Црна Гора у НАТО

302

Радост је на прагу. Доналд Трамп је потписао протокол о приступању Црне Горе НАТО пакту.

Да будем искрен, са нестрпљењем сам очекивао тај тренутак, када ће председник САД скупити одважности и потписати протокол о приступању Црне Горе у НАТО пакт. Схватате и сами, био је то одлучни тренутак који ће увелико много тога дефинисати по питању одбрамбене способности Северне Америке. Управо су се на ту тезу ослањали сенатори у Вашингтону, када су разматрали питање о пријему Црне Горе у алијансу. Тако су и говорили:

„Чланство Црне Горе у НАТО пакту ће ојачати националну безбедност САД и постати сигнал за Русију, која покушава да окупира суседе и мења међународни поредак“.

У то да моја земља покушава да окупира суседе, ја уопште не сумњам. На пример, председник Литваније Даља Грибаускајте, одавно позива своје поданике да копају ровове и склоништа од бомби, као и да приме код себе што је могуће више маринаца армије САД. Потребе за њима су велике, јер је већ трећина здравих мушкараца напустила родну Литванију.

Што се тиче руске агресије на Украјину, о њој само што још гуске не гачу. Председник Порошенко из дана у дан очекује да руске нуклеарне подморнице изроне у Дњепру одмах испод прозора његовог кабинета. Истина, када он покушава да из патриотских побуда замени шкотски виски украјинском горилком, одмах му се почне привиђати намргођени маршал Жуков на тенку Т-34.

Све је то јасно као Божији дан. Но, та теза о јачању безбедности САД због приступања Црне Горе у НАТО блок, остаје за мене магловита. Истина, недавно је у Београд долазио сенатор Џон Меккејн, бивши пилот из времена рата у Вијетнаму. Он се у вијетнамског заробљеништву нагледао свакојаких ствари, да су почеле да га муче халуцинације и он радосно та своја виђења дели са целим светом. Са изузетком руских представника. Ради се о томе да неколицина руских ракеташа до дан данас носе прстење које је направљено од делова обореног авиона сенатора Меккејна. Џон Меккејн не може да се помири са таквим стањем ствари и са руским представницима не жели да општи. Тако да ја нисам могао задовољити своје интересовање уз помоћ сенатора и зато хоћу да се заинтересујем код публике: Можда Ви, поштована господо, знате одговор на ту мистериозну формулацију?

Ја могу, на пример, претпоставити да ће неко од америчких маринаца добро учврстити своју безбедност ако га пребаце из Авганистана у Црну Гору. Иако не у апсолутном облику. Овде наравно неће бити бомбаша самоубица. Но, у пивници он може добити по пуном програму, ако почне да убеђује иностранце да Русија против њих води рат и чак да се спрема да свргне њиховог драгог Мила Ђукановића. Уједно ће га подсетити и на бомбардовање Србије и Црне Горе од стране НАТО пакта. Овде влада закон часних и простих људи, који не схватају зашто се мора са њима изругивати.

Остаје да мислим да је једина варијанта јачања безбедности САД на тако егзотичан начин – некакво ступање Црне Горе као неке 52-ге државе САД. Тада би, наравно, код стратешких непријатеља дошло до забуне, и они би почели наводити своје интерконтиненталне ракете на ту нову државу, чиме би се ослабио потенцијал своје агресије против главног стуба НАТО пакта изван океана.

За остало се може честитати Црногорцима. Остало је да се сачекају потписи Шпаније и Холандије и они су у НАТО пакту.

И живот ће се одмах јако променити. Питајте Даљу Грибаускајте.