Како бити млад министар иностраних послова?

409

Младост је младост.

Млад темперамент понекад гура човека напред, а понекад у дупе.

Управо то се својевремно десило са Дејвидом Милибендом, министром иностраних послова Велике Британије. Он је међу министре доспео у завидно раном узрасту, тек је куцнуло лето четердесето, и због тога му се догађало старосно одступање. Једно од најпознатијих одступања изгледало је овако. Русија је 2008. године после напада војника Мишка Сакашвилија ставила под своју заштиту Јужну Осетију. Тада је Дејвид позвонио руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову и почео га учити да се уразуми. Ви већ схватате да је британски министар са једногодишњим искуством рада имао све основе да поучи руског министра са четердесетогодишњим искуством. Јер је он министар Њеног Величанства и сви остали (осим незналица из стејт департмента) нису му дорасли ни до колена. Но, Сергеј Лавров из непознатих разлога није слушао поуке Дејвида Милибенда и послао га је на реч са три слова. Ја сам ретко могао чути за такав манир у међународној пракси, но, свим срцем сам подржавао дипломатски потез Сергеја Лаврова и чак пожелео да у указану адресу он пошаље и читав кабинет Њеног величанства. Треба рећи да се Сергеј Лавров није зауставио на кратком излагању своје мисли и испоручио је Милибенду у слушалицу раширену верзију свог меморандума, у коме се реч са три слова сретала више пута. Како је писала британска штампа “Лавров се бацакао словом Ф и надесно и налево. Обиље нецензурисаних израза чак је отежало сарадницима британског МИД-а да саставе стенограме и извештај о садржају разговора”.

Ефекат је био запрепашћујући.

Млади британски министар се ућутао на дуже време, чинило се да се разболео, а нешто касније је поднео оставку заједно са премијером. Сада он више не машта о ловорикама главног коловође спољне политике Краљевства.

Но, како каже народ, циркус је отишао, а кловнови су остали.

Сада је место Милибенда одлучио да заузме такође млад министар иностраних послова Бугарске Данијел Митов. Са исто тако младим темпераментом он изјављује:

“Русија безобразно и немилосрдно крши међународно право и поредак. То не може остати без последица и једини мирни инструмент противдејства су санкције”.

Према његовим речима услови за слабљење ограничавајућих мера у односу на Москву могу настати само у случају потпуне реализације Минских споразума.

Он је такође изјавио да не подржава одлуку о укидању санкција на општеевропском нивоу.

“Бугарска неће подржати иницијативу укидања европских санкција против Русије. У украјинској кризи Русија није поштовала међународне законе и то не може остати без последица”. То се код Митова већ показује тежња да се буде светији од свих осталих европских светаца. То је ваљда због узраста.

Овде морамо споменути да Данијел Митов представља у влади прозападну “Плаву коалицију”. То је политичка заједница створена од две главне политичке партије Бугарске: Савеза демократских снага и Демократије за јаку Бугарску. Они се залажу за прозападну и пронатовску орјентацију Бугарске, притом имају подршку читавих 6,76% бирача.

Нешто раније је та власт сасекла пројекат “Јужни ток” који је био неопходан не само Бугарској, него и суседној Србији. Узимајући у обзир чињеницу да је Бугарска безнадежно ослабљена у вртлогу неолибералне економије, 2,5 милијарди евра од “Јужног тока” јој не би причиниле штету. Можда би се појавили услови за приступање “Шенгенској зони”. Но, шта значи шенгенска зона за незапослене Бугаре, када се Митову пружа могућност да оплете по Русији? Схватате и сами – не вреди ништа. Услед тога, Бугарска ће још веома дуго стајати на прагу те “зоне”.

А Данијел Митов наставља да сурово подучава Русију кад год му се укаже шанса. Али овде је најважније – не претерати. Нико не зна како ће се развијати ситуција у руско-украјинским односима. Можда не по најпозитивнијем сценарију. Схватате и сами, два постојећа фактора у Украјини – председник пијаница и нацистички одреди – могу довести до неочекиване ситуације. У том случају Митову би боље било да веома пажљиво разговара телефоном. Зато што се покушаји давања лекција Лаврову о томе како живети и кога волети, лоше завршавају.

слика http://www.rferl.org/content/Britain_Attempts_Own_Russia_Reset_With_Miliband_Visit_To_Moscow/1867381.html