Дијагноза евроинтегратора – аберација свести

353

Уочи свог неславног одласка са премијерске функције у Украјини, Јулија Тимошенко је сасвим озбиљно тврдила да су резултати њеног домаћинствовања успешни и да представљају “Украјински продор”. Коментаришући овај “продор” министар финансија у опозиционој влади Партије региона Николај Азаров, изнео је на конференцији за штампу 11. јануара 2010. године следеће податке.

–       Током 2009. године апсолутни пад БНД износио је око 14%.

–        Индустријска производња је скраћена за 21-22%. Овакав пад који се пореди са губицима у рату, није забележила ни једна земља на свету.

–       Приходи државног буџета у поређењу са 2008. годином смањени су за једну трећину.

–       Реални приходи грађана смањени су током 2009. године за 10%. Број људи који живе на граници сиромаштва порастао је на 35%.

–       Украјина је постала светски лидер у паду курса националне валуте. Гривна је у односу на амерички долар девалвирала за више од 40%.

–       Украјина је једина земља у свету у којој су били замрзнути депозити становништва.

–       Девизне резерве државе опале су три пута. Штавише, жели да их користи како би платила руски гас.

–       За две године владавине Тимошенко државни дуг се неконтролисано увећао за скоро четири пута и достигао вредност од најмање 40% БНД. На сваког живог Украјинца отпада 7 000 гривни државног дуга.

Оваква и слична “достигнућа” довела су Тимошенко иза решетака по члану “злоупотребе службеног положаја” иако су поред тог члана заведена још 24 кривична дела, укључујући и банална, препродају валуте. И тако, нашавши се у затвору, Јулија Тимошенко је на сајту своје партије онбародовала отворено писмо Јануковичу и затражила од њега да “спаси споразум о придруживању ЕУ”.

Тимошенко је изјавила да је, само што је сазнала за одлуку Кијева да прикочи преговоре о придруживању, хтела просто да “убије” председника. “Ви ћете остати сами са Русијом и бићете приморани да живите по њеном “возном реду”. У овој фази, неуспех са потписивањем споразума са ЕУ биће поздрављен од стране Русије и вероватно ће вас за тај “храбар” корак на неки начин и наградити. Не знам тачно шта ће то бити – релативно јефтинији гас, умерени кредити или једноставно укидање трговачких препрека. Уосталом, то није ни важно. Али имајте у виду да то нису само поклони, већ поклони-куке, на које ће вас чврсто посадити” – саопштава Тимошенко.

По њеним речима, Русија ће спасити Кијев “по цену губитка државног суверенитета Украјине”.

”Ни у ком случају не смете остати сами са Русијом, јер ћете у том формату изгубити све. Једино вас Споразум о придруживању са ЕУ може спасити” – закључила је бивша премијерка. Као друго, она је посаветовала Јануковича “да не истерује тако хистерично новац од западног света у замену за споразум. То личи на примитивног пећинског неваспитанка. Потпишите споразум и вама ће западни свет све сам дати. Они ће вас спасити од свих финансијских и социјално-економских пропуста које сте ви устројили” – додала је она, обећавши да ће “ЕУ учинити све како би 46 милиона људи осећало суштински и реалан напредак од потписивања споразума”.

Тимошенко показује типичан начин размишљања источноевропских политичара који су ставили акценат на евроатланске интеграције. Сви они су оболели од аберације свести, приликом које се црно претвара у бело или супротно, у зависности од ситуације.

Политика Ј. Тимошенко у време њене премијерске владавине, била је усмерена на уништење економске сарадње са Русијом и Виктор Јанукович данас жање плодове њеног рада. Та бивша “комсомолска богиња” која се сасвим добро осећала у време совјетске власти, одједном се забринула због “несамосталности” Украјине и почела је одлучно да руши механизме кооперативних веза са Русијом. Сада кад се Украјина налази на ивици колапса, она саветује председника да је коначно гурне у амбис. Вероватно због тога што се њени рачуни у иностранству никуда нису денули и приступањем ЕУ био би јој олакшан приступ прикривеним личним финансијама. А што се тиче осталих Украјинаца – па то је њихова лична ствар.

Јулија Владимировна сматра себе не само за лепу, него и паметну жену. Она вероватно осуђује премијера суседне Мађарске Виктора Орбана, који се на крају посвађао са ЕУ и побољшава односе са Москвом.

Тај Урбан је глупак. Штавише, он не само да ни конвенцију о хомосексуалцима не жели да потпише, него и инвеститоре из Москве призива. Ствар ће се завршити тако што ће Москва “поставити Мађарску на удицу” и тамо ће почети расти животни стандард. Не, Тимошенко иде својим путем.

Као прво – она ће уз помоћ ЕУ да се истргне из тамнице, као друго – поново ће постати председник Украјине, као треће – потписаће споразум о придруживању са ЕУ, сугеришући 12 година смутног живота целој земљи.

А илузија Тимошенко о томе да ће “ЕУ учинити све како би 46 милиона људи осећало суштински и реалан напредак од потписивања споразума” треба приписати аберацији свести или како то Немци зову «wunschdenken».

ЕУ не зна како себе да прехрани, а камоли 46 милиона Украјинаца…

Не, стара истина колико и свет, није се променила – револуције замишљају романтичари, остварују их авантуристи а њиховим плодовима се користе зликовци.

Тешко је рећи ком делу припада Тимошенко и њој слични политичари у другим источноевропским државама и на Балкану. У сваком случају, то насилно прекрајање целокупног пост-социјалистичког пространства које се остварује уз њихову помоћ, претвара се у страдање њиховог народа.