Два лица локалних избора у БиХ

352

На локалним изборима одржаним 02. 10. ове године у БиХ испољене су двије основне тенденције – успон СНСД, партије Милорада Додика, и политички пад СДА, којом предсједава Бакир Изетбеговић. Према прелиминарним резултатима СНСД је побиједила у 11 општина више у односу на претходне изборе из 2012. године, а заједно са коалиционим партнерима ДНС-ом и СП-ом, освојили су власт у више од 40 општина, што чини двије трећине укупног броја општина у Српској.[1] Изетбеговићева СДА освојила је 33 начелничка мјеста у Федерацији БиХ, што је десет мање у односу на претходне изборе. Сарајевска штампа констатује да СДА више није најјача странка у БиХ и да је након ових избора то мјесто преузео СНСД Милорада Додика.[2]

СДА више нема начелнике у великим градовима као што су Зеница и Бихаћ. Независни кандидати побиједили су коалицију СДА-СББ у неколико општина и градова, а СДА је успјела забиљежити побједу у скоро свим сарајевским општинама. Политички аналитичари констатују: „Можда је СДА добила Сарајево, али је изгубила БиХ.[3] С друге стране, у Српској је СНСД увјерљиво побиједио у Бањој Луци, Требињу, док је побједа у Зворнику била изнад свих очекивања јер је СНСД-ов кандидат освојио 75 % гласова. Од осталих градова, којих је у Српској шест, остало су општине, СНСД-ов коалициони партнер ДНС традиционално је побиједио у Приједору. СДС је извојевао побједе у Добоју и веома тијесну (321 глас разлике) у Бијељини.

Вриједи истаћи занимљив детаљ протеклих избора – у трци за начелника општине у Великој Кладуши побиједио је Фикрет Абдић, кандидат Лабуристичке странке БиХ. Абдић је, подсјећања ради, у рату  конституисао АП Западна Босна, а његове војне формације бориле су се против снага Алије Изетбеговића и тијесно сарађивале са Србима. Извјесно је да ће повратак Абдића на политичку сцену БиХ, након издржане вишегодишње затворске казне, унијети нову енергију. Занимљив детаљ из Републике Српске је да је, након дојаве о злоупотребама, полиција Српске у Сребреници обезбјеђивала изборни материјал у ноћи 4/5 октобра, што је на различите начине коментарисано у федералним медијима.

Два часа након што су бирачка мјеста затворена, Младен Босић, лидер СДС, изјавио је да су резултати његове странке веома лоши, и да ће након подробне анализе бити испитана политичка одговорности на свим нивоима, укључујући и његову. Предсједништво странке одлучило је да о изборном дебаклу расправља Главни одбор СДС, на сједници заказаној у Добоју 08. октобра. Предсједник Српске Милорад Додик истакао је да је народ казнио подаништво које су према Бакиру Изетбеговићу показале партије окупљене око СДС. Неискрен однос према референдуму, који се манифестовао као прикривена опструкција, такође је резултат савезништва са Изетбеговићем. Иако се ради о локалним изборима, битка за бираче се водила на нивоу вишем од локалног. Изетбеговића су бирачи казнили као одговорног због ратне пријетње која се надвила над БиХ. За партију Милорада Додика бирачи су гласали због државотворне политике, одлучности и чврстине. Изетбеговић је код својих сијао страх, Додик је уливао сигурност. То су два лица локалних избора у БиХ.

Додик је гостујући на РТРС у емисији Телеринг истакао да је изборним крахом опозиција себе делегитимисала да обавља власт на нивоу БиХ, што ће вјероватно створити простор за разговоре о прекомпозицији већине у Парламенту БиХ и дијалог о састављању новог Савјета министара, у којем СДС неће имати министре. Уједно, Додик је навео да је СНСД у перманентној кампањи и да предаха нема.

Истрага коју Тужилаштво БиХ спроводи о референдуму, одржаном у Српској и поред привремене мјере забране изречене од Уставног суда, за сада је потиснута у други план, иако су позив на саслушање након предсједника Додика добили и чланови Комисије за спровођење референдума. Они су позив добили у својству осумњичених у предмету против Милорада Додика због наводног кривичног дјела неспровођење одлуке Уставног суда, Суда БиХ или Дома за људска права.[4] Предсједник Српске је поновио да се позиву у Сарајево неће одазвати због реалне пријетње по живот, али да је изјаву Тужилаштву спреман дати у било којем мјесту у Републици Српској. Наиме, Бакир Изетбеговић је јавно изнио да ће због референдума  „Додик проћи као Гадафи и Садам Хусеин“.

Исполитизовани рад Тужилаштва и Суда БиХ и даље ће бити камен спотицања у српско-бошњачким односима. Народна скупштина Српске је раније донијела одлуку о референдумском изјашњавању грађана о раду ових институција које не постоје у Уставу БиХ. Референдум није одржан због недостатка консензуса српских политичких партија, односно калкулантског односа СДС према овом питању.

[1] http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=223495

[2] Дневни лист, Сарајево, 05. 10. 2012. текст „Рупе у СДА“, страна 2-3

[3] Дневни лист, Сарајево, 05. 10. 2012. текст „Рупе у СДА“, страна 2-3

[4] http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=224009

слика http://livenewspapertv.com/bosnia-and-herzegovina/bosnian/rtv-usk/