HRVATSKI KLEROFAŠIZAM —  tajna Jilekove torbice

230
Драго Јилек. https://komunistickizlocini.net/2019/02/25/drago-jilek-otet-mucen-i-ubijen-jedan-od-trojice-oznasa-koji-su-oteli-jileka-bio-je-budimir-loncar/

ЈILEKOVA torbica је тако названа по DRAGI JILEKU, начелнику антикомунистичког одјела UNS (усташка политичка полиција) NDH, за кога је историчар Владимир Дедијер тврдио да је пред крај рата из архиве UNS плански изузео предмете сарадника који су били уграђени  у комунистичко, партизанско руководство у Хрватској, као својеврсну монету за куповање заштите код англоамеричких савезника после пораза фашиста и нациста. Наводно је све то носио у кожној торби од које се није одвајао!

Као искусан конспиратор, био је то још пре рата у Загребу где је студирао право, и доказани терориста, избегао је судбину на Блајбуршком пољу и склонио се у Рим, где је уз помоћ мајке цркве убрзо стекао талијанске документе на лажно име, те је укључен у организовање опсежне терористичке акције назване „DESETI TRAVANJ“, тј убацивања усташких терориста у Хрватску и БиХ како би се у комунистичком блоку изазвала „мала гибања“, како је говорио пијани Винстон обузет патолошком мржњом према чика Џоу (СТАЉИН), који је успешно створио санитарни кордон у земљама Источне Европе!

Као искусан обавештајац био је задужен за сарадњу са америчким безбедњацима, који су заправо били хрватског порекла јер су тако бирани у Америци, а после инструктажа слани у Италију да раде на прикупљању информација о дешавањима у земљама Источне Европе, те тако и Југославије, која је као победница у рату имала и своју фашистичку емиграцију у Италији и Аустрији, коју су систематски чешљали партизански обавештајци, тражећи ратне злочинце које је упорно сакривао Ватикан, али и посебни део апарата дојучерашњих савезника, те је тако и DRAGO уживао заштиту док је у логорима за мигранте тражио будуће повратнике у „окупирану домовину“ као новокомпоноване антикомунистичке борце за самосталну Хрватску!

Када је пропала операција „DESETI TRAVANJ“ почела је жестока прозивка међу организаторима операције, а нарочито међу координаторима на терену, где се одмах тражио „удбин човек у нашим редовима“!

Баш некако у време када је у југословенској штампи објављено да је ухапшен АNDRIJA HEBRANG, дојучерашњи високи комунистички руководилац, у Риму је изненада ишчезао DRAGO, али и његова фамозна торбица која је многе интригирала!

Неколико месеци касније, објављена је штура информација у штампи да се HEBRANG обесио у истражном затвору о чему је нешто више изнео у својој књизи генерал Миле Милатовић који је руководио истражним тимом који је радио и у Загребу, упорно  расветљавајући разне заврзламе из времена рата које је Hebrang починио као први човек КPH, који је на основу документације из логора Стара Градишка осумњичен за сарадњу са усташком полицијом!

ЈILEKA и фамозну торбицу су поново почели помињати 1992.године када је хрватски Сабор донео декларацију о Аndriji Hebrangu као „невиној жртви србокомунистичког режима“, те се одједном појави и досије DRAGE JILEKA, и то у хрватском државном архиву, али не и његова торбица која и даље интригира интересовање историчара јер је историчар Дедијер написао да је Јilek дао опширан исказ у савезној УДБИ под псеудонимом ДРАГО ДУВЊАКОВИЋ, те да је био спреман за сведока на суђењу Hebrangu, али се неко моћан јако уплашио потреса који ће настати од тог суђења и ухапшеник се изненада самообесио!

Већ три деценије, свако мало неко од хрватских повјесничара потегне Јileka, али торбицу баш нешто и не траже, као да чекају да се отворе поверљиве архиве совјетског НКВД, да се напокон сазна шта је толико занимљиво истраживао руски пуковник РАК који је читаву 1944. и 1945.годину провео у партизанском штабу у Хрватској, баш кад је Hebrang чинио самовољне злочиначке потезе организујући и суђења партизанским првоборцима – Србима!

Поклоници усташа (неосновано) упорно тврде, да је Drago био карактер и да је одбио понуду генерала Милатовића да буде кључни сведок, па су зли Срби зато задавили Hebranga а Dragu је појео мрак, те је остала само фамозна торбица, која негде ипак чека да напокон угледа светло дана и расветли мрачне усташко-кроатокомунистичке србомрзачке комбинације, још из времена хрватског геноцида над Србима, Жидовима и Ромима, који зато упорно систематски негирају упркос талијанским и немачким документима, који га доказују!