Ко су ковачи мигрантског таласа?

278

Др Франкенштајн и његова креатура доживјели су неколико екранизација и нису престали бити инспирација за низ редитеља, који на филмско платно желе пренијети своје виђење чувене теме. Сага о амбициозном доктору, који из различитих дијелова прави тијело којем ће удахнути живот, не слутећи да ће створити чудовиште које ће се окренути против свог творца, постала је поново актуелна поводом вијести да је хирург Серђо Канаверо одлучио да пресади главу Валерија Спиридонова, тешко обољелог тридесетогодишњег информатичара, на тијело особе којој су отказале мождане функције. Др Франкештајн, лик који је измислила књижевница Мери Шели 1818. године, као метафора живи и данас.

Ал Каида и Бин Ладен, окренуле су се против свог творца и створиле велике проблеме. Већ у Авганистану се показало да ће Бин Ладен свог креатора увући у зачарани круг трагичних догађаја. Након што је Бин Ладен ликвидиран, од језгра Ал Каиде направљено је ново чудовиште. Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) створена је како би се регрутовале снаге инспирисане идејом о калифату, јединственој муслиманској држави заснованој на шеријату, и усмјериле против Башара ел Асада, јер су оружане формације побуњеника под називом Слободна сиријска армија „губиле дах“ у сукобима са владиним снагама. Данас ИДИЛ показује исту слабост коју и Ал Каида – непослушност која је на граници отвореног сукоба са својим креатором. ИДИЛ је добијао наоружање и обуку, а новац је стизао из Саудијске Арабије и Катара, истина, увијек уз образложење да је помоћ упућена сиријским побуњеницима.

ИДИЛ тренутно контролише територију величине Француске. Од укупно 40 000 војника, 15 000 су страни борци. Неколико хиљада њих, након „кодирања“, послано је назад у ЕУ. ИДИЛ се отео контроли, а његово вођство је почело да се бави вјековним исламистичким тежњама, стварањем државе по узору на златно доба калифата од прије више стотина година. Покренули су часопис Дабик, основали  телевизијску станицу Исламске државне вијести (ISN) намијењену за публику изван Сирије и Ирака. Садржај поменутих медија чине свакодневни извјештаји на енглеском и арапском језику о циљевима ИДИЛ-а, и извјештаји о догађајима на терену. Видео материјали су доступни на DW – is – appspit.com, а како је један од важнијих циљева да се привуче што више присталица са Балкана, штампана је верзија часописа Дабик на језику којим говори муслиманско становништво Србије, БиХ и Црне Горе, под називом Мејсара.

Управо на тој тачки, мегаломанској идеји о ширењу калифата на простор Балканског полуострва, између ИДИЛ-а и његовог креатора постигнут је компромис. Покретање великог таласа избјеглица одговара и једној и другој страни, јер се тако погађа више мета. Новац за покретање егзодуса обезбиједиле су Саудијска Арабија и Катар, државе које се на овај начин ослобађају шиита и слабе утицај Ирана на Блиском Истоку. ИДИЛ храни своју амбицију да исламизира Балканско полуострво, а велики таласи муслиманског становништва који запљускују Македонију и Србију, могу довести до промјене демографске структуре становништва, што неминовно води неутралисању руског утицаја у овим земљама.

Исламизација Балкана, али и Италије, као и стотине терориста пристиглих у ЕУ, према пројектованим плановима, довешће до међудржавног неповјерења унутар ЕУ, као и до распада свих превентивних планова у борби против тероризма. Њемачки привредни џин ће почети да пада, а Њемачкој ће бити блокирана балканска врата према ресурсима. Разлог је неодлучна и помирљива политика према Русији. Јавно мњење Пољске и балтичких земаља се из истог разлога циљано окреће против Њемачке, тако да би и Сјеверни ток, којим сада Њемачкој пристижу енергенти из Русије, могао постати проблематичан.

Пренадуван долар не може дуго да опстане, а излаз је у рушењу стабилности ЕУ, односно евра, што се постиже исламизацијом и терористичким акцијама. Када се томе дода контрола енергената за потребе ЕУ, увлачење Пољске и балтичких земаља у конвенционални рат против Русије, а све ће учинити да у тај рат укључе и Њемачку – циљ у виду пада евра би могао бити досегнут. Економски проблеми с којима би се могла суочити ЕУ створили би добру подлогу за реализацију стратегије Бжежинског, предочене у Великој шаховској табли.

Уговор са Ираном постигнут је само у циљу иранског отклона према Русима, а можда неће ни постати пуноважан, јер би се могло догодити да га Сенат не усвоји. Споразум ће претрпјети ударе Републиканаца, али и Демократа које анимира Хилари Клинтон. У сваком случају, споразум са Ираном може важити само до предсједничке инагурације Клинтонове, након чега Иран постаје мета број 1. У току су активности на промјени устава Јапана, која ће овој земљи омогућити да поново постане поморска сила која би парирала Кини. У Индији се припрема побуна муслиманског становништва. Ковачи лажног новца желе Русију да оставе без савезника, како би је потчинили сходно стратегији Бжежинског.

Да ли ће се ИДИЛ ипак окренути против свог творца, што се обавезно дешава у сваком хорору, па би могло и у овом, није искључено, јер вође воде евиденцију према којој су четири милиона цивила страдала од бомби које су бачену на сјевер Африке и Авганистан.