Колективну тужбу је припремила правна компанија Spire Law Group, LLP.

Одмах пошто се наведена информација на необичан начин нашла у главним светским новостима почеле су да се дешавају чудне ствари. Неколико сати од објављивања тужбе – страница интернета на којој је она била, је нестала, а виши потпредседник CNBC Кевин Крим је добио обавештење да су у неразјашњеним околностима убијена његова деца. Саопштење CNBC и убиство деце Кевина Крима је у Америци постало „хит“ за октобар. Невероватно, али није било никаквих коментара. „Хит“ је из информационих саопштења нестао већ кроз 2 – 3 дана. После тога је настала потпуна ћутња…

Тужба Spire Law Group: могући мотиви и циљеви

Вреди покушати да се снађемо у мотивима и циљевима подношења тужбе. Иницијатор колективне тужбе је правна компанија Spire Law Group, LLP. Мислим да мотиви и циљеви акције могу да буду следећи:

1.                              Пи-ар акција групе правника како би се шире сазнало о постојању те компаније;

2.                              Организовање масовног протеста против злочиначког рада банкарског система САД и низа најпознатијих политичара и државних функционера који су радили у договору са банкарима;

3.                              Утицање на ток и резултате председничких избора у САД;

4.                              Сакупљање новца од клијената од поверења;

5.                              Различите комбинације наведених мотива и циљева.

Уколико су тачне верзије 1 и 4, иницијатор читаве акције би била група правника која представља компанију. Уколико су тачне верзије 2 и 3, правна компанија је представљала само извршиоца наруџбине одређених спољних лица и организација.

Да мало пажљивије погледамо неке детаље читаве приче.

1.Старији потпредседник CNBC, чија су деца убијена, није одговоран за доношење решења о размештају и уклањању информационих материјала. Он је одговоран за техничка питања (дигиталну информациону технологију).

2.Правна компанија Spire Law Group, LLP  је до 2012. године била мало позната у САД-у. О њој се ни данас не зна много. До априла 2012. компанија је носила други назив: Mitchell J.Stein&Associates LLP. Уколико прелистамо званична документа компаније Mitchell J.Stein&Associates LLP откриће се да је 150 година (према неким другим изворима – преко 200 година) та компанија радила за банкарску и финансијску елиту САД. Компанија је још 2011.године на свом сајту саопштила да има искуство из рада са 350 банака и финансијских компанија. Компанија је била прилично затворена, и са „народом“ није радила. До окретања компаније „народу“, пореским обвезницима и обичним клијентима банака дошло је прилично нагло – после финансијске кризе 2008-2009.године.

Са колективном тужбом коју је саставила компанија Spire Law Group може да се упозна ко год жели – она је на интернету. Тужба се састоји од неколико стотина страница. Иако нисам правник, ипак видим да она не личи на правни документ, већ пре представља документ политичког типа. Пажљиво читајући схваташ да је документ, благо речено, аљкав. Тешко је поверовати да га је правила компанија која, како се тврди на њеном сајту, има више од два века правне праксе.

Прање“ новца од стране банака

У тужби се на различите начине понавља једна иста мисао: „Новац клијената америчких банака, који су добили хипотекарне кредите, одлази ван граница државе, на рачуне офшор фирми које су формирале америчке банке, и тамо се „перу“. Међутим, у ствари је све, највероватније, потпуно другачије. Готовина светске наркомафије се улаже на депозитне рачуне америчких банака,тј. амерички банкарски систем представља највећу „перионицу“ новца на свету. Америчке банке акумулирају тај „прљави“ новац преко мреже својих експозитура и фирми-ћерки које су основане у различитим деловима света. Према подацима Департмана САД за наркотике и организовани криминал само у време последње кризе наркомафија је на депозите банака уложила скоро 400 милијарди долара „прљавог“ новца. Сваки банкар зна да 1 долар готовине који је стављен за депозит омогућује банци да од „ваздуха“ створи неколико нових безготовинских долара у облику одобрених кредита. Тако да хипотекарни кредити које су америчке банке прошле деценије великодушно одобравале представљају нове, „потпуно чисте“ доларе који су се појавили као резултат „прања“ „прљавог“ новца светске наркомафије. Тај новац који су америчке банке успеле да сакупе од корисника хипотекарних кредита (готовинска уплата да би се кредит одобрио, плаћање камате, отплата основног дуга) – све то представља мрвице у односу на стотине милијарди новог безготовинског новца. Усто, такав новац је „чист“ од самог старта. Не треба да се „пере“. Те истине које спадају у „абецеду“ рада са новцем свака правна фирма која има искуства са великим банкама зна одлично.

Највећи скандал у вези са „прањем“ новца откако постоје САД је био скандал у вези са банком HSBC. Та банка не припада групи оних са Волстрита, њу сматрају за европску банку. У ствари – она је под контролом групе Ротшилда. Последња новост: власти Сједињених Држава и банка HSBC су се договориле о „најпријатељскијем“ разрешењу ове непријатне приче. Банка ће америчкој благајни уплатити 1,5 милијарди долара као казну за своје операције са „прљавим“ новцем. Али та цифра представља само кап у односу на операције са „прљавим“ новцем које се мере билионима и трилионима, а које америчке банке обављају ван САД-а, између осталог и преко офшор компанија.

Колико ли новца има у офшор компанијама?

Аутори тужбе појма немају о рачунању. Износ који се тражи тужбом је 43 билиона долара. Да упоредимо то са неким другим бројкама које карактеришу економију САД-а (на данашњи дан, у билионима долара у текућим ценама):

БДП (на годишњем нивоу) – 15,0;

Државни дуг – 16,1;

Дуг по хипотекарним кредитима – 13,1;

Трошкови федералног буџета – 3,5;

Готовина у промету – 2,6;

Укупна новчана маса (готовина и безготовински новац) – 10,0.

Значи, правна фирма која заступа интересе дужника по хипотекарним кредитима, од банака тражи да се врати износ који је преко три пута већи од укупног дуга милиона клијената који су добили хипотекарне кредите. Осим тога, та фирма заступа интерес само једне хиљаде оних, којима је одобрен хипотекарни кредит. Укупан износ дуга те групе људи не може да се мери билионима долара, већ само стотинама милиона.

Фирма Spire Low Group објашњава да преко наведене тужбе покушава да врати сав новац клијената америчких банака и америчких пореских обвезника који су банке пребациле у офшор компаније. Стварно, у тим компанијама је много новца који америчке банке извлаче из економије САД-а, пре свега како не би морале да плате порезе. А такође и њихови богати клијенти.

Па колико ли се то новца накупило у офшор зонама и територијама по читавом свету? У лето 2012. објављене су оцене ауторитетне невладине организације Tax Justice Network, која се бави питањима нелегалног извоза капитала и офшорима. Према њеним подацима у офшорима је акумулирано не мање од 21 билион долара, и не преко 32 билиона. Очигледно је да је чак и максимална процена Tax Justice Network-амного мања од износа који представља одштетни захтев Spire Low Group. А у офшорима су средствафизичких и правних лица не само из САД-а, већ и из многих других земаља. Шта више, америчким компанијама је до скора било много компликованије да се од пореза склањају у заветрину офшора, од компанија из многих других земаља. Астрономски износи који су унети у тужбу показују само да се аутори документа нису претерано трудили ни да логично размишљају, ни да се позабаве елементарном математиком. Астрономске цифре су им затребале очигледно да би могло да се ефикасно утиче на емоције широког аудиторијума.

Тако да то није тужба – то је политичка бомба…

Па онда – шта се крије иза догађаја од 25.октобра 2012.године?

У Америци се сваке године врше такозване хипотекарне конфискације, које се мере стотинама хиљада. У резултату – на улицама се као бескућници нађу милиони Американаца. Људи траже начин да се одупру притиску банака. Против банака се подносе колективне и индивидуалне тужбе. Према оценама Finacial Times-a, које су објављене у септембру о.г. број тужитеља по хипотекарним кредитима може да се повећа на 100 хиљада. Може се десити да банке морају да плате за претерану агресивност која је постојала у периоду између 1.01.2009. и 31.12.2010. Међу банкама које ће бити принуђене да исплате компензацију могу се наћи и такви гиганти какви су Bank of America, JP Morgan Chase, Citibank, HSBC, MetLife Bank, PNC Mortgage и Wells Fargo. Износи који би требало да се исплате по свакој тужби крећу се између 500$ и 125000$. Такође, могуће је да ће банке у неким случајевима морати да врате већ одузету имовину.

У односу на традиционалне судске тужбе документ који је припремила Spire Low Group више подсећа на политичку декларацију која је сачињена ради што већег омасовљења. Тешко да ће амерички судови уопште такве „тужбе“ и разматрати. Информациона агенција CNBC је требало да прва одапне стрелу, а други масмедији – само да се прикључе „борбеним дејствима“. Међутим – нешто је запело у последњем тренутку, саопштење CNBC је уклоњено са сајта, те је напад одложен. Очигледно је да је то резултат одређеног компромиса који је направљен међу конкурентским групама глобалне елите, а који је постигнут у задњем тренутку (или, можда, у првом тренутку рата који је управо почео).

Догађаји у вези са тужбом Spire Law Group представљају чудовишну комбинацију испољавања објективних процеса који се дешавају у америчком друштву и субјективних покушаја глобалне елите да се расположење Американаца за протест „оседла“ у њеном интересу.

У САД-у се сакупила критична маса енергије за протест против халапљивих банака Волстрита, против „марионетске“ администрације Беле куће и корупционе владе, против поткупљивих партија – републиканске и демократске, против нељудског капиталистичког система уопште.

Приметни су и покушаји једног дела глобалне елите да преузме контролу енергије народног протеста и да је усмери у правцу који одговара њој. Тужба Spire Law Group по неким особинама подсећа на врло „мутан“ покрет „Окупирај Волстрит“ који је почео у Америци 2011.године. Тај покрет, како тврде врло добро обавештени извори, спонзорише и политички га подржава познати финансијски шпекулант и Ротшилдов агент Џорџ Сорош. Јер, иако покрет „Окупирај Волстрит“ формално носи антикапиталистички карактер, он у ствари потпомаже лабављење САД-а као јединствене државе и промену баланса снага у свету у корист групе Ротшилда, тако што се слаби група Рокфелера.

Тужба Spire Law Group је замишљена како би се покренули многи милиони Американаца који су доспели у дужнички чвор хипотекарних кредитора јер су се нашли у безнадежној ситуацији. То је много озбиљнија снага него стотине или чак хиљаде растурених учесника покрета „Окупирај Волстрит“.

_______________________________________________

ВАЛЕНТИН КАТАСОНОВ 

 

Рођен је 1950.године. Завршио је МГИМО (Московски државни универзитет за међународне односе Министарства за иностране послове Русије).

Доктор економских наука, дописни члан Академије економских наука и предузетништва.

Професор на катедри за међународне финансије МГИМО.

2001 – 2011. – шеф катедре за међународне кредитно-монетарне односе МГИМО (У) МИП-а Русије.

1991. – 1993. – консултант ОУН (у одељењу за међународне економске и социјалне проблеме).

1993. – 1996. – члан Консултативног савета председника Европске банке за реконструкцију и развој .

1995. – 2000. – заменик директора Руског програма за организовање инвестиција у заштити животне средине (пројекат Светске банке о управљању животном средином).

Стручњак за области: економија коришћења природе, међународно кретање капитала, финансирање пројеката, управљање инвестицијама.

Аутор 10 монографија ( „Велика држава или еколошка држава?“ (1991), „Финансирање пројеката као нови метод организације инвестиција у реалном сектору економије (1999), „Бег капитала из Русије (2002), „Бег капитала из Русије: макроекономски и монетарно-финансијски аспекти“ (2002),…).