Како да ботови опет постану људи

331
ДОШЛИ СУ ПРЕД ВАША ВРАТА

„Пред вашим вратима стоје њих двоје. Лепо су одевени, и на први поглед врло су пријатни. Не, они нису погрешили. Дошли су управо к вама, иако не знају ни како се зовете. Разговор започињу ласкавим речима, улагујући вам се, са намером да открију ваше расположење. Но, без обзира на ваш одговор, они ће настојати да пређу праг и да разговор наставе у вашем стану. Ако нисте били довољно одлучни да незване госте зауставите на вратима, сада вас они неће пустити све док не постигну жељени циљ./…/ Сваки члан секте дужан је да врши агитовање “од врата до врата” најмање један сат месечно. За оне секташе који желе да буду на добром гласу код вођства, ово време износи девет сати. Осим тога, сваки секташ мора да проведе извесно време у “Пионирској организацији” и да иде по кућама деведесет сати у месецу./…/ Истицање сопствене праведности и изузетности заузима најважније место у агитацији Јеховиних сведока. Изабраништво и изузетност јеховиста стално се потенцира, а све што може поколебати чланове секте у том уверењу, мора бити уклоњено из њиховог видокруга.                        

У  томе руководство секте види свој главни задатак. Резултат – члан секте губи способност критичког мишљења и постаје потпуно зависан од старешина и “руководећег тела”.“(1,36;44)

Кад човек чита горње редове, које је својевремено написао руски сектолог др Александар Дворкин, неодољиво му се намећу аналогије са понашањем теренских пропагандиста СНС-а, који, од врата до врата, убеђују грађане Србије да гласају за Александра Вучића, јер је само он спасење Србије. А ко о чему, Вучић о поштењу и сопственој изабраности да спасава.

ОД ВРАТА ДО ВРАТА ИЛИ НЕШТО САСВИМ ДРУГО

Ова акција, која се већ годинама понавља кад дођу избори, маскирана у причу о неопходности да се иде међу гласаче, и тврдњу да није ништа друго осим политичке кампање, има за циљ и да установи колико људи подржава Вучића и његову партију, а колико њих је против. Тврди се чак да се ставови оних који на анкету одговоре касније користе ради запошљавања људи у јавном сектору – ко гласа за Великог Брата, има шансе да добије неки послић (мада их је, реално, у Србији све мање.) Сматра се да су активисти СНС-а дужни да својим надређенима нарочито укажу на оне грађане који су непријатељски оријентисани према Вучићу и СНС-у.(2) Зашто? Вероватно не зато да би и такви, „непријатни“, имали шансу за послић у земљи у којој је, још 2012, Вучић обећао да неће бити страначког запошљавања. (3)  

Овакве ствари се, заиста, нису дешавале за време Слободана Милошевића, а ни касније. Човек се, уместо да буде сведок нормалног политичког живота, опет мора сетити секташких метода, јер „Вучићеви сведоци“ не праве пуку кампању „од врата до врата“, него потенцијално успостављају систем надзора над политичким уверењима грађана. 

ЕКСТРЕМНА ВЕРЗИЈА

Лоренс Волершајм, бивши припадник сајентологије, у свом тексту „Замислите Нови светски поредак под влашћу сајентолога“, даје слику света какав би био под влашћу његових бивших „усрећитеља“: “Замислите време кад ниједна новина не сме да објављује ниједан материјал о сајентологији без одобравања тог материјала од стране сајентолошких власти./…/

Замислите време када сви људи, који из свог искуства знају о опасностима сајентологије и криминалној пракси њених следбеника, беже у илегалу и воде херојску, али практично неефикасну борбу.

Замислите да су уништене макар колико активне организације које указују подршку критичарима сајентологије и жртвама исте.

Замислите време када су новац сајентологије, њена шпијунска мрежа и тактика терора толико разорили судски систем да се ниједан правник не усуђује да покрене антисајентолошки процес као унапред изгубљен.

Замислите време када је сајентологија (не без помоћи пореске управе ваше земље) постала толико богата и утицајна да, са једне стране, отворено поставља своје кандидате на политичке дужности, а са друге – тајно управља читавим политичким животом.

Замислите “демократију” засновану на принципима Л.Рона Хабарда (оснивача секте, нап. В.Д.): само “очишћени” су довољно разумни да би учествовали на изборима, и само они грађани, који су “часни произвођачи”, имају грађанска права. Наравно, о томе шта је “часност” и шта је “производња” одлучује сама сајентологија./…/

Замислите да ја сваком грађанину стављено у обавезу да тренутно извести о било коме ко се усуди да на било који начин критикује нови сајентолошки светски поредак. Свако, ко не показује апсолутни ентузијазам кад су у питању сајентолошки програми, пролази кроз регуларне “провере безбедности” уз помоћ “Е-метра”.

Замислите да се у подземним сајентолошким архивима чува досије сваког човека који се стално допуњава. Тај досије се користи за препознавање и откривање/…/свих који су било када критиковали сајентологију. Ови досијеи се користе ради слања свих поменутих лица у концлагере, који се називају “рехабилитациони центри”. /…/После те коначне “велике чистке” која ће спасити земљу од оних које сајентологија дефинише као “деградирана бића“, она  ће себи покорити сваки аспект вашег живота и целог света.“(1,112-114)       

Наравно, СНС методологија је, и даље, далеко од сајентолошког тоталитаризма; али, први кораци, „од врата до врата“, чине се у том, мрачном, правцу. Зашто би неко проверавао став бирача према Вучићу, и, ако утврди да је негативан, о томе обавештавао надређене у странци? Шта то говори о челнику партије чија је једина стварна вештина у животу да зна да прави изборе на којима, зато што држи све полуге власти и скоро све медије под контролом, увек и свагда добија?  

КАКО ПОМОЋИ „ВУЧИЋЕВИМ СВЕДОЦИМА“?

Вучићева кандидатура за председника Србије има низ мањкавости које би, да у овој земљи има правне државе, биле уочене и санкционисане; јер, Вучић је немилосрдни кршитељ Устава, какав није био чак ни Борис Тадић. (4) Такође, то је политичар који је дао највише лажних обећања у новијој историји нашег политичког живота. (5)    

Па ипак, има оних који су спремни да, за његов рачун, иду од врата до врата и изигравају „Вучићеве сведоке“, којима је  обећано хиљадугодишње царство Вучићево на земљи.

Као и у сектама, ови људи су пре свега жртве. Они нису само жртве невиђене манипулације на коју је Вучић спреман као запета пушка. Они су, пре свега и изнад свега, жртве невиђене беде у коју је Србија потонула после 5. октобра 2000. године, и за коју су криве окупаторске западне институције што владају Србијом, а чији је Вучић послушник; ту, пре свега, мислим на ММФ, који одлучује о нашој судбини, ронећи крокодилске сузе над истом. (6)              

Србија је земља у којој основно људско право, право на рад, није загарантовано, и у којој војска незапослених чека да јој Вучић да шансу да раде било шта. И он их шаље као анкетаре по кућама и становима, а они верују да ће, ако се потруде, можда и добити неки, било какав, макар и најбедније плаћен, посао, да би имали кору хлеба. А ко је у јавном предузећу, може му бити запрећено да ће остати без посла, па и он мора да ћути и трпи, а, ако затреба, да се укључи у активности „Вучићевих сведока.“ (7)                      

Заиста, ове људе, који, због лажних обећања и правих претњи које им се упућују, треба жалити. И треба свим силама радити да Србија будућности буде земља у којој таква понижења неће бити могућа. Јер, само таква Србија је достојна човека.

____________________________________________________________________________

                                                                                                                                                                              УПУТНИЦЕ (Интернету приступљено 9.3.2017)                                                                                              

1. Мр Радомир Шутић: Верске секте и окултизам, Ризница духовног блага, Бернар, Бањалука, Стари Бановци 2011.

2.http://gracanicaonline.info/2017/03/01/dss-oprezno-sa-antivistima-sns-politicka-uverenja-privatna-stvar-svakog-pojedinca/; http://opozicionar.com/prijavi-uznemiravanje-gradani-prijavljuju-aktiviste-sns-a-zbog-uznemiravanja/).

3.https://www.vranjske.co.rs/info/и-снс-запошљава-лекаре-по-страначком-кључу

4.http://boljaadvokatura.com/prigovor-rik-u-na-prihvatanje-vuciceve-kandidature-i-jeziva-istina/

5.http://www.nspm.rs/politicki-zivot/vuciceva-obecanja-ludom-radovanjaii.html?alphabet=l;https://www.youtube.com/watch?v=CZd3dmooD14

6.http://www.nedeljnik.rs/lmd/portalnews/izmedu-stvarnosti-i-iluzija-bilans-stanja-ekonomije-u-srbiji/;http://opozicionar.com/vucic-previse-stegao-nas-kais-sef-mmf-plate-u-srbiji-bolno-niske/

7.http://besttv.rs/sns-ucenjuje-drzi-na-uzici-svoje-clanove/; http://www.021.rs/story/Info/Srbija/133132/AUDIO-Predsednik-opstine-pretio-otkazima-onima-koji-ne-dodju-na-miting-SNS.html