“Годишњица Сребренице”. ПОКЛОН ИЗ ХОЛАНДИЈЕ

550

Годишњице различитих историјских догађаја често постају изговор за политичке кампање, често сумњиве, а некад чак и провокативне. Постоји мноштво примера таквих скупова. Одлука холандског суда по питању такозваних “Мајки Сребренице” донета је на дан годишњице, што у том погледу представља класичан пример демонизовања Срба. Окружни суд у Хагу (RechtbankDenHaag) је 16. јула донео пресуду по предмету "Мајке Сребренице против државе (Холандија)”. Суд1 је пресудио да је Холандија одговорна за смрт 300 грађана БиХ, погинулих у јулу 1995. године.2 Ради се о акцијама холандског батаљона мировних снага УН у Босни и Херцеговини.

Ова одлука представља још једну пресуду по питању решења питања ко је крив за смрт грађана Босне и Херцеговине у јулу 1995. године у Сребреници. Подсећамо да је првобитна тужба била усмерена против Уједињених Нација, међутим, холандске судије су одбациле тужбу на основу тога што УН имају имунитет од било каквих тужби.3 Ова одлука је била оспорена у Европском суду за људска права, но виша европска судска инстанца је потврдила имунитет УН и немогућност подизања било каквих оптужница против УН.4

После тога, тужитељи су поднели тужбу против Холандије, као државе чији су држављани представљали већину миротворачких снага мисије УН у Сребреници. Првобитно је суд донео долуку да Холандија стварно сноси одговорност за погибију људи које су одбили да заштите, међутим, то се односи само за погибију 3 човека.5 А сада, нова пресуда гласи – признаје се одговорност за погибију 300 људи.

Које су најважније међународно-правне последице одлуке Холандског суда од 16. јула 2014. године. По нашем мишљењу постоје две. Тачније – две групе таквих последица!

Прво, ради се о општим правним и политичким импликацијама, и као друго, то има практичне последице за најважнији судски процес који се у овом тренутка одвија у том истом Хагу – процес против генерала Младића у МТБЈ. Ове последице захтевају пажљивије разматрање.

Треба пре свега напоменути да одлука холандског суда даје велики допринос фалсификовању историје ратова на Балкану 1993-1995. године. Заиста, ако изузмемо глобалну политику, па пођемо само од “чистог” права, немогуће је схватити због чега те саме холандске судије у процесу “против Холандије” не искористе исти тај аргумент који су управо они (!) искористиоли у том истом предмету “против УН”? Односно, због чега УН имају имунитет, а нема га држава Холандија? Постоји огромна пракса која показује да државе имају имунитет према тужбама физичких лица и судије бране тај имунитет. И одједном – Холандија добровољно одустаје од тог имунитета. Случајност? Наравно да није. Поента је у томе да погибија неколико хиљада људи у Сребреници, у јулу 1995. године, још није истражена и кривци нису нађени. Није случајно да је МТБЈ донео низ пресуда по том делу, у којима је кривица пребачена на војно руководство Републике Српске, но, у образложењу тих пресуда има толико много апсурдног, толико директних лажи, да те пресуде заправо више доказују невиност Срба, него што је обрнуто. Због тога је малој Холандији прописано да на себе преузме део одговорности са циљем да се зауставе сви покушају дубоко независног истраживања тог судског процеса. Притом се фалсификовање догађаја у Сребреници у судској пресуди спроводи у много већим размерама, него што је то онај део кривице који су Холанђани “узели на себе”. Прво, преузели су кривицу за погибију 300 људи, од више од 7 хиљада, и као друго, овде се не ради о убиствима тих лица, него само о неспособности Холанђана да их заштите. На тај начин је главна кривица за убиство 7 хиљада људи директно пребачена на војску босанско-херцеговачких Срба. У пресуди се експлицитно каже да је убиства починила армија под командом генерала Младића! Штавише, демонизација Срба у пресуди холандског суда је достигла такве размере, да се у њој тврди да ће, павши у руке Србима,ти људи “највероватније бити убијени”! Тако да је главни циљ овакве пресуде холандског суда – фалсификовање историје. Преузевши на себе део кривице, кривица за главни злочин се сваљује на војску босанско-херцеговачких Срба.

Главна практична последица овакве одлуке јесте потреба хитне замене састава Претресног већа у предмету генерала Ратка Младића. Као минимум, мора бити замењен председник Претресног већа, држављанин Холандије Алфонсо Ори. Пресуда да Холандија сноси одговорност за злочин који је на крају приписан окривљеном на процесу којим он председава – представља најгрубље кршење норми међународног права и стандарда праведног суђења. Међутим, сам Ори не жели да поднесе оставку, раније је он већ писао писмо председнику МТБЈ Теодору Мерону, где је изразио “чуђење” што га одбрана генерала Младића сматра пристрасним и зависним и изјавио је да он “не схвата о чему се ради”. Садржај писма је такав да не оставља никакву сумњу о потпуном одсуству савести господина Орија и нема ни говора да се може очекивати да ће се код њега нешто одједном променити. Као што нема основа надати се да ће се та иста савест појавити и код председника Мерона, који је у потпуности прихватио “чудеће” писмо Орија који “не схвата о чему се ради”. С тим у вези, одлуку о замени Орија мора донети СБ УН. Ми позивамо СБ УН да донесе одлуку о неопходности дисквалификовања судије који председава предметом у коме он има лични интерес!

1  У састав суда улазила су троица судија (AlwinLL.M., D.R. GlassLL.M. и J.W. BockwinkelLL.M.)

2 Пуни текст судске пресуде: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2014:8748

3  Видети, на пример, пресуду Врховног суда Холандије од 13. априла 2012. године

№ ECLI:NL:HR:2012:BW1999 // http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2012:BW1999

4 Види Пресуда Европског Суда за људска права по предмету «Stichting Mothers of Srebrenica and Others against theNetherlands» од 11. јуна 2013. године // http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-122255#{"itemid":["001-122255"]}

5 Види: пресуда специјалног већа Врховног суда Холандије (Parket bij de Hoge Raad) по делу № ECLI:NL:PHR:2013:BZ9225 от 3 мая 2013 года // http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:PHR:2013:BZ9225