Iznenada „progledali“

516

Агенција АP (Asošiejted pres), позната као једна од бројних  продужених руку „тетке из Америке“ (Ленгли), објавила је своје „независно истраживање“ о порасту могућег неофашистичког утицаја у средњеевропским и источноевропским земљама.

Свесно притом избегавајући да обави такво исто истраживање у самој Америци, где се знатан број разних европских нацистичких стручњака доселио у време хладног рата, управо уз доказану свесрдну помоћ те исте „драге тетке“! Они су наставили развој саме нацистичке идеје, претапајући је у атлантистичке теорије о изабранима да воде наводно неуко и неразумно светско становништво, да га „усреће“ и притом дебело зараде, ето тако случајно, иако су тобожњи добронамерници, али ипак  парице су парице (а тек долари)!

У својој објављеној анализи, указали су им истраживачи из теренских НВО (сви плаћени из америчких фондова, случајно) на испољене појаве у Пољској, Мађарској, Румунији и Бугарској, али су нарочито истакли драстичан пример европске Хрватске!

Посебно су апострофирали улогу хрватске NАТО плавушице, детаљно тумачећи њен говор у Аргентини (у марту ове године), када је раздрагана плавојка захвалила тој држави на прихватању бројних „угрожених“ Хрвата, баш случајно ратних злочинаца, који су у организацији ватиканских „пацовских канала“ добили пасоше МCK (Међународни Црвени крст) и тако спокојно отпутовали из Италије у Аргентину, да некажњено наставе удобан живот!

Ту су могли да се слободно организују, и развију живу пропагандну активност на потицању наводне антикомунистичке кампање против браварове Југославије, која је заправо била почетна припрема за антисрпски терористички чин у деведесетим годинама прошлог века, када су са благословом драгог NАТО, ЕU и Ватикана, оружјем кренули да руше заједничку државу.

Сама хрватска врховница, доказано пати од селективне амнезије па се ни не сећа почињеног геноцида, у ком су управо ти аргентински досељеници имали значајне улоге!

У својој анализи, АP објављује и да су бројне жидовске организације у свету осудиле овакав говор мржње Колиндице, наглашавајући притом  — „да су усташе побиле стотине хиљада Жидова, Срба и Рома, у логорима током рата“ –!

Дакле, свесно и злонамерно се изврћу истинити подаци о злочину геноцида над српским народом у NDH, јер се релативизује број страдалих Срба, а увећава број страдалих Жидова и Рома, у хрватској, фашистичкој држави!

Колиндица је згрожено коментарисала, да они ето нису разумели „суштину“ њеног излагања, јер је њено истицање захвалности само одбрана националног идентитета, притом превиђајући да је сама тако поистоветила хрватске фашисте са целокупним хрватским народом!

Од кога је чудно није, али чуди, да се од наводно бројних хрватских антифашистичких организација ниједна није тим поводом огласила, као ни већ извикани еуропски етаблирани појединци, Стипица Месић, дернекаш са неоусташких окупљања у тој истој Аргентини, те много хваљени Иво Јосиповић, „стручњак“ за тужбе о наводном српском (пардон, „великосрпском“) геноциду над угроженим хрватским пуком (новохрватски израз за народ), у заједничкој држави.

Питање (али не за некакву анкету), откуд сада у анализи АP истицање да је хрватски неофашизам (еуфемистички назван хрватска десница) нарочито испољен одмах по пријему Хрватске у породицу „срећних народа“ (која се видљиво успешно распада), кад је познато да су управо амерички саветници и стручњаци отворено помогли да се у Хрватској заврши пројекат етничког прогона Срба, и то из заштићене зоне ОUN, што је Република Српска Крајина и била!

Откуд сада одједном та нагла промена, или су можда жидовске организације у самој Америци платиле ово „независноо истраживање“, пред долазећу годишњицу обележавања пробоја логораша из хрватског фашистичког логора Јасеновац.

Као и две претходне године, сама церемонија службене комеморације где хрватски државни врх глумата за светску јавност, биће без представника српске, жидовске и ромске заједнице.

Они нису прихватили циркуску представу нове поставке у некадашњем логору, која у целости негира почињени злочин геноцида, а сам логор Јасеновац све више се назива „сабиралиштем за опоравак“!  Са фашистичке тачке гледишта врло успешан, „опоравило се“ преко 700000 Срба, 60000 Жидова и 37000 Рома, само у том Јасеновцу, а где су осталих двадесет и кусур активних „сабиралишта“ још, у тадашњој НДХ!

Додуше, релативизацију броја жртава, поред усташке емиграције, проводио је и браваров режим, јер је после првог истраживања броја страдалих у Јасеновцу, шездесетих година прошлог века, што је обавила стручна комисија састављена од меродавних стручњака са свих југословенских универзитета, прикупљени материјал насилно одузет и забрањен за коришћење! Сами стручњаци разишли су се по белом свету, свесни да су починили злочин греха према догми „братства -јединства“, и да им је најсигурније да ухљебље нађу на мрском Западу, али да и даље држе „воду у устима“, о резултатима тог стручног истраживања! Истине ради, стручним пројектом је руководио Словенац, који је поштовао струку, а не политикантске сугестије!

Потом је на самој церемонији откривања споменика у Јасеновцу, који је тако претворен у излетиште, тадашњи председник републичке владе Иван Крајачић, видно пијан, гласно и јасно изјавио је представнику Србије – „мало смо вас овдје побили“! -, остајући некажњен за своју испољену мржњу!

Ivan Krajačić Stevo. https://www.24sata.hr/news/spijun-je-odlucivao-koga-treba-ubiti-mrtva-usta-ne-govore-559747

Дотични је током рата (који је лагодно провео као наводни илегалац у Загребу) имао звучно партизанско име „СТЕВО“ (српско име у хрватској фашистичкој престоници, зар не!), и после рата руководио баш службом која је требало да стручно истражи хрватске фашистичке злочине у НДХ! Ништа необично од кроатокомуниста, као доказаних усташких савезника!

Уследили су потом бројни „стручни радови“, као онај првог хрватског врховника Туђмана, утирући пут данашњим „домољубним“ (читај, патриотским) изјавама драге Колиндице, које отворено славе фашистичке ратне злочинце, као доказане борце за хрватску независност!

Хрватски државни органи, уместо осуде ратног злочина геноцида, захтевају од Београда да им хитно врати „отету културну баштину“, а реч је о документима из архиве NDH где су докази о државном злочину над Србима, Жидовима и Ромима, заплењеним у пртљагу Анте Павелића приликом његовог бекства у Аустрију, и то у возилима из његове пратње!

Дакле, реч је о материјалу који је претходно прегледан и извршен је стручни избор компромитујућег материјала који  може послужити за судски процес, као што је комисија СПЦ користила у дијалогу са хрватским делом заједничке комисије о улози надбискупа Степинца у хрватском геноциду, коју је иницирао добри отац Франциско, који је случајно баш и сам из Аргентине, која је дала уточиште бројним усташким злочинцима!

Ето, Србија има нови избор, који није никакав диктат драге Federikice, нити миле mutti Аngele, али ако се не испуни, хрватски делегати ће одбити своју сагласност за даљи (узалудни) пут у „светлу европску будућност породице срећних народа“, где се Србија упорно трпа по тврдњама које не почивају на објективним истраживањима, већ само на тежњи групе колабораната!

Толико о истраживањима „објективних истраживача“, који заиста заслужују истраживање о њиховим нескривеним заслугама за ратнохушкачке текстове по захтеву „тетке из Америке“, широм земаљске кугле, али то није „демократска слобода независног новинарства“, зар не?