Ковчег са “паницом” у украјинском храму

219

Слушајући на интернету пресретнути телефонски разговор (од 18. марта текуће године), између Јулије Тимошенко и Нестора Шуфрича, бившег заменика Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБОУ), човек не може а да се не диви генијалности великог руског књижевника Н. В. Гогоља.

Како је још пре 150 година овај геније могао предвидети појаву “панице”[1] у савременом украјинском животу? Јер пасаж из овог телефонског разговора није ништа друго него сцена из бесмртног “Вија”[2]. А уколико фразу из разговора ставите међу странице повести, тада вас обузму жмарци по целом телу.

“… Она је стала скоро на саму линију: али је било очигледно да нема снаге да је пређе, и сва је поплавила, попут човека који је већ неколико дана мртав (ја такође плачем. Штета што нисам била у Украјини, мало морген би од мене добили Крим…).

Хома[3] није имао храбрости да у њу погледа. Изгледала је страшно. Цвокотала је зубима и отворила своје мртве очи (Морамо узети оружје и побити те проклете "кацапе"[4] заједно са њиховим вођом).

Но, не видећи ништа, у наступу беснила, што се одразило на њеном лицу које је подрхтавало (а Руси – то су изгнаници, њих треба побити нуклеарним оружјем) – окренула се на другу страну и раширивши руке, њима је обухватила сваки стуб и угао, покушавајући да ухвати Хому (Отићи ћу у Хаг, подићи ћу цео свет, претворићу Русију у спржену земљу).

На крају се зауставила и машући прстом, легла у свој ковчег.

Тиме се не завршава Гогољева повест. Даље “Ковчег се срушио са свог места и уз звиждуке почео да лети по целој цркви, крстећи ваздух у свим правцима… Леш се поново подигао из њега, плав, позеленевши…”. По свој прилици ће и “паница” деловати по истом сценарију и још ће у свети храм призвати сву нечисту демонску силу на челу са Вијем.

А Хома (или украјински народ?), неће моћи издржати сва та искушења и издахнуће.

И заиста, храм украјинског живота постао је до бола сличан тој трошној сеоској цркви у којој су нечисте силе организовале свој вјештичарски скуп, у покушају да одоле филозофији Хоме Брута. И тамо је својој вољи остале потчињавала лепа “паница”, веома слична добро познатој персони из савременог политичког живота.
[1]
Госпођице код украјинских унијата и Пољака (прим. прев.)

[2] Виј – један од најстрашнијих ликова словенске митологије, који погледом уништава све пред собом. Међутим, Виј има једну слабост – лепе плавокосе девојке (прим. прев).

[3] Хома Брут – лик из Гогољеве повести Виј

[4] Погрдна реч за Русе код украјинских русофоба (прим. прев.)