Дневни лист “Блиц” и награда “Златни магарац”

234

Листам новине “Блиц” и облива ме хладан зној: Русија увлачи Србију у сиријски сукоб. Даље још страшније: да ли ће на ратним пољима у Сирији бити и представници армије Србије? Кад се ово прочита и нехотице помислите: да ли ће српске мајке исчекивати ковчеге из Сирије?!

Међу новинарском братијом овакве невести које се публикују, весело се називају “пијаним будалаштинама”. Као, дечко је јуче себи дозволио да мало више цугне, а данас је одмах јутром послао у редакцију своју пијану бесмислицу. Ја сам био очевидац такве историје: један млади совјетски дописник у Бону од јаког мамурлука је пошао ујутро да прошета и видео је да је Рајна прекривена ледом. Стање његовог мозга није му дозволило да се досети да он види само невелики поток, а сама Рајна се ни једном није замрзла још од 18 века. Момак се дочепао свог бироа и послао је телеграм у редакцију: “Рајна се замрзла, стала је пловидба бродовима, Немачкој прети катастрофа”. Добро је да у редакцији вече пре тога нису пили и бацили су “будалаштину” у корпу за смеће. Но, досписника су подругљиво замолили да пошаље своју фотографију са позадином замрзнуте највеће немачке реке. Ради добијања награде “Златни магарац”. Такву шаљиву награду су уручивали за најидиотскију публикацију за протеклу годину.

Покушавам да се разаберем по питању “будалаштине” у “Блицу”. Читам руске новости. И ево о чему се ради! Министарство одбране Русије захваљује народима Кине и Србије које су прве пружиле подршку руско-сиријској иницијативи за спровођење хуманитарних операција. “Ми рачунамо на даље практичне кораке тих двеју земаља и њихових министарстава одбране ради подршке напорима Русије по питању пружања хуманитарне помоћи становницима Алепа” – каже се у саопштењу министарства одбране Русије.

Добро, сад је јасно одакле расту уши у “Златног магарца”. Сада треба пропратити коментаре. Отварамо коментаре добро познатог тумача војно-политичке мисли, Александра Радића. Јер он нам већ објашњава какве се тајне крију иза тих низглед безбрижних саопштења. И Александар Радић, који себе дрско назива војним експертом, објашњава: “У ствари термин “хуманитарна операција” представља еуфенизам. Акција у Сирији је у суштини бојева мисија. Наши закони не дозвољавају учешће српске армије у операцијама које немају мандат ОУН-а или Европске уније. Њено учешће, због војне неутралности, могуће је само у многостраним операцијама. Зато Србија не може учествовати у операцијама НАТО пакта. Поред тога, одлуку о учешћу у мисијама доноси Национални савет на основу годишњег плана делатности чланова СБ ОУН, који са своје стране доноси Парламент”.

Да ли сте Ви нешто схватили? Ја нисам ништа. Мени се чини да, ако је “Блиц” публиковао “будалаштину”, онда је Радић томе још придодао понешто своје.

На чему је руско министарство заблагодарило српском министарству?

И пошто је српско министарство ипак организовало прикупљање хуманитарне помоћи, зашто је потребно то називати еуфемизмом?

Што даље, то горе, он говори да учешће Србије у тој помоћи представља мит. А тај мит ће са своје стране Србију претворити у нову мету Исламске државе.

Погледајмо шта каже министарство одбране Србије. Оно каже: – ми можемо само да се бавимо прикупљањем хуманитарне помоћи која ће потом бити преко Русије упућена у Сирију. То су речи које је сарадник министарства упутио дописнику “Блица”.

А “Блиц” сматра да је то увлачење Србије у сиријски конфликт. На који начин се то може десити, новине не објашњавају. Оне не објашњавају такође ни како ће реаговати Исламска држава на инострану робу у пошиљкама за хуманитарну помоћ. На пример, на паковање “Procter & Gamble”. Да ли ће објавити рат Швајцарској?

Изгледа да је редакција “Блица” одлучила да нас обрадује потпуно испразном “будалаштином”. А шта ми треба да радимо? Да замолимо дописника да пошаље своју фотографију где се у позадини виде српски војници у Сирији? Ради добијања награде “Златни магарац” на крају године?