ЛАЖНИ ИЗБОР: ВЕЛИКИ БРАТ ИЛИ СВЕВИДЕЋЕ ОКО БОЖЈЕ?

424

Последњи догађаји све више доказују да глобална елита, користећи најновије информационо-компјутерске технологије, прелази на отворену контролу човечанства.

Скандал са Едвардом Сноуденом се разбуктао баш у време заседања Билдербершке групе која се, пак, сакупила одмах после годишње конференције Google Zeitgeist-а, на којој је дискутовано о резултатима анализе милијарди упита корисника система Google. У исто време, 15. и 16.јуна, у Њујорку је одржан Други међународни конгрес форума „Глобална будућност 2045“, на коме су се окупили стручњаци из области неуронаука и нанотехнологије како би разматрали кибернетичке методе за постизање људске бесмртности… Њихов циљ је формирање мегапројекта „Аватар“, који се бави проналажењем антропоморфних робота, интерфејса „мозак-компјутер“ и система за телеприсуство, као и неуропротезирањем и моделирањем мозга, проучавањем свести и начинима преноса човечјег „Ја“ на небиолошки субстрат – вештачко тело.1 Основне теме конгреса су постале: духовни развој, кибернетичке технологије којима би се продужио људски живот, „кибернетичка бесмртност“, „метаразум“, „неочовечанство“.

Ако је први конгрес форума „Глобална будућност 2045“, који је одржан у Русији 2012. практично прошао непримећено, у Њујорку је за тај догађај акредитовано преко 200 новинара из највећих светских медија. Говорили су такви футуролози и научници, какви су проналазач Реј Курцвајл, директор за техничка истраживања корпорације Google; писац и предузимач Џејмс Мартин, највећи индивидуални донатор Оксфордског универзитета; Марвин Мински, кооснивач Лабораторије за вештачки интелект у Масачуседском технолошком институту; Теодор Бергер, проналазач технологије протезирања мозга, професор универзитета Јужне Калифорније; Александар Каплан, оснивач прве руске лабораторије интерфејса „мозак-компјутер“; предузимач Бен Герцел, проналазач вештачког интелекта; Рендал Куне, оснивач теорије о субстрат-независној памети; Стјуарт Хамероф, проналазач теорије о могућем квантном телепортовању свести у алтернативно тело; Мартин Ротблат, руководилац компаније United Therapeutics (та компанија намерава да од 2016. почне масовно пресађивање вештачких органа човека, одштампаних на 3D принтеру) и многи други.

Организатор и председник форума је руски милијардер, генерални директор интернет-компаније Newmedia Stars и оснивач покрета „Русија -2045“ Дмитриј Ицков, који је свој кредо образложио на следећи начин: „Човек треба да буде ослобођен од ограничења биолошке природе, смрти и гравитације“. Да би се дошло до тога, како проповеда Ицков, људска тела треба да се замене небиолошким заменама у чије се главе инфилтрира мозак људи са Земље, тако да се еволуција човечанства усмерава према постизању бесмртности.

Учесници форума су приказали резултате свог рада. Jапански робототехничар Хироси Исигуро је приказао могућности робота Хеминоида HI-1, кога је он осмислио према људском лику, и који представља потпуну копију Исигуроа. Тај примерак је приказан као пионирски почетак на плану стицања људске бесмртности до 2045.године. Први пут се појавио и први човек-киборг Енглез Најџел Екланд, који поседује бионичку протезу руке и који је приказао могућности интегрисања кибернетских технологија са људским телом.2 Најзад, демонстрирана је и андроидна (односно – човеколика) глава – двојник Ицкова, коју је конструисао амерички проналазач Дејвид Хенсон у оквиру прве етапе пројекта „Аватар А“. Човеколиком главом Ицкова је управљало 36 моторчића.

Глобална будућност 2045“ представља део међународног покрета трансхуманизма који је за свој циљ прогласио достизање таквих измена у природи Homo Sapiensa да ће се човек претворити у „пост-човека“ или „над-човека“, а све то помоћу најновијих технологија.

Односно, ради се о покушају да се практично оваплоти глобални поглед на свет, који је оријентисан ка СТРАТЕГИЈИ ПРОМЕНЕ ЉУДСКОГ ЛИКА „ЧОВЕКА РАЗУМНОГ“. За форум „Глобална будућност 2045“ најважнија је идеја формирања „нове светске свести“ и „нове светске цивилизације“. Пред почетак конгреса учесници форума су се обратили писмом Генералној скупштини УН. У писму је наведено да се свет налази на прагу глобалних промена, чија суштина треба да буде у реализовању новог модела развоја који ће допринети еволуцији свести индивидуе и преласку на „неочовечанство“. Постизање тог циља се планира уз помоћ најнапреднијих технологија које треба да преко вештачког тела –аватара обезбеде продужетак људског живота све до бесмртности, што ће омогућити да се створи и нова цивилизација. Таква стратегија, подвлаче аутори писма, треба да постане „алтернатива национално оријентисаним идеологијама и да уједини нације, а смисао живота свакога да усмери ка служењу човечанству“.3

Присуство Реја Курцвала на конгресу је било изузетно важно: њега сматрају за гуруа савременог трансхуманизма, иако сама идеја „трансхуманизма“ уопште није нова. Појам „трансхуманизам“ је озваничен педесетих година 20.века, а у савременом значењу почели су осамдесетих година истог века да га користе амерички научници. У трансхуманизму постоје различити правци: један жуди за бесмртношћу, други машта о над-интелекту, а по трећем – људи могу свој интелект да пребацују у машине са вештачким интелектом, при чему ће компјутерске мреже себе да препознају као надљудске разумне суштине (!). Највећа финансијска средства се дају на истраживања чији циљ представља потпуна промена човечје природе, што би требало да се постигне помоћу такозване конвергенције НБИК – нанотехнологије, биологије, информатике и когнитивних наука.

Карактеристична особина ових истраживања је то, да њихови аутори врло произвољно тумаче права човека, посматрајући особу као апсолутно аутономно биће, које припада само себи самом и има право да решава какве промене жели да направи на свом телу и свом мозгу. У таквим условима човек се претвара у експериментални објекат за примену НБИК-технологије, чије коришћење не ограничавају никакви етички разлози, све до тога да човека једноставно могу да претворе у неки веб-сајт. Како је на Првом конгресу форума „Глобална будућност 2045“ изјавио Ник Бостром, професор на Оксфордском универзитету, постоје два пута за бесмртност – биолошки и нумерички. Нумерички представља потпуну репродукцију људског мозга на компјутеру, што омогућује да се стварају резервне копије човека. Биолошка метода представља међуметоду, а нумеричка је главна.4


Данас најактивнији лоби трансхуманиста постоје у Калифорнији, Кини и Јужној Кореји односно тамо, где су сконцентрисани центри за производњу НБИК-технологија. Једaн од најактивнијих архитеката трансхуманистичке револуције постаје Google. 2008.године је Google, уз финансијску донацију Ларија Пејџа, кооснивача, која је износила 250 хиљада долара, и осталих истомишљеника који су донирали по 100 хиљада долара5, организовао припремање кадрова – „потенцијалних лидера који ће тежити развоју технологија за решавање глобалних проблема човечанства“. Основан је „Универзитет Сингуларности“(Singularity University) 6 , смештен у Истраживачки центар Ејмс који припада Администрацији НАСА, на два корака од Гуглплекса у Силиконској долини. На његовом челу се налази Реј Курцвајл који је лично највише допринео развоју идеје сингуларности.

Констатује се да „сингуларност“ (хипотетички тренутак који настаје када технички прогрес постане толико брз и сложен, да престаје да буде доступан схватању) треба да наступи када технологија превазиђе могућности рачунања у људском мозгу, и појави се вештачки интелект. Она ће, по Курцвајлу, наступити до 2045.године. а тада ће, како он пише у књизи „Сингуларност је близу“ људи „преобликовати биологију и постојаће у Васиони као бесмртни киборзи“.

У јулу 2012. Курцвајл се састао са генералним директором Гугла Ларијем Пејџом, како би му показао белешке за своју нову књигу „Како да се формира начин мишљења“ и признао му да машта о отварању фирме која би могла да произведе заиста потпуно паметан компјутер, али су му за то потребни подаци о сваком од 2 милијарде корисника интернета, а још боље – о сваком од 7 милијарди становника Земље, без обзира да ли они знају за постојање интернета и мобилних телефона.7 Пејџ је пристао да сарађује, и у јануару 2013. гуру трансхуманизма је постао технички директор Гугла и тако вештачки интелект претворио у најбитнији истраживачки правац компаније, и истовремено добио могућност да користи информације о 2 милијарде корисника интернета.

Сада Курцвајлов тим ради на стварању компјутера који ће моћи да репродукује човеков нервни систем. Да би се то постигло компјутер „уче“ не само да одговара на тражена питања већ и да разуме природни језик и да анализира текст који је у семантичком смислу потпун. „Систем ће знати све што вас занима, и то на семантички дубоком нивоу“ – објашњава истраживач. – Претпостављам да ће кроз неколико година систем моћи да кориснику одговори на већину питања пре него што она уопште буду постављена“. Корисник може да добије индивидуалне одговоре на постављена питања, који ће водити рачуна о његовом искуству у интернету, о кругу његових интересовања, као и о његовом карактеру и темпераменту. Оно, што Курцвајл назива „емоционални интелект “ је, по његовом мишљењу, способно да на интересе утиче јаче и од жеђи за информацијом, и од аналитичких способности. Пошто сакупи све информације о томе како корисник ради, и састави његов потпуни портрет, Курцвајлов систем ће моћи да ради као „емоционални робот“ који ће погађати шта је тачно кориснику потребно у зависности од његовог – корисниковог – расположења. То је замишљено као срашћивање човека са компјутером, о коме је говорио извршни директор Гугла Ерик Шмит, при коме ће иницијатива неприметно прелазити са човека на машину тако да ће, под изгледом „погађања“, машина почети да управља човековим интересима.

Гугл обезбеђује апологетима трансхуманизма финансијску и информациону базу, а ови на располагање Гуглу стављају све ефикаснија средства за контролу свести корисника интернета. После раскринкавања које је направио Едвард Сноуден, то ће још више проширити могућности америчких тајних служби које тесно сарађују са интернет – компанијама.

У којој мери ће, ипак, то раскринкавање моћи било шта да измени у систему тоталне контроле света који се ствара, уколико та контрола представља и садржину и суштину информационог и постинформационог друштва? Трансхуманисти настављају да усрдно плету своју транснационалну паучину, радећи на престројавању људске свести. И уопште не крију циљ који желе да постигну, и о коме професор Ник Бостром отворено говори: „Што се тиче односа према трансхуманизму – сада је то политичка зачкољица која ће, како се буде развијала, постајати покрет који ће све више јачати. А затим ће бити потребан јединствени језик који ће морати да се претвори у светски, где се на највишем нивоу организације налази само један орган који доноси одлуке. То може да буде светска демократска влада, или диктатор, или универзални морални кодекс са овлашћењима принуде ради успостављања закона.8(Подвукла О.Ч.)

Ево и последње новости о пројектима Дмитрија Ицкова у вези са пресађивањем човечје памети у вештачко тело: „Преношење личности у холограм даје цео низ предности, за које се већ данас зна. Пацијенти мирно могу да пролазе кроз зидове, државне границе и да се премештају брзином светлости (као банкарске трансакције). Узимајући у обзир велики војни потенцијал будућих проналазака, Ицков има намеру да сарађује са DARPA – војним одељењем министарства одбране САД за напредна истраживања“(подвукла О.Ч.)9 DARPA се бави, између осталог, и проналажењем камера за видео-посматрања у циљу идентификације личности на бази програма имитације функција људског мозга.

И као закључак – још једно питање: а шта у тој „трансхуманистичкој“ активности треба да значи појам суверенитета личности или суверенитета државе? Или – ако човек пренесе информацију Свевидећем оку интернета, да ли треба да се чудимо што ће „Око“ ту информацију пренети америчком Великом брату?

 

1 http://gf2045.ru/read/246/

2 http://planeta.moy.su

3 http://gf2045.ru/read/203/

4 Видеозапис за учеснике //http://2045.ru/expert/281.html

5 http://www.courrierinternational.com/article/2010/07/29/bienvenue-a-l-ecole-des-sorciers

6 http://singularityu.org/

7 http://slon.ru/future/google_i_iskusstvennyy_intellekt_3_zadachi_reya_kurtsveyla-923478.xhtml

8 Видеозапис за учеснике //http://2045.ru/expert/281.html

9 http://tlt.ru/articles.php?n=1939963