Европска усташка фонтана

537
слика: https://arhiva.vesti-online.com/

У  данашњој наводно демократској Хрватској, која тобож осуђује фашизам (али само на речима и строго селективно), ипак се гради фонтана у облику латиничног слова U, које је било службена ознака на документима из времена NDH, али и  ознака на капама усташке војнице, те су под том ознаком почињени стравични злочини над Србима, Жидовима и Ромима у клерофашистичкој држави NDH!

Иако је све то одавно познато свим земљама чланицама ЕU, није се нико нарочито забринуо када је за пројекат градске фонтане у општинском месту Коњшчина, недалеко од Загреба, усвојена макета фонтане у облику слова U, које ће чак бити осветљено током ноћи, да се баш лепо види издалека.

Раздрагани градоначелник, изјавио је да ће се та фонтана лепо видети и из ваздуха, ни више ни мање!

Градња фонтане је општинска ствар, зар не, али су средства из фондова ЕU, те тако „породица срећних европских народа“ јавно финансира јачање хрватског неоклерофашизма, иако је ЕU тобож изразито антифашистички опредељена!

Додуше, све је видљивија појава да се у земљама ЕУ које предњаче у испољавању русофобије толерише сваки облик неофашизма, само да се икако предупреди „претећа руска опасност“!

Читави тимови стручњака за психолошко-пропагандно деловањее смишљају све могуће форме утврђивања „руске опасности“, док неофашистичке појаве у земљама ЕU попримају све отвореније и агресивније испољавање!

Како је и Хрватска једна од земаља које данас чувају европску демократију од те „претеће руске опасности“, нимало не чуди да се из фондова ЕU гради фонтана у облику слова U!

Околни станари су ипак регодовали, али не као изразити антифашисти, већ из приземних разлога, пошто је ту претходно био паркинг, те су сада ускраћени да њихови мезимци четвороточкаши буду на оку, а и пролаз је закрчен док траје градња!

ЕU, оваква каква је данас, све више показује стварну хипокризију када треба одлучно деловати против испољавања облика неофашизма!

Спој бруталног интереса каубојске дубоке државе и неонациста, тако видљив широм земаљске кугле, свагде где каубоји ратују за „заштиту људских права“, наравно само ако има гаса, нафте и стратешких сировина које ће експлоатисати америчке компаније, све је очитији и видљивији!

Међутим, бриселски бирократи се много не узбуђују, само да се сливају жељена средства и да плате стижу редовно, има ко је задужен и за причу о „заштити људских права“, али и ко је задужен за фонтане, уосталом облик фонтане је слобода уметничке креације аутора, зар не!

Ако то неког и иритира, нека се лепо жали надлежнима, то је његово право које му штите институције ЕU, а европски антифашизам је тековина, само некако све чешће небрањива као видљива политичка реалност, што кажу добро упућени циници!

Узгред за неупућене, Коњшчина је место у Крапинско-загорској жупанији, та то је срце хрватске државе, то је и традиционално клерикалан крај, одан светом оцу у Риму, али и успомени на блаженога Степинца, те та фонтана баш никога не вређа, кај не, што кажу домаћи који и данас говоре изворним хрватским дијалектом, иако је њихов земљак (али похрваћени Немац!) Људевит Гај пре два века далековидо радосно прихватио штокавско наречје српског језика, да би напокон и Хрвати имали књижевни језик!

Узгред, до данас још није измишљена новохрватска реч као замена за фонтану, а водоскок су већ приграбили ти агресивни Срби, да се зна!