ЛАЖА И ПАРАЛАЖА НА СРПСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ

434

Уколико нисте били у прилици да погледате комедију Јована Стерије Поповића „Лажа и Паралажа“ подсетићу вас – то је прича о два белосветска преваранта (један се звао Лажа, а други Паралажа) који долазе у једну кућу где њихове измишљотине бивају прихваћен од укућана, као истина, а они се надмећу ко ће убељивије да лаже. Дакле основни мото њиховог живота је ЛАЖ.

Никада кроз своју историју Србија није имала погоднији тренутак за Лажу и Паралажу на политичкој сцени као што је то данас.

АВ оличен у два лика као у поменутој комедији (у лику председника и премијера) надмеће се сам са собом у лажима. На ТВ Пинк-у, који му је најомиљенија позоришна сцена, он до перфекције лаже сам себе и овај напаћени и залуђени народ. Сам поставља питања, даје одговоре, свађа се и извињава док водитељка преко пута као позоришна лутка игра висећи на његовим концима.

Позив АВ на унутрашњи дијалог претворио се у позоришни комад на ТВ Пинк-у и осталим медијима који преузимају ударне хвалоспеве директно од ове повлашћене медијске куће. Из његовог нарцисоидног погледа гледалац може да види само успон и светлу будућност те да она може бити још боља да није косовског Гордијевог чвора који је сада њему пао на терет да га разреши. И сада он као велики демократа хоће да га развеже заједно са својим народом, државним институцијама и политичким партијама, позивајући их на дијалог. (1*)

У својим монолозима који су кренули након повратка из Вашингтона, где су га нахвалили као водећег лидера на Балкану, он, АВ, уздиже свој его до савршенства, при томе сваљујући сву кривицу на „оне“ који су криви за све што он сматра да је лоше урађено у периоду иза њега. Ето, „они“ би да затру све што је он до сада створио, добре плате, пензије, повећану запосленост, стране инвестиције, Београд на води, суфицит…A, Савамалу би он сам срушио багером да су га позвали… (аплауз и забезекнут поглед водитељке). (2*)

Дакле, на сцени је ЛАЖ и обмана народа и то на веома једноставан начин, злоупотребом медија, наступањем у ТВ дуелима сам са собом, уз аплаудирање ботова и наручених питања гледалаца по шеми „Добро вече овде Небојша из Београда…“, а затим се брзим ширењем емисије на остале медије залуђују грађани Србије, слушајући говоре и гледајући овог мага како припрема „терен“ за потпуну предају Космета.

И тако АВ из сваке гостујуће емисије излази сав озарен, победнички као боксер који удара у врећу која не узвраћа ударац, јер никог нема да му узврати на све изговорене лажи, обмане и полуистине. А да седи неко озбиљан преко пута њега уместо луткасте водитељке, он би га питао сигурно следеће:

  • Зашто сада позив на дијалог? Зашто није био пре Бриселског споразума?
  • Када сте последњи пут поменули пријатељима са запада резолуцију 1244?
  • Шта ће вам мишљење САНУ, политичких партија и квази аналитичара када већ знате њихов став јер их плаћате?
  • Када ћете да ојачате најважније институције у држави, војску и полицију, а не да лажете како је стање никад боље?
  • Када стижу МиГ-ови и договорена војна помоћ из Русије?… Часна реч!
  • Кажете да Американци не мрзе Србе, они само не воле Русе, како онда мислите да развијате пријатељство са Русијом а да вам Америка не каже „пријатељ мог непријатеља је мој непријатељ“?
  • Да ли вам је јасно да је однос снага у свету промењен, да је ситуација геополитички много боља него 2008. године када су Шиптари прогласили независност? Ако већ не можете да развежете Гордијев чвор, ви га не сеците, него оставите за неког ко ће знати. Нико од вас не очекује да га развежете. Међутим, друго је питање ако сте неком обећали. Једино је сигурно да то развезивање неће проћи у интересу Србије. Ако вас лажу да је то једино што морате да урадите да би Србија ушла у ЕУ, ни то није тачно. Пре Косова услов је био да се испоручи Милошевић, говорили су – њега испоручите па ћемо да причамо. Међутим после су рекли још Младић, па после Младића сви Хашки оптуженици, а када су „жути” све њих испоручили, опет ништа од ЕУ. Сада траже Косово. Нико се не одриче своје територије. Јевреји су је чекали 2000 година, па отуд није јасно зашто се позивате на Шимона Переса осим ако и ви не очекујете Нобелову награду за мир?
  • Шта ће вам позив на унутрашњи дијалог када сте Албанцима дали све: границе, полицију, војску, институције, позивни број, Бесу да ћете им све уступити, а заузврат ништа нисте добили чак ни жардињере на Ибарском мосту у Митровици. Уосталом, ни до сада нисте тражили дијалог, све сте сами реализовали у договору са пријатељима из Брисела, а нама објашњавали како је све то добро за Србију. Ми смо једина земља на свету где је ауторски текст изнад устава.
  • Зашто за почетак не позовете неког на ТВ дијалог о Космету, неког ко се не зове Јелена Карлеуша или Јелена Милић, а мисли другачије од вас. Е, за то треба имати „петљу“ а ви је немате, а хоћете чвор и то Гордијев и још да га сечете као ваш имењак Александар (Македонски).
  • Ко вас то тера на унутрашњи дијалог? Ако треба водити дијалог, онда га водите са пријатељима (Русија и Кина) који су најавили вето на пријем Косова у УН, а то значи да Косово никада неће постати чланица УН осим ако га ви не признате. Имамо пријатеље који никада неће признати Косово па чак и када га ви будете признали (Кипар). Са њима водите дијалог и тражите помоћ и решења, а не са зликовцима који хоће да отимају срце Србије.
И на крају, уколико вас лажу ваши пријатељи из НАТО-ЕУ обећањима, лажите и ви њих. Ту сте много јачи, јер ви сте као Лажа и Паралажа, умете да лажете за двојицу. Само немојте више да лажете овај напаћени народ Србије.

Референце:

(1*) https://rs.sputniknews.com/politika/201707241112030089-vucic-kosovo-/

(2*) http://www.nspm.rs/hronika/vucic-na-pinku-da-je-neko-iz-jeremiceve-porodice-isprebijan-kao-moj-brat-obesili-bi-me-na-terazijama-ostvario-sam-sve-svoje-politicke-ambicije-sve-nas-stopira-pitanje-kosova.html

Пуковник Војске СРЈ, пензионисан 2005. године. Војну Академију завршио 1976. године у Београду, Генерал-штабну школу завршио 1992. године, Развојни пут у Војсци ишао је узлазном командном линојом од командира вода до начелника штаба бригаде. Задњих 7 година службе провео у Генералштабу на руководећим дужностима а у пензију отишао са положаја Начелника одељења за оперативно-штабне послове у Управи за школство и обуку. Учесник грађанског рата у Југославији од 1991. до 1995. године и у одбрани од НАТО агресије на СРЈ 1999. године. Први официр ЈНА који је, средином 1991. добровољно отишао у рат на простор Хрватске ради заштите српског народа од усташког терора. Одликован је ратним и мирнодопским одликовањима од који су најзначајнији Орден за храброст 17.01.1992 и Орден витешког мача првог степена 16.06.1999.