EU tolerisana „PRAVDA“

287

Tек што је измештена али не и уништена, табла HOS у Јасеновцу са хрватским фашистичким поздравом ZDS, и то након резолутног става представника талијанске националне мањине, који су подржали оштар протест јеврејског меморијалног центра ЈAD VAŠEM, уз млаку и опрезну подршку српског етаблираног Милорада, миљеника свих влада HDZ, кад се брже боље огласи Antе Đapić, бивши председник HSP (Hrvatske stranke prava) са захтевом да се распише референдум о закону за избор представника националних мањина у хрватски Сабор!

Antе предлаже да се грађани изјасне о том, како он каже, скандалозном закону који у земљама ЕU има само Хрватска, уз контрапредлог, да се посланици националних мањина бирају са грађанских листа, а не више са посебних листа националних мањина.

Праваш Antе, образложио је свој предлог објашњењем из 2003.године, када је након проведених општих парламентарних избора тадашњи председник HDZ изабрао за коалиционог партнера управо СДСС (Самостална демократска српска странка) а не његову HSP, те је тако изиграна воља бирача али и угођено ЕU на путу хрватског прикључења, тврди он!

Бринући о „демократским слободама хрватских бирача“ он наглашава, да је тада ступио на снагу закон којим је осигурана „надзаступљеност“ (читај-прекомерна) мањинских бирача, чији су заступници и са пет пута мањим бројем гласова, добили мандате у Сабору! Нарочито наглашава, да нигде у Европи не постоји закон о уставним правима националних мањина, што је реликт ранијих времена, а сада хрватски грађани морају имати једнака права и једнаке обавезе!

Међутим, његов предлог се десио управо након измештања спорне плоче, и он отворено каже – „Ko je Radin da bi mogao da arbitrira gdјe smije biti ploča HOS-a u Hrvatskoj? Zato smo tome odlučili stati na kraj. Tјerali su zeca, a istјerali lisicu“!

Ова је иницијатива одмах добила отворену подршку Željkе Markić, председнице udruge (удружења) „U ime obitelji“, чијом иницијативом је пре неколико година RKC наметнула референдум о браку, иако из Брисела томе није дата никаква подршка, напротив!

Markić oвом отвореном подршком, a заправо RKC, даје пуну подршку Аntinom предлогу који није ни мало случајан, јер управо у овом часу садашња влада HDZ зависи од подршке представника националних мањина, што представници њеног десног крила не подржавају, и радо би ограничили те мањинце.

Тако се поново отвара једна стара прича из хрватског парламентарног живота, још из времена Аустро-Угарске, када су управо представници тадашње HSP упорно натурали причу о тзв „хрватском политичком народу“, као једино пожељном парламентарном представнику у Угарском сабору, где су тада и Хрвати и Срби имали изабране посланике као равноправни народи, али су Мађари имали статус државног народа, одлукама споразума из 1867.године! Намећући потом споразум из 1868.године, којим су становници бановине Хрватске и Славоније имали ограничену аутономију у одређеним областима. Зато су Хрвати упорно покушавали да се поставе као „државни народ“ наспрам свих осталих, који су тада живели у Хрватској и Славонији.

Никакво чудо стога да управо праваш иницира један такав предлог о „неопходном изјашњавању“, ком је повод управо „спорна“ плоча са хрватским фашистичким поздравом!

Хрватска тренутно има спорове са свим околним државама о нерешеним граничним детаљима, али са Италијом нема, несме да зуцне, јер је ту Ватикан по среди као супервизор, упркос отворене натоовске подршке плавушици-врховници.

По тези „демократе“ Đapićа, оспорава се заправо припадницима националних мањина да сами бирају своје представнике, намећући став да сви они имају право гласа и избора једино ако су добри „политички Хрвати“, што би се најбоље утврдило њиховим избором са опште листе!

Đapić добро зна, да је такав пример већ дао „добре резултате“ у М-Х федерацији, као ентитету у БиХ, где управо бошњачки гласови одлучују о избору „хрватских представника“, иако су Хрвати конститутивни народ у БиХ, што је и недодирљиви Дејтонски споразум потврдио.

Тако, том манипулацијом и SAD и NАТО и ЕU упорно покушавају да најпре створе политички народ „босанце“ у М-Х федерацији, па ће потом и у Р Српској, само да икако уклоне Милу и те незгодне посланике, који упорно враћају причу на Калаја, као окупаторског управника из времена Двојне монархије, и његову идеју о „босанцима“ и „босанском језику“!

Иако су сви проеуропски и атлантистички листови у Београду одмах похвалили „храброст“ премијера Пленковића што је уклонио спорну плочу из Јасеновца, нико ни слова није написао, нити се иједан назови антифашиста њиховог модела огласио, на ноторну чињеницу да је спорна плоча са хрватским фашистичким поздравом заправо измештена неколико километара даље у Новску, и то на место где је била спомен-костурница изгинулих партизана.

Сам партизански споменик је миниран деведесетих година прошлог века, као и још три хиљаде других да не „загађују“ хрватску земљу, те сада над костима изгинулих партизана стоји плоча са усташким инсигнијама, али ћоравој распадајућој ЕU то ни мало не смета, а наводним хрватским антифашистима јоп и мање.

Знајући да ће ипак и Жидови и Срби, али и Талијани, који у Истри баштине доказани антифашизам, поново указати на ову поквареност актуелне власти, покренута је иницијатива да се најзад уведе неопходна категорија „хрватски политички народ“ за оне који су биолошком „грешком“ нешто друго, те зато увек морају доказивати своју подобност потомцима оних који су још 1900. године на првом католичком концилу у Загребу поставили основ за неопходну категорију те подобности, или ће бити биолошки уклоњени са „хрватске“ земље!

Храбри хрватски премијер и његова странка ни не помишљају да следе француски пример, јер је председник Macron после више од 70 година упорног избегавања, најзад јавно изговорио истину за злочин депортовања Жидова, махом избеглица из других европских земаља који су од 1938. године долазили у Француску, бежећи пред долазећим немачким нацизмом, а сараднички режим у Вишију их је 1942.године изручио Немцима!

Macron је у свом говору нагласио кључни детаљ – „Ni jedan jedini Nemac u tome nije sudelovao“!
У хрватском „опоравилишту Јасеновац“, како данас тврде разни повиестничари, такође ни један једини Немац није суделовао у „делењу терапије“ за Србе, Жидове и Роме, који ипак нису преживели такву интензивну хрватску бригу о њима, али „храбри“ премијер Пленковић и сви хрватски антифашисти заједно, неће и не смеју да тако шта изговоре на пригодној јасеновачкој комеморацији!