Како је Дачићу пала јабука на главу

385

Код многих српских политичара приметан је синдром Исака Њутна, који, као што је познато, није могао открити закон гравитације све док му на главу није пала потежа јабука. Међутим, приметићемо да овом генијалном човеку јабука није пала на главу случајно, него због тога што је Исак дремао под јабуком заборавивши на овоземаљске ствари.

Због тога се ја не чудим што се неки српски руководиоци понашају као Њутн пошто је добио ударац у чело.

Тако је и потпредседник владе и Министар иностарних послова Србије Ивица Дачић, одједном неочекивано оптужио Брисел за рушење “Јужног тока” и игнорисање интереса Београда. Он је то изјавио после састанка са шефом “Газпрома” Алексејом Милером на економском форуму у Санкт Петербургу. Алексеј Милер, будући крупан човек, очигледно му је пао на главу и произвео неопходно просветљење, јер Ивица Дачић раније није ништа знао о томе, него је мислио како Брисел даноноћно брине само о интересима Срба. То јест, он је чврсто веровао Бриселу и сматрао је да “Јужни ток” не може бити користан Београду.

Међутим, у Петрограду га је, као и Њутна, снашло просветљење.

Премда Алексеј Милер није, наравно, буквално одиграо улогу Њутнове јабуке, него је све било много једноставније. Руски шеф за гас објаснио је Дачићу нове планове Европе о изградњи “Источног прстена” који ће решити одмах два циља: обезбедити себи гас, а неразвијене пригњечити ногом. Да се не би превише уздали у себе. Главна поента “Источног прстена” огледа се у томе да четири нова бастиона ЕУ – Братислава, Будимпешта, Букурешт, Софија – могу бити сједињени кроз румунско-бугарску линију транзита са западне тачке гасно-транспортног система Украјине, који заобилази Србију.

“Ја не могу ни да замислим толико лицемерје чиновника у Бриселу, јер су они били главни који су све учинили за пропаст пројекта Јужни ток”, био је огорчен Дачић. И појаснио да је питање о испорукама руског гаса Србији сваки пут постајао “политички проблем” у ЕУ, за разлику од испорука другим земљама.

“Уколико је истина то што ја сада први пут чујем, онда то захтева веома озбиљне разговоре са Европском комисијом о њиховом односу према Србији, према интересима Србије и према грађанима Србије”, додао је он.

Уверен сам да је све што је чуо Ивица Дачић, сушта истина.

Само што неће бити озбиљних разговора са Европском комисијом о интересима Србије. Зато што их је требало водити још у то време када је ЕУ поткопавала “Јужни ток”. Али Београд се већ тада осећао као невеста у венчаници којој је будући таст нагазио на ногу. За сваки случај, јер у таквом положају на питање свештеника: “Да ли се слажеш да се удаш за овог дебила?”, веома тешко је одговорити “Не!”.