Генерал Кертис Скапароти и глобус Америке

322

Не знам од ког се официрског чина започиње изучавање геостратегије у америчкој армији, но, уверен сам да амерички официри од лајтнанта до пуковника, верују у то да постоји глобус САД. То верско убеђење води их по целом свету, а да они уопште и не сумњају да траг ципела америчког маринца представља печат којим се оверава процват и благостање освојене територије.

Ове веселе мисли пале су ми на памет када сам прочитао о расправи у Сенату САД, поводом извештаја Врховног команданта Уједињених оружаних снага НАТО у Европи, генерала Кертиса Скапаротија.

Није вам Кертис Скапарроти исто што и потпоручник Дуб из романа Јарослава Хашека „Догодовштине доброг војника Швејка“. Сва знања потпоручника Дуба у области геостратегије су се ограничавала разговором са проститутком у јавној кући, којој је он уверљиво доказивао да је неминовна победа Аустро-Угарске монархије.

А Кертис Скапароти лако оперише државама и народима, решавајући за њих каква им судбина више одговара и приликом тога не показује ни трунку сумњичавости. Јер је тако организована глава америчког генерала.

Он је на почетку изјавио да је неопходно обуздати Русију на Балкану. Очигледно у академији у Вест Поинту слушаоцима предају да се Русија увек и свуда понаша разуздано. И било где да се појаве њени грађани, мора се одмах укључити сигнал за опасност. Наступајући у духу те чињенице, Кертис Скапароти је изразио озбиљну забринутост због понашања Русије на Балкану, посебно на Косову и изјавио да тој покрајини прети опасност.

Овде не могу да се не сагласим са генералом, јер уколико НАТО ослаби своју пажњу на Косову, онда ће криминални режим који тамо влада моћи да живи до понедељка. Истина, не зато што ће некакви московски диверзанти одрезати уши Хашиму Тачију, него зато што ће то урадити конкурентски албански кланови. И они се занимају резањем ушију и других истурених органа конкурената.

Поред тога, Скапароти је изразио необично оригиналну мисао о томе, да уколико Црна Гора ступи у НАТО, исто то ће пожелети и друге земље Источне Европе. Чак и уколико Црну Гору буду шутирањем натерали у тај свети савез. Па ко не би пожелео да на својој задњици осети коване чизме ујка Сема?

Но, једино што поново смета тој изузетној слици догађаја – јесте разуздано понашање Русије, која се мора поставити на своје место.

Истина, Кертиса Скапаротија нису учили у академији Вест Поинт, како се то Русија поставља на своје место. Али то некако треба урадити. Прво што му пада на памет је – да натрпа Балкан до врха НАТО војницима, тако да ни миш не може да протрчи. А на раскрсницама поставити плакате: „Хвала ти, Америко“. И Србији променити име у Сирију. Једна конгресменка у Вашингтону је то већ радила и није јој лоше испало. И пут ће постати јасан. Ако су преименовали Србију у Сирију, онда то значи да се може и поступати као у Сирији. Успоставићемо ред да ће задовољство бити посматрати. Очистићемо глобус Америке од руског утицаја.