HRVATSKI  KLEROFAŠIZAM  — književnik i zločinac

125
Миле Будак с италијанским официрима у Госпићу 1942. године, на прослави успоставе тзв. НДХ/Фото: Знаци.нет / Музеј револуције народа Југославије. https://hronograf.net/2018/10/01/zasto-je-krvavi-ustasa-mile-budak-zajedno-sa-srbima-prepesacio-albaniju-i-sta-je-jedan-fratar-zapisao-o-tome/

У све агресивнијем покушају ревизије „стварности“ у NDH, на ред је код хрватских повјесничара дошла и прича о говору МILE BUDAKA у Госпићу почетком маја 1941. године, када је изрекао ону страшну истину да ће трећина Срба бити побијена, трећина протерана а трећина покатоличена, као финално решење „српског питања“ у NDH!

Хрватски ревизионисти упорно доказују да нема новинског записа те изјаве Миле Будака, тврдећи да је то измишљотина кроатокомуниста, прозивајући ŠIMU BALENA као њеног аутора, јер је он после победе писао о усташким злочинима, нарочито у време суђења надбискупу СТЕПИНЦУ, а своје политичко ангажовање је почео као присташа усташког покрета, али је на робији у Лепоглави прихватио комунистичке ставове и постао члан партије!

Међутим, постоји у документима владе Милана Недића изјава двојице српских младића који су почетком маја 41. године у Госпићу слушали говор Мile Budaka и цитирали су те његове речи, што је унето и у меморандум СПЦ упућен влади у избеглиштву, те и тамо постоји писани траг о поменутом говору.

Младићи-сведоци из Госпића су побегли захваљујући талијанским пропусницама које је до краја маја 41. давала окупациона талијанска управа, док се Талијани нису повукли након потписивања Римских уговора између А. Pavelića  и Мусолинија, из Друге окупационе зоне!

Током маја  41. године, управник логора Јадовно сатник RUDOLF-RUDE RITZ, иначе учитељ у цивилству, држећи говор тек пристиглим усташама који ће бити чувари логора дословце је изјавио – FUNDAMENT ĆE BITI OD SRBA I ŽIDOVA, A GLAZURA OD NEPOĆUDNIH HRVATA  — говорећи о  NDH!

О постојању државне намере извршења геноцида над Србима, Жидовима и Ромима најбоље сведочи чињеница да је одмах по проглашењу NDH почело свакодневно довођење транспорта Срба из целе НДХ на госпићку железничку станицу, где су закратко задржани у сабирном центру (део теретне станице ограђен бодљикавом жицом) и потом упућени на Јадовно и одмах ликвидирани, или издвојени и упућени у казнионицу на додатну истрагу и мучење, те потом и они отпремљени на Јадовно!

Ова фабрика смрти радила је и пре него ли је Павелић потписао уредбу о оснивању концентрационих логора у NDH, јер је Велебит још тридесетих година прошлог века изабран за будући вечни град Срба у NDH, пошто су стручњаци са Загребачког свеучилишта израчунали да се у тамошњим крашким јамама може  „сместити“ око милион Срба!

Зато Будак и није случајно говорио о трећинама у свом чувеном говору, а пошто је био водећи пропагандиста у NDH он је одређивао и шта ће бити објављено у новинама, а шта неће!

Упорно истицање да је Будак био истакнути књижевник и интелектуалац неће избрисати чињеницу да је то злочинац који је учествовао у планирању самог злочина геноцида и пре него ли су се стекли услови за конкретно чињење злочина!

Намера је видљива и нажалост и потврђена, јер су хрватски и муслимански злочинци у NDH успели да за четири године униште више Срба него ли османлијски окупатори за четири века, што се јавно хвалио управник логора Јасеновац VJEKOSLAV-МАKS LUBURIĆ пред нацистичким главешинама у Загребу!

Зато је сваки покушај „научног доказивања“ укупног броја убијених Срба у NDH тражењем списка ликвидираних Срба, заправо поновно убијање жетава у чему активно учествују и поједини истраживачи из Србије, али и челници СПЦ која је двоструко пострадала, и као сама организација и као црква уништаваног православног народа!