Македонци сами знају за кога ће да гласају

377

Балканска штампа пише о „скандалу“ који се распирио између Србије и Македоније, због гласања Македоније за пријем Косова у Организацију уједињених нација и њених намера да поново гласа за пријем те „републике“ у УНЕСКО.

Мени се чини да нема никаквог скандала између две државе, него да постоји давно установљена чињеница о издаји словенског братства од стране руководства Македоније.

Требало би да Македонци знају боље од других балканских република ко су то Шиптари. Југ те земље је у непрекидној грозници од њихове неуморне активности и не сме се искључити могућност да ће се он једном отцепити и присајединити „Великој Албанији“. Како не гласати за пријем тако необичне творевине у ОУН? Јер сада иза кулиса Генералне скупштине ОУН руководе англосаксонци и „Велика Албанија“ ће имати шансу да се у њеном саставу нађе и део Македоније.

Премда таква претња превише не узнемирава македонске политичаре. Они имају друге приоритете и друге политичке стимулансе. Главни од тих стимуланса седе у америчкој амбасади у Скопљу и дају указе о томе шта треба, а шта не треба радити.

Јер, Македонци нису могли по сопственом разумевању гласати за пријем Косова у УНЕСКО – организацију која се брине о културном наслеђу човечанства. Зато што су буквално у њиховом суседству косовски Албанци у марту 2004. године организовали погроме који су довели до масовног исељавања Срба из региона и уништења многобројних споменика њихове историје и културе. И њих примити у УНЕСКО?

Македонци су сопственим очима видели како Шиптари „брину“ о вишевековном културном наслеђу Срба и о њиховом елементарном преживљавању. Видели су и стидљиво окретали очи, зато што у Скопљу столује америчка, а не македонска власт. Ето тако се одигравала спонтана, за саму Македонију понижавајућа издаја браће Срба.

Данас се у Скопљу распирио скандал због тога што се Ивица Дачић огласио поводом непожељног гласања за Косово од стране три републике – Македоније, Хрватске и Црне Горе – у новом покушају да се та „република“ прогура у УНЕСКО.

Какве су се страсти због тога тамо распириле! Као, не требају нам упутства из Београда, знамо ми сами за кога треба да гласамо. У ствари, Ви господо знате само једно: како Вам каже Вашингтон, тако ћете и гласати. Вредност Ваше уображености је – пет пара.

Узгред, Ивица Дачић се можда брзоплето изјаснио рекавши да је Београд узалуд гласао за данашњи назив Македоније, што задире у интересе Грчке. Не бих желео да судим. Можда је и узалуд, но, можда и није. Јер су Срби због тога кристално јасно схватили цену верности македонског руководства братском савезу.