Котлић

379

Поново се у земљи Србији расписаше избори и распусти се скупштински сазив обележен НАТО споразумима, додуше обилато ЕУропски парфимисан да се зимски задах чешњака не осети (ах, те навике мрских предака).

Није живот само иће и пиће, каже се свакодневно ал` ипак већина посланика воли да поједе и попије, мераклијски, за своју душу (скупштинска трпеза јефтина притом).

Зато политичари, тачније они што одрађују политикантске диктате окупационе НАТО управе која још отворено не прља руке (довољно упрљане злочиначким бомбардовањем), морају пред сваке изборе да помно бистре старе књиге куварске.

Одавно су вешти мајстори оставили упутства, било писмена било усмена, како се припрема, сервира и конзумира бирачко тело, као политичарима најомиљеније предизборно јело!

Ови предстојећи избори баш падоше у време Васкршњег поста, те стога није пристојно тешка, зачињена, масна јела хвалити и православне хришћане нагонити, да их морају пробати.

Један беше Краљевићу Марко, што је чак и силнеТурке нагонио да уз Рамазан винце пијуцкају све са осмехом на лицу (али само у песми сиротиње раје!) а данас је “in“ како модерни Срби казују, лака медитеранска кухиња, свеже или гриловано поврће, печуркице и флаширана вода (барем док прилог снимају за великосрпске ТВ, као N1, Prva, B-92, PINK, BN, AL JAZIRA).

Фактор стабилности у региону имаће баш тешку и голему муку, најквалитетнији политички кувар као непревазиђено наслеђе на простору ове Србијице, оставио је онај чувени Баја како су га у његово време од миља и муке називали, и савезници и политички противници његови.

У њега су гледали сузних очију јер беше сунце жежено и господар воде ледене, те им делио по заслузи, али много памтио увреде а тек политичку издају.

Бајин кувар, макар тако пикантан и детаљан, ипак не приличи протестантском конвертиту и то још у време Васкршњег поста, те ће и СКОТ и остала менаџерија морати помагати, а Срби одавно кажу – „много бабица, килаво дете“!

Фактор не може да препоручи ни тестенину тако омиљену у ЕУ, јер би рекламирао једног што му је тобожња опозиција, а тата СКОТ му већ одредио и будуће министарство!

Ни чувена саморекламирајућа препеченица „Бајчетинка“ неће разбистрити главу, нарочито не на празан ЕУ стомак!

Срећом, најзад је псеудо опозициони тројац са кормиларом угуран у рециклирани чун и чека почетак за старт, док их плаћени НАТО лобисти хвале ко Циганин коња свога (напомена-песма чувеног песника а не говор мржње)!

Међутим, бирачко тело се ућутало, нешто не таласа, чека потихо ко опрезна деверика, а не сом.

Пробали разне демократске ђаконије, цео буљук покварењака нудио им све могуће (и немогуће) само да њима поверење даду, веровали назови стручњацима, видиоцима, страним лобистима и плаћеницима, а прошли ко бечка собарица!

Сада им само преостао сиротињски пасуљ за гледање, јер су карте за гатање управо закупили у једној грађанској варијанти (звучи тако проеуропски само карта за срећу у земљи mutti ANGELE, недостаје још).

Последњи бастион подршке, вечни пензионери, проредили редове уз силну секирацију што постадоше унутрашња финансијска резерва далеке будућности, а ММФ не зна да су ти овдашњи маторци жилави, баш жилави, а не ко трула ЕУ размажена популација коју саветници из Љубљане називају „упокојенци“ (пензионери), а ови никако да се упокоје.

Није лако фактору, толики прелетачи под скутима његовим, битанге жељне само власти и сласти а како веровати конвертитима који ни сами себи не верују, само власт не дају а све остало су поодавно искрчмили на лизинг, те их ко` кола вози ко плати, без сервисирања наравно.

Није лако фактору, и ала и врана кренула да му отме део власти, неко јавно, неко тајно, ал` сви би да отму а у кувару чика Баје све то лепо пише, укрчкано, измешано, зачињено и мирише! Нажалост, није за конвертите, крупним словима пише, јер чика Баја није мењао коња за магарца, није веровао страним битангама, онима са Темзе баш никако а осталима по заслузи!

Чика Баја био европски ђак техничке струке, упознао напудрану каћиперку веома млад, па кад је сазрео као домаћин дуго Србијом газдовао, што као власт што као опозиција.

Поштовао народ, ценио српског домаћина, нарочито памет и сналажљивост његову, штедео ал` не на народну штету, није дозвољавао да му ултиматуме постављају трећеразредни чиновничи ћи из бела света, чак ни тадашњих велесила.

Поносио се Баја Србијом, пост постио и редовно се причестио, био и робијаш и државник, на ноге великима одлазио ал` се није понизио, на ноге му многи долазили, ал` их није понизио.

Све то лепо пише у кувару Бајином, ал` није за протестантске конвертите а нарочито не за разне паракуваре из региона, јер је Баја за њих имао право име, место и улогу, знајући им и род и бабице, које су их порађале (углавном стрмоглав)!

Лако је у некадашњој Србији било опослити изборе у време поста, здрава вода, свежа риба тек из воде извађена, а аласи били баш вешти, своји на своме.

Зелениш и поврће раним јутром брани, код Бајлонија све домаће па просто мами, котлић само да се подложи, може и на Ади, доћи ће гласачи сами да чују посланика који за своју странку агитује ал` не бежи од народа који пита, па кад се рибља чорба зготови свак у свој тањир може по жељи да дода љуте туцане паприке, притом све псујући власт и потезе њене а мудри посланик брже боље понуди вино и програм партије, која ће исправити штету само да је гласају.

Додуше, тада су политичари постојани били, и нису странке ко посране гаће мењали а нису се ни често политички преудавали, те ни бројну политичку пасторчад у нови брак доводили.

Добро су знали ону народну- родило се ваља га љуљати- а народ се српски уморио од љуљања ЕУ и НАТО пасторчади која само захтевају а не дају, раскућују и ово мало сиротиње преостале, а српског домаћина нит` поштују нит`Зато за мишљење питају, а избори следе …….

Зато, баш није лако фактору ко дрвету сувом у планини, у пролеће (макар било и топло, ал` варљиво) а избори следе!