HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — planirani ekonomski genocid

200
Павелић са фрањевцима. https://borbazaistinu.rs/genocid-nad-srbima-osnovno-obelezje-hrvatskoga-genetskog-koda/

У време владавине кроатокомунисте Јосипа Броза било је забрањено свако научно истраживање хрватског геноцида над Србима, Жидовима и Ромима, те се облици хрватског економског геноцида у Србији ни данас не изучавају систематски, пошто владају потомци некадашњих усрећитељаослободилаца, који су у Београд стигли након његовог ослобађања од бораца Црвене армије, притом се видљиво понашајући као окупатори Србије!

Тако је до данас остао неистражен значај загребачке бројне групе франковачко-сепаратистичких интелектуалаца, писаца, уметника, сликара и научника, који формално нису били чланови тајне усташке организације у Бановини Хрватској, али су одушевљено делили идеју ауторитарне, етнички чисте велике Хрватске са челницима усташког покрета!

Овај круг утицајних појединаца ће стварањем NDH постати саветодаван усташкој власти, која се није радо ослањала на чиновнике Mачекове администрације, постајући носилац  стварне моћи у културној, економској, социјалној, и нарочито расној политици нове хрватске државе!

Руководство NDH и државни планери, сматрали су да се одржива Хрватска може створити само искорењивањем Срба!

Зато се већ 17.априла 41.год доноси закон којим се ствара правни основ за хапшење, затварање и убијање Срба, као наводног реметилачког чиниоца у хрватској држави! Суђења Србима у градовима су вршили нови ванредни судови којима су председавале судије-чланови усташке странке или страначки активисти, а осуђени је обавезно кажњаван и одузимањем целокупне имовине!

Од тренутка када је усташки покрет дошао на власт, демографски и статистички заводи, попут Hrvatskog državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za rad, прикупљали су податке о броју Срба, Жидова и Рома.

Ministarstvo za ekonomsko planiranjeUred za privrednu obnovu (касније преименован у Državnu direkciju za privrednu obnovu) – почело је да спроводи конфискацију и национализацију српских и жидовских предузећа и имовине, конфискацију банковних рачуна и пљачку сефова!

Средином јуна 1941.године, немачке окупационе власти су са усташким режимом договориле да се 100000 нелојалних Словенаца колонизира у NDH, а да се сличан број Срба протера у окупирану Србију. Зато је формирано и посебно министарство-Državno ravnateljstvo za gospodarstvenu ponovu (DRP) са регионалним огранцима широм државе да би се омогућило масовно протеривање Срба и одузимање њихове имовине. DRP је локалним филијалама слао упитнике, тражећи детаљне информације о броју Срба, величини и вредности њихових целокупних имања.

Друга институција- Zavod za kolonizaciju, основана је са циљем да организује насељавање хрватских и словеначких сељака на празна српска имања!

У оквиру DRP је основана и посебна милиција која је спроводила прогнане Србе, којима је било дозвољено да понесу само једну врећу са стварима, тежине 50 кг, драгоцености и новац. Ти су усташки милиционари успут пљачкали протеране Србе одузимајући им драгоцености и новац, и то по упуству свога начелника Јosipа Rožankovićа!

Прогнани Срби су смештани у логоре за депортацију који нису имали никакве услове за боравак, те су масовно обољевали и умирали!

NDH је успела да протера око 160000 Срба, пре него ли је процес заустављен због масовног устанка Срба, и немогућности контроле делова територије!

Српски истраживачи нису се бавили овим обликом економског геноцида али израелски јесу, и у хрватским архивским институцијама су налазили бројне документе који казују о планираном, државном пљачкању Срба и Жидова пре њихове физичке ликвидације у бројним логорима, а не само Јасеновцу који се упорно натура као једино губилиште!

Кроатокомунисти нису после победе судили већини активних учесника ове бруталне пљачке, али нису ни вратили отету имовину ретким преживелим Србима и Жидовима, већ су то национализовали као тобож имовину NDH!

Чак су истакнути појединци ангажовани као економски стручњаци у влади савезне државе Југославије, док су српски економски стручњаци третирани као антидржавни елементи!

Време је да се напокон почне заиста истраживати клерофашистича држава NDH, како би се скинуо вео намерног заборава са почињеног геноцида, који се систематски минимизира зарад „светле будућности у распадајућој ЕU“, која ни поновљени злочин над Србима неће да види!