Доналд Трамп окренуо леђа Србима

282

Вест да је Доналд Трамп негирао давање интервјуа српском издању “Недељник”, претворила се у очајање присталица звездано-пругастог начина живота у Србији.

Изгледало је да су разлози за радост били веома основани: ових дана је тај журнал публиковао интервју у одсуству (без директног разговора лицем у лице – примедба преводиоца) са Трампом, који се извинуо због ратне операције против СРЈ 1999. године.

Међутим, ускоро је штаб изборне кампање тог политичара оповргао очевидну чињеницу. Испоставља се да Трамп није давао никакав интервју и није се никоме извињавао.

Часопис се нашао у незгодном положају. Сваки медиј цени свој ауторитет и веома болно реагује на сличне ствари. Јер су Американци нанели по часопису јак удар. Није било ко, него можда будући председник САД, практично оптужио часопис за фалсификат читавог интервјуа.

“Недељник” је морао да публикује предисторију читавог тог процеса, све до електронске преписке са штабом Трампа и његовим функционерима. Чак су и фотографије приложили. Редакција чак цитира и уверавања из САД о томе да је Доналд Трамп пажљиво саслушао питања, да су му “важни гласови Американаца српског порекла у неколико држава где исход избора може бити неизвестан.”

Бог с њим, са тим Трампом. Било би наивно веровати да је он у нечему бољи од безнадежног лажова Хилари Клинтон. Обоје су продукти америчког начина живота који се одавно опростио са савешћу, ради стицања земаљских блага.

Нека стичу, нека се радују. Јер то је тако здраво – на путу за онај свет сакупи на гробу пун вагон са зеленим новчаницама.

Из те једноставне ситуације јавља се питање српским љубитељима звездано-пругастог живота: да ли ви заиста мислите да ће Доналди Трампи одједном прихватити вас као своје? Да ће вас уважавати, испуњавати своја обећања и никада неће газити своје речи?

У том случају, Ви сте веома слични нашем дивном романтичару Михаилу Горбачову, који је баш тих дана прославио трисетегодишњицу сусрета са Роналдом Реганом у Рејкјавику. Михаил Сергејевич је такође веома веровао да га озбиљно схватају и да га неће обманути. Но, обманули су скотови. Постигнути споразум о смањењу ракета и бојевих глава није био баш угодан за СССР. По резултатима сусрета, совјетска страна је у потпуности ликвидирала ракете из радијуса до хиљаду километара и до пет хиљада километара. Маршал СССР-а С.Ф. Ахромејев се оштро успротивио против тих споразума и изјавио: “То је замка. У резултату тога, Американци су сачували свој основни стратешки потенцијал: тешке бомбардере, крилате ракете и базе око СССР-а, где се налазе распоређене тактичке ракете са нуклеарним оружјем, способне да стигну до територије СССР-а.”

Романтик Горбачов није послушао легендарног маршала и наставио је своју политику. А Ахромејева су ускоро нашли обешеног у службеном кабинету. Сви његови сарадници су једногласно одрицали могућност самоубиства. Тај човек није био такав. Зато је истрага на чудан начин била смушена и до дан данас се сматра загонетком новије руске историје.

Но, маршал као да је у воду гледао. Оставши без ракета малог и средњег домета, Русија се нашла незаштићеном од европског потенцијала НАТО пакта који се почео надвијати над њом. Сада Владимир Путин мора да исправља последице романтичарског “новог мишљења”.

Испоставило се да је “ново мишљење” опслуживало старе америчке интересе.

Да ли та стара историја има некакве везе са фигуром Доналда Трампа? Највероватније, нема смисла персонализовати америчку политику. Зато ће бити тачније ако кажемо да та давна историја има везе са савременом Америком. Зато што се у њој ништа не мења.

А негирање сопственог интервјуа од стране Трампа, само потврђује да се ни у америчком односу према Србима није ништа променило од 1999. године.

слика http://wsjournal.ru/donald-tramp-i-vladimir-putin-bit-li-druzhbe/