HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — slučaj ARTUKOVIĆ

146
Сужење А.Артуковићу. https://www.atvbl.rs/vijesti/region/da-se-danas-sudi-artukovicu-ne-znam-kako-bi-sudjenje-zavrsilo-3-6-2021

Те 1985.год новинске ступце широм света испунила је вест да је у Америци после тридесетседам година спокојног живота коначно ухапшен АNDRIJA АRTUKOVIĆ!

Пошто је потерница за ратним злочинцем поодавно купила прашину у фиокама правосуђа док су вођене игре изигравања његовог изручења, одједном је брже боље изручен Југославији!

Поједини новинари су наглашавали да је реч о хрватском Ајhmanu те ће такво суђење бити мини Нирнберг!

Ускоро је саопштено да је окривљени пребачен у Загреб, где ће се процес одржати пред већем Окружног суда! Прве фотографије су показале видљиво сенилног старца умотаног у ћебе, кога на носилима пажљиво износе из авиона, али га ипак прати надимак „крвник Балкана“!

Имућна породица ангажовала је познате загребачке адвокате Олујића и Дегена, али и београдског Срђу Поповића као тим одбране, док је држава почела изградњу непробојне кабине као у случају Ајхман, што је упућивало на планирани спектакл за стране новинаре!

Процес је почео као добро режирана циркуска представа јер је суђење било јавно, да се америчкој јавности покаже да нема никакве комунистичке освете иако је реч о ратном злочинцу, тачније највише рангираном сараднику немачких нациста који је изручен из Америке, и то после вишедеценијског правосудног натезања.

Први дан суђења почео је захтевом суда да се тим медицинских стручњака који ће пратити процес изјасни о психичком стању оптуженог, да ли је он способан да прати процес суђења.

Саму сцену су пратиле камере ТВ Загреб, као да се снима ријалити, а не да се суди ратном злочинцу!

Међутим, прочитана оптужница је јасно показала да се ради перфидно превођење Срба жедних преко воде, јер Аrtuković није оптужен за геноцид, нити за расне законе, нити за отимање српске и жидовске приватне имовине, нити за разарање верских објеката од којих су неки били изузетне културне вредности!

Конкретно је Аrtuković оптужен само по четити тачке :

— убиство др Јеше Видића

— убиство од четири до пет стотина лица крајем 1941.године, након што су камионима пребачени са Крешимировог трга до Керестинца  

— убиство великог броја цивила из неколико села у близини Вргинмоста почетком 1942.године у оближњој долини

— убиство неколико стотина цивила на Жумберку, који су убијени митраљезима или изгажени тенковима

Та је оптужница заправо била она америчка пресуда-одлука суца Volneya Browna из Федералног суда у Лос Анђелесу за његово изручење!    

Првих неколико дана, процес је пратио и некадашњи члан Оделења за ратне злочине америчког министарства правде Martin Mendelhson, као својеврсни надзорни орган, да се увери да оптужени заиста има фер суђење!

Дневним приказом на ТВ и новинским текстовима створен је привид обрачуна са ратним злочинцем, али и дозираног заобилажења суштине процеса, неопходног суђења за геноцид који је починила NDH а који кроатокомунисти упорно гурају под тепих, тражећи од Срба, Жидова и Рома да то забораве зарад светле будућности!

Троје судаца-поротника су пажљиво одабрани, председник судског већа је био искусан и успешно је цео циркус привео крају за месец дана, притом водећи исказе одабраних сведока тако да се не поремети сценарио!

Сенилни Аndrija је осуђен на смрт, али је лекарска комисија утврдила да је здравствено стање такво да мора да се опорави, те је извршење до даљег одложено. После две године неге и примерног старања у посебном оделењу затворске болнице ратни злочинац је мирно преминуо, и уместо да земни остаци буду покопани на непознатом месту он је кремиран на гробљу Мирогој!

Била је то заправо још једна успешна акција сарадње челника HNO и кроатокомуниста у припреми за будућу јавну сарадњу усташких и партизанских синова у стварању независне хрватске државе, настале на почињеном геноциду!