BRUTALNO OTIMANJE TESLE

309
https://pikabu.ru/story/nikola_tesla_rodilsya_v_yetot_den_166_let_nazad_9265293

Пошто је некажњено прошло отимање Тесле на серији хрватских кованица у ЕУ, видно охрабрени кренули су Хрвати корак даље те планирају крајем године изложбу о Тесли у Паризу, којом желе да наметну тезу да је он хрватски научник светског гласа, којим се његова хрватска „домовина“ поноси! Изложба је планирана поводом осамдесете годишњице његовог рођења.

Само, у лажи су кратке ноге каже српска пословица!

Када се Никола родио, његов родни Смиљан био је у аустријској покрајини Војна крајина, а хрватска држава није ни постојала!

Када је из Прага кренуо за Париз путовао је Никола угарским пасошем јер је његов Смиљан био у покрајини Лика која је била у краљевини Угарској, а хрватска држава није тада ни постојала!

Тим угарским пасошем је стигао у Америку да своје научне визије потом претвори у стварност, на корист човечанству!

По доласку у Америку није се учланио у HBZ (Хрватска братска заједница) као сви исељеници-Хрвати из Аустроугарске јер је он Србин, православне вере!

Када је у Америци основана секција хуманитарног удружења „Народна одбрана“ које окупља Србе са целокупног српског етничког простора, био је Тесла уз Пупина њен најпознатији члан, учествујући у акцијама прикупљања хуманитарне помоћи и санитетског материјала током Балканских ратова, један од истакнутих покретача акције окупљања српских добровољаца у Великом рату, док су Хрвати- чланови HBZ отворено подржавали Аустроугарску у Великом рату!

Уз Пупина, био је Тесла најугледнији сарадник делегације краљевине Србије која је дошла у службену посету да агитује за будућу заједничку државу, док се добровољци из Америке већ боре на Солунском фронту!

За постојања краљевине Југославије, био је Тесла истакнути активиста у свим хуманитарним акцијама за помоћ заједничкој држави.

Никола је отворено учествовао у кампањи осуде геноцида у НДХ над Србима, Жидовима и Ромима, подржавајући антифашистичку борбу ЈВуО против окупатора и хрватских клерофашиста!

Тек у браваровој заједничкој држави, почело је лагање да је наводно изјавио да се „једнако поноси својим српским родом и својом хрватском домовином“, која за његовог живота није била његова држава!

Данашња Аустрија и Мађарска могу оправдано да кажу да је Тесла био њихов држављанин, али Хрватска чак ни то не може, а камоли да тврди како се он поносио својим хрватским народом  који је у његовом родном Смиљану далеке 1941.године затро све Србе, а у „хрватском опоравилишту Јасеновцу“ побио преко стотину Срба тога презимена!

Сада када  удружени европски потомци нациста и фашиста отворено атакују на Русију, не чуди да историјски фрустрирани Хрвати упорно покушавају немогуће, да мртвог Теслу покатоличе и похрвате, како би се хвалили да су тог великана свету подарили, малтене га далековидо послали у Америку као својеврстан хрватски бренд, да тамо оствари своје визије на општу корист свету!

У грађанском рату деведесетих година прошлог века, минирали су његов споменик у центру Госпића (реплика споменика са слапова Нијагаре) на тадашњем истоименом тргу, запалили музејску реплику родне куће и православне цркве у Смиљану, све од своје „силне љубави“!

Ако је и од Хрвата, много је!