Хашим Тачи и Доналд Трамп

295

Одувек сам страховао од Хашима Тачија, јер одавно пратим његову биографију и знам колико је људи, на његову иницијативу, превремено напустило овај предивни свет. Ако дозволите да се тако изразим, то је човек оболео од бандитизма и никакви свилени сакои марке Бриони не могу прикрити задах смрти који од њега исходи. Није њега узалуд толико волела престарела Медлин Олбрајт, која ужива да шета по местима скорашњих масовних убистава и да се грли са манијацима, као што је то радила и у Украјини. Њих двоје су клијенти једне те исте силе која обитава на Ћелавој гори, то јест, иза кулиса Вашингтона.

Но, кад су у питању умне способности Хашима Тачија, ја апсолутно немам илузија. Он као и сваки други крупни бандит, има добро развијену „слагалицу“ која уопште не представља интелект. Са том његовом „слагалицом“ Косово остаје транзит зона за наркотике и шверц оружја, од којих новац, наравно, не иде на корист нацији. Нација се поуздано одржава у групи најсиромашнијих нација на свету и нема никакве перспективе за успешан развој. Није случајно да су после отварања европских граница, у Немачку први нагрнули Шиптари. Строго говорећи, „слагалица“ Хашима Тачија и зликовачке групације која се окупила око њега, не размишља о тако високим циљевима. Њихов високи циљ је – што је могуће даље остати на власти и добити што је могуће више злочиначких прихода. И све је било добро док су у Вашингтону владали Буш-Клинтонови, који су најактивније практиковали међународно разбојништво, и у складу са тим, привили су под своје скуте и такве попут Тачија.

И одједном је у Вашингтону победио Доналд Трамп. Особеност овог америчког председника огледа се у томе, да се он, за разлику од својих претходника, бавио сасвим другачијим бизнисом. Он није стицао приходе од „нафтних ратова“ и послова са шверцом оружја, њега није подмићивала ЦИА због трговине наркотицима, он је генерално – мирни Американац који има склоности за стваралаштво. У погледу на свет тог Американца нису улазиле коалиције са очигледним бандитима и мито од „наркотика“. Он чак сопствени бизнис предаје у руке рођацима, за период свог председниковања.

За Хашима Тачија то значи да се почиње осипати тај бандитски „кров“ који је много година чувао интересе његовог злочиначког друштва.

Још нико не зна како ће се завршити тај процес, но Тачи већ жури у Вашингтон. Он хоће да некако напипа контакте у новој председничкој администрацији САД и да сазна, да ли има шанси да ће га подржати или ће морати користити сопствене лабораторије за анализу живих људи за резервне делове. И да промени своју спољашњу физиономију и уједно припреми пасош на друго презиме. Због тога ће за њега отказ Вашингтона од ранијег „покривања“ значити подизање оптужнице за кривична дела против њега, за „злочине против човечности“. Материјала за његово кривично гоњење има толико да не треба сумњати у исход суђења. Ако не верујете, питајте бившу тужитељку МТБЈ Карлу дел Понте. Она је из женске лакомислености написала књигу о косовским бандитима, но веома много није дописала, страхујући за сопствени живот.

И сада се Хашим Тачи врзма по предсобљима вашингтонске власти и безобразно лаже своју околину, као да је он постао „први балкански политичар који је успоставио везе са новом администрацијом“.

Очигледно му његова „слагалица“ не дозвољава да схвати да сенатор Џон Меккејн, који га одавно познаје, није представник нове администрације и да њихове заједничке фотографије на Твитеру не остављају утисак на било кога. У свету још није било ни једног високо рангираног вампира са којим се Меккејн не би побратимио. То је последица психолошког слома услед боравка у земљаној рупи коју су Вијетнамци сматрали затвором. Неки сведоци тих давних догађаја тврдили су да су кроз решетке те јаме бамбусовим штаповима Меккејну убацивали дивље павијане и да их је он молио да га приме у стадо.

Изгледа да нико из нове администрације Доналда Трампа није желео да се сретне са Хашимом Тачијем и то су били узалудни напори. Он ће морати да се врати у Приштину и чека шта ће бити са њим, као самозваним „политичарем“ и његовом самопроглашеном „републиком“ коју не признаје пола света.

Нећемо ништа нагађати. Ускоро ће се све разјаснити. Но, у сваком случају, ако Доналд Трамп буде полазио од свог старог принципа да започете активности треба да буду рентабилне, тада ће читав „пројекат Косово“ постати нерентабилан за САД.