Истресање европских новчаника

273

Најизузетнији догађај европске дипломатије у одлазећој години представљало је потписивање такозваног Споразума о стабилизацији и асоцијацији између ЕУ и Косова. Његова необичност огледа се у томе што под такав документ треба да ставе потпис све државе-чланице ЕУ. Но, будући да 5 од 28 држава не признаје Косово, одлучено је да се правила промене у ходу и да се задовоље потписима руководства. Такав начин је добро познат у европској пракси. Међу пристојним људима то се зове преварантством, али ми сада говоримо о руководству ЕУ. Једноставно је смешно бити збуњен чињеницом да у руководству ЕУ седе преваранти. Шта говорити о Косову, када су они споразум о слободној трговини између ЕУ и САД прогласили апсолутно тајним! Сада много становника и удружења у Европи захтева да се обелодани садржај тог крајње сумњивог папира који ће ускоро ступити на снагу, али се као одговор чује једно те исто: напоље плебејци. Такав облик западне демократије се учврстио на Старом континенту. А шта могу одговорити бриселски начелници када ће споразум дозволити америчким корпорацијама да заузму кључне позиције у ЕУ и да њену привреду ставе под своју контролу? Они ће свој посао одрадити ћутке, као што то увек чине ноћни пљачкаши.

Тако се испоставило да пракса фалсификовања и прећуткивања постаје у ЕУ део свакодневнице. У добро друштво увлаче Србију! Може се претпоставити да ће је ставити пред свршен чин не само по питању Косова, него и у другим случајевима.

Можда је због тога Александар Вучић тако одважно направио нови корак у сусрет Москви, јер се не сме губити њена подршка у таквој ситуацији. Колико далеко ће отићи сарадња између Србије и Русије после његовог сусрета са Путином и Медведевим, показаће се у скоријој будућности. Но, што се тиче здравог расуђивања, то је веома исправан и правовремен корак. На фону потпуног колапса америчке политике у Сирији, зближавање Србије и Русије би постало још један “крилни” успех снага које схватају каква опасност прети од удареног у главу ујке Сема.

Што се тиче Косова, то су српски руководиоци апсолутно у праву: папирнатим химерама не може се преварити живот. Може се потписати још стотину лажних споразума са криминалним режимом на Косову, но оно од тога неће постати ни легитимно ни способно да преживи. Од самог почетка Косово је жртва абортуса атлантистичке политике на Балкану и њему је суђено да живи само до тог времена док у џеповима САД и ЕУ звецкају монете. А деси ли се нешто непредвиђено, на пример још једна финансијска криза која ће умањити поток монета ка Косову, тада ће косовски главари са својих добро ухрањених лица скинути осмех и изаћи ће на велики европски пут у потрази за храном. Биће интересантно погледати да ли ће преварантски потписани “споразуми” бити од помоћи Бриселу када му Приштина својим мафијашким структурама стави нож под грло.

А ви говорите – опасност од исламског екстремизма. Мени због нечега изгледа да ће тај исламски екстремизам бити други по реду за истресање европских новчаника – после Шиптара.