ИЗВЕШТАЈ РУКОВОДСТВА МТБЈ СБ ОУН Када ће доћи крај некажњавању?

202

Сваки пут када иступају у јавности руководиоци међународног кривичног трибунала као мантру понављају: “Наша делатност је показала да је прошло време некажњавања”. Та тврдња се тако често и тако упорно понавља, да неко стварно у њу може и поверовати. Међутим, у суштини делатност самог МТБЈ представља тријумф безакоња и веру у некажњивост због сопствене произвољности. Извештаји руководства МТБЈ Савету Безбедности УН – очигледан су доказ томе.

На прошлом заседању СБ УН одржаном у децембру прошле године, Руска Федерација се први пут уздржала од прихватања резолуције о одобравању делатности МТБЈ у СБ УН. Русија је упозорила да је услов за даљњу подршку трибуналу достављање не формалних, него подробних информација – уз то посебно за сваки процес. Представник РФ у СБ УН Виталиј Чуркин је истакао да у свом раду МТБЈ не демонстрира ни праведност ни ефикасност. Реч је само о појачаној сопственој високомерности. Он је изјавио да је запрепашћен са каквом је лакоћом, па чак и немарношћу, са три гласа против два, била замењена једногласна пресуда у предметима Готовини и Харадинају, заснована на резултатима вишегодишњег истраживања. Тим одлукама озбиљно је подрована вера у успостављање мира посредством достигнућа правосуђа. Такво деловање МТБЈ само подстиче даље неповерење народа на просторима бивше Југославије. В. Чуркин је изјавио: “У таквој ситуацији поставља се логично питање, шта радити са редовним захтевом МТБЈ за максимално могући продужетак рока службе судијама трибунала? Као образложење, поново нам показују шарене лаже које треба да нас убеде у то да је неопходно још једном продужити рок њиховог постојања, који је у супротности са Резолуцијом 1966 (2010) Савета Безбедности. Захтевамо да руководство МТБЈ до следећег полугодишњег извештаја Савету достави детаљне графиконе суђења, индивидуално за сваки поступак, са распоредом за сваки дан”.

И ево, достављен је још један полугодишњи извештај председника и главног тужиоца МТБЈ. Шта можемо у њему видети? Уместо да нови извештај буде подробнији, са више детаља, Т. Мерон и С. Брамерц су га учинили још краћим!

Тако је на пример за процес против В. Шешеља председник МТБЈ поднео СБ само следећу информацију: “Што се тиче предмета В. Шешеља, издат је декрет о одређивању датума који предвиђа да пресуда у првој дистанци буде донета до 30. октобра 2013. године. У тој одлуци се предвиђа доношење пресуде за три месеца после првобитно предвиђеног рока”.[1]

А у процесу против генерала Ратка Младића, извештај председника МТБЈ саопштава само следеће: “У предмету “Тужилац против Ратка Младића” оптужени се оптужује по 11 тачака за почињени геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја рата. Очекује се да ће одлука у првој инстанци бити донета у јулу 2016. године, како је то првобитно било и планирано”.[2]

Штавише, председник МТБЈ у предмету В. Шешељ саопштава неистиниту информацију. Он тврди да ће пресуда Шешељу бити изречена три месеца после раније предвиђеног рока. У ствари то уопште није тако.[3] Прво је Трибунал утврдио да ће пресуда бити изречена у марту 2012. године[4], потом у септембру 2012. године, затим је померено за март 2013. године и ево сада – за октобар,тачније 30. октобар 2013. године. И зар вам је то кашњење од “три месеца”? На тај начин руководство МТБЈ доводи СБ УН у заблуду. И није их срамота да лажу док гледају у очи, јер су сва претходна “обећања” званично публикована од стране самог Трибунала. Уистину Трибунал ужива у својој некажњивости.

Што је још горе, Т. Мерон је од СБ утајио важну информацију по предмету на пример В. Шешеља, да је он лишен права на изношење своје одбране. Секретар Трибунала одбија да финансира долазак и смештај сведока, правдајући се тиме да Шешељ може сам платити своју одбрану. Председавајући судија јавно је у судници саветовао Шешељу да се обрати својим присталицама у Србији, који наводно могу скупити новац за његову одбрану. Или да прода своју кућу. То је први случај да је оптужени лишен права на представљање своје одбране! Али трибунал једноставно о томе не извештава! Трибунал је уверен у своју некажњивост!

Главни тужилац МТБЈ С. Брамерц такође је поднео извештај о предмету против В. Шешеља. Међутим тај извештај је подругљиво кратак и представља просто понављање речи Т. Мерона: “Шешељ. Испитивање је завршено 20. марта 2012. године. У овом тренутку заседа Претресно веће и странке очекују његову одлуку 30. октобра 2013. године”.[5]И то је такође све!

Осим тога, неке информације о предмету против Р. Младића садржане су у извештају главног тужиоца МТБЈ С. Брамерца. Та информација је по обиму нешто већа, али по садржају је апсолутно испразна: “Младић. Тужилаштво и даље излаже своју главну верзију у предмету Младића. У периоду од 16. октобра 2012. Године, до 26. априла 2013. године, Тужилаштво је искористило 101 сат од 200 предвиђених. Истовремено Младић је искористио 202 сата за унакрсно испитивање, а Судско веће око 17,25 часова за испитивање сведока и решавање процедуралних и административних питања. Тужилаштво је позвало 86 сведока да дају усмени исказ или исказ у складу са правилима 96 bis, 92 terи 92 quarter. На почетку доказног излагања својих аргумената Канцеларија Тужилаштва је намеравала да позове 200 сведока, али је у интересу оперативног вођења поступка тај број смањила на 170. Тачан број позваних сведока зависиће од низа одлука Судског већа које оно још није донело. Одбрана у предмету Младића захтева да се у марту 2013. године не спроводе саслушања, због садејствовања тима одбране у припреми подношења Жалбеном већу у другом предмету. Претресно веће је прилагодило графикон планиран за април и мај за четири дана у недељи. Ако узмемо у обзир ово скраћење дана за саслушање, Тужилаштво планира да свој доказни поступак заврши до краја 2013. године. Током извештајног периода два правника су поднела оставку и у овом тренутку се предузимају мере да се нађу њихове замене”.[6]

Ова информација не пружа реалну слику на процесу и садржи и нетачне информације. У информацији се не наводи захтев одбране за изузећем председавајућег судије због пристрасности, нити прекршај приликом обелодањивања докумената одбране, ни многе друге процесне повреде. Брамерц зна да за испразне информације неће сносити никакву одговорност. Напротив, делегације земаља чланица СБ УН ће изразити захвалност за “изузетан допринос трибунала у развоју међународног права и прекидању праксе некажњивости”.

Али да ли ће дуго трајати то некажњавање самог Хашког Трибунала? Још на прошлом заседању СБ УН у децембру 2012. године, Русија је изнела предлог о спровођењу независне експертизе о деловању МТБЈ. Руски представник је изјавио да у насталим околностима нема сумње о неопходности хитних мера како би се исправила ситуација у МТБЈ и Русија предлаже “моментално спровођење експертизе судских и административних послова МТБЈ која би квалитетно сагледала недостатке и грешке у раду Трибунала”. Добивши такву објективну информацију, СБ УН би на крају могао доћи до разраде следећих практичних корака, са циљем садејствовања са радом Трибунала у изпуњењу Резолуције №1966 СБ УН (2010. година) о потпуном прекиду делатности МТБЈ.

Међутим, на заседању СБ УН од 12. јуна, Мерон и Брамерц су изјавили да трибунал “никако неће моћи” да спроведе ту Резолуцију и судски процеси се неће завршити пре 2017. године. Саслушавши податке ове господе и прочитавши њихов извештај, представник Руске Федерације В. Чуркин је поново истакао да делатност трибунала захтева независну експертизу и пошто је завршио свој говор без одлагања је устао и напустио салу. Надамо се да је време некажњивости за МТБЈ заиста прошло…

 
[1]
 Извештај председника МТБЈ. Параграф 23, // Документ ОУН: S/2013/308 од 23 маја 2013 године.

[2] Извештај председника МТБЈ. Параграф 30.

[3] Види Извештај председника МТБЈ за другу половину 2011 године, // Документ ОУН: S/2012/716 од 16 новембра 2011 године, прилог VII).

[4] Види Извештај председника МТБЈ за прву половину 2012 године, // Документ ОУН: S/2011/354 од 23 маја 2012 године, прилог VII).

[5] Извештај главног тужиоца МТБЈ. Параграф 10. // Документ ОУН:S/2013/308 од 23 маја 2013 године.

[6] Извештај главног тужиоца МТБЈ. Параграфи 19-21.