Хоће ли бити Србије на Косову?

223

Чим је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић доживео наступ отрежњења,  без консултација с Вучићем дао је изјаву која је српски народ могла да пробуди из хипнозе и схвати шта Вучић у ствари ради.

Реакција на Ђурићеву изјаву био је ненадани долазак у Београд Анђелине Ејхорст, директорке Одељења за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Спољнополитичкој служби ЕУ. Ејхорстова је подржала Вучића и нагласила да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине у корист изналажења „обострано корисних решења“. А решења се огледају у томе да Приштина до сада није прихватила ниједну иницијативу која је долазила из Београда, а што је и прихватила, није испунила. Неће ништа ни прихватити сем српске имовине на Косову и испражњене Косовске Митровице.

Вучић и даље истиче да је Србија озбиљан преговарач и партнер ЕУ, да има раст буџета тј. највећи раст БДП у Европи, а мора отпустити 57 000 радника, што је контрадикторно. Основни макропоказатељ БДП је стопа незапослености. Вучић каже да ће подићи плате 3% и да је то одобрио ММФ. Можда ће се у новембру и догодити то повећање, али тек ако Србија Косову препусти Телеком, Трепчу, Газиводе, манастире, народ …

Вучић се јавно хвали својим пацифизмом, истиче да Србија неће ратовати за Косово, што значи да неће ратовати за Србе и њихове животе на Косову, за њихову имовину и за имовину Србије, и то стратешку имовину. У медијима је већ освануло неколико резултата Вучићеве политике, које је образлагао говорима пуним пауза, за које га обучавају енглески пиарови и специјалисти за хипнотисање забринуте и напаћене масе која размишља да ли ће се наћи у оних 12 000 који ће бити отпуштени. Верна Зорана већ је објаснила да Србија планира инвестиције и отварање нових радних места.

Да је Вучић само извршилац воље Запада може се закључити из учинка његове владе у претходном саставу. Он глуми Титову политику, али она у констелацији односа данашњих фигура на геополитичкој табли не може дати резултате. Резултати те политике могу бити само разорни. Русија је Србији понудила наоружање под условима које никоме до сада није нудила. Вучић је то одбио рекавши да Србија нема паре, на што му је одговорено да оружје плати када буде могао, али ни то није помогло. Вучићу је од Русије понуђено да се Србија укључи у евроазијске привредне токове, али премијер Србије ни на то није смео пристати.

А и како би кад га надзире Дејвид Мекалистер, известилац Парламента ЕУ за Србију, дојучерашњи агент МИ6. У институцијама Србије, првенствено у службама безбедности, електропривреди, факултетима (на Филозофском факултету у Београду је централа за цео универзитет) инсталирано је 35 његових агената, тако да је за Владу Србије важнији марш хомосексуалаца него проблеми у образовању. Мекалистер синхронизује и операције у Бања Луци и Сарајеву.

Србија под Вучићем сагиње главу зарад отварања поглавља, што је апсурд, јер у ЕУ ни Србија, као ни Турска ни Босна и Херцеговина, никада неће бити примљене. Али, „ЕУ нема алтернативу“ чак ни када Хан или Јункерс отворено кажу да се у дужем временском периоду неће разматрати предлози о проширењу ЕУ. Када Вучић изјави да је Србији ненадано испоручен још један захтев у оквиру Бриселских преговора, глуми да је забринут и са прилично глумачког жара каже да их (њега и Зорану) Брисел ставља пред тешку одлуку.

Да ли Вучић мисли да су у Србији сви неуки и да нико не види да ради против државе и народа, да на Косову није заштитио ниједно дете, ниједну српску кућу, манастир, цркву? Срби до њиве не могу да оду, а све због неке имагинарне ЕУ. Оливер Ивановић пролази кроз тортуру, затворен је без иједног доказа, а Вучић му није помогао ни дипломатским потезима. Не, Оливер Ивановић је затворен јер је прочитао Вучића и зато је морао бити склоњен. Како ће онај који не може заштитити српске светиње исрпску децу на Косову заштити Србе преко Дрине? Ако се овако настави, Србија ће на Косову изгубити имовину а добиће српске избеглице, а затим ће на ред доћи Република Српска, Војводина, па “Санџак”.