Kad zatreba, HALIJARD!

628
слика: https://vidovdan.org/

Свестан чињенице да ће Србија и Русија заједнички славити 75-тогодишњицу ослобођења Београда који су немачки нацисти планирали да бране стопу по стопу, јер им се из Грчке преко Србије повлачи група армија „Е“ и трупе из Северне Африке, одлазећи каубојски амбасадор СКОТ изненада извуче операцију HALIJARD ко кеца из рукава!

Јер, управо се навршило 75.година да су јединице ЈВуО (које данашњи слављеници онако узгред помињу!) о свом „круву и руву“ (по ко зна који пут у српској историји!) успешно окончале најобимнију и најризичнију операцију спасавања америчких (већински) и осталих савезничких пилота, из оборених бомбардера над окупираном и раскомаданом Југославијом.

Након што су после капитулације Италије, ипак дефинитивно одлучили да се напокон искрцавају у Нормандији, али тек следећег лета, почели су англоамерички савезници да врше убрзане припреме за ту сложену операцију. Као приоритет успеха, ратни планери истакли су отежавање покретљивости немачких оклопно-механизованих трупа које могу самлети савезничку (још недовољно прекаљену пешадију) у директном судару! Зато су као примарни циљ истакли уништавање нафтних извора и постројења у Румунији, откуд се немачка нафтна индустрија снабдева том драгоценом сировином!

Вешти британци, одмах су одлучили да њихово ваздухопловство континуирано бомбардује ноћу (тобож имају веће искуство!) а америчко дању, те добро брањене драгоцене нафтне изворе!

Али, немачка противавионска артиљерија распоређена је од јадранске обале све до Ђердапа, да сачека талас бомбардера из Северне Африке и дела Италије натоварених разорним бомбама. На територији NDH помажу им усташко-домобранске јединице које штите мале специјализоване саставе ВОСТ (визуелно-осматрачка станица) као дежурне очи те артиљерије, од лако покретних формација ЈВуО које ће њиховим уништавањем помагати ту савезничку операцију, која траје месецима.

Савезничка команда обратила се генералу Михаиловићу молбом, да се ако је икако могуће покуша спасавање пилота и другог летачког особља од заробљавања, јер су очекивали велике губитке а специјалистичка обука нових кадрова дуго траје, док време припрема инвазије незадрживо цури!

Михаиловић је издао наређење као приоритет дејстава, да се на терену изврше припреме за ту операцију коју ће провести све формације ЈВуО, на целокупном југословенском ратишту.

Стотине припадника ЈВуО ангажоване су од јадранске обале до Прањана да помажу, јер су немачке војно-полицијске снаге ангажовале комплетан састав хрватских оружника, бугарских окупатора, колабораната из „владе националног спаса“, да трагају за обореним пилотима, које антифашисти по наређењу у малим групама етапно пребацују до зборних места, где ће добити оружану заштиту да стазама и богазама слободних српских планина стигну до централног сабиралишта.

Оборени ваздухопловци, изненађено и запрепаштено гледали су снагу српског антифашистичког покрета који их храни, брани, лечи, а да до дана данашњег покварени холивудски лажови нису снимили ни један играни филм о томе. Додуше, снимили су десетине о успесима спасавања пилота у Француској и срећних повратака у Британију, што је за сваку похвалу, али спасити  преко 500                    ваздухопловаца у опупираној земљи грандиозан је подухват! Земљи која је притом захваћена и грађанским ратом са комунистичким формацијама које су постигле тајни споразум са немачком командом у Загребу о заједничком наступу против тих савезника (када и ако се можда искрцају у Далмацији)! Не чуди стога да се нису баш претргли у спасавању савезничких ваздухопловаца, иако су им управо тада покварени британци шаком и капом достављали помоћ у оружју, муницији, опреми и храни, само да њихов изабраник BROZ доспе на чело будуће Југославије!

Као шлаг на торту, неможе се заборавити да су по браваровом захтеву који је спроводио Коча Поповић (тада командант ГШ НОВ Србије) управо савезнички авиони бомбардовали градове широм Србије, убијајући недужно становништво и уништавајући куће, болнице, домове за смештај избеглица, тобож да разарају „војну инфраструктуру“ која користи немачким окупаторима!

Упркос томе, генерал Михаиловић је као војник извршио налог своје владе, и успешно окончао ту најобимнију операцију спасавања ваздухопловаца у Другом светском рату!

Када је после рата влада ДФЈ затражила од америчке администрације повратак југословенских девизних резерви, амери су уредно израчунали колико кошта свака бачена бомба и сваки лет бомбардера на Србију, уз образложење – сами сте захтевали, па платите – и одмах одузели укупну своту, не чекајући налог за исплату из Југославије! 

Ипак, захвални ваздухопловци су 1946.године тражили од америчке владе да њихова делегација сведочи на монтираном политичком процесу генералу Михаиловићу у Београду, утрпаном међу окупаторске колаборанте по налогу бравара BROZА, а провели његови српски послушници!

Да је америчко ваздухопловство заиста запамтило ту српску савезничку помоћ, не би се након операције HALIJARD догодио „Милосрдни анђео“, који и данданас убија своје невине жртве!  

Џаба сада СКОТ и скотићи потежу операцију HALIJARD, злочиначка агресија на Србију и бомбардовање НАТО авијације осиромашеним уранијумом, разарање домова, болница, фабрика, мостова, уз невино побијену српски дечицу, немају заборава!