MISA – zadušnica за хрватске фашисте

252

У оквиру психолошко-пропагандне акције притиска на становнике Р Српске, да се заплаше и у што мањем броју изађу на референдум како не би имао жељену тежину, осмислили су челници „цркве у Хрвата“ духовну акцију, која ће једним ударцем убити две муве!

Досетише се, да у строгом центру градског језгра Загреба, у Палмотоћевој улици у Базилици срца Исусовог, одрже мису-задушницу за 35 официра фашистичке војске NDH!

Реч је о злочинцима заробљеним 15. маја 1945.године код Дравограда, притвореним у загребачком истражном затвору „Нова вес“ и пребаченим у војни затвор на Ади Циганлији у Београду, и то баш7. јула 1945. (на тада симболичан датум!), да би им се судило као ратним злочинцима а не ратним заробљеницима!

На судском процесу њихова кривица је утврђена, на смрт је суђено 18 генерала и пуковника НДХ који су стрељани 24. септембра у присуству комисије, остали су суђени на дугогодишњу робију.

Чекајући „демократске промене у окупираној домовини“, сви суђени злочинци су помрли у затвору, те данас њихови поштоваоци истичу да су ето уморени тамо у тој „циганској Србији“, те ни мртви не почивају у својој домовини.

Затвореничко гробље, у складу са законским одредбама, нема списак гробних места појединаца-ратних злочинаца, а стрељанима се не обележава место сахране, те стога њихови поштоваоци не могу да носе цвеће и пале свеће, за покој душе (коју доказано нису имали)!

Војни капелан Dragan Mijić (из капеле у Ђакову), служио је мису-задушницу, скоро више од половине саме мисе држао је проповед, притом читајући појединачна имена и истичући њихове заслуге за хрватску домовину, да би службу завршио речима “Ne zaboravljamo svoje velikane koji su položili živote na oltar domovine!”

О којим и каквим „ жвеликанима домовине и заслугама њиховим“ је реч, просудите сами.

Хрватски генерал Аntun Nardelli, заповедао је усташким снагама које су покушале да сломе отпор Срба у Источној Босни, при нападу на Власеницу издао је заповест у којој каже – „sve što hoda na dvije noge ubijte, sve što hoda na četiri noge dovedite“!

Друге ратне године, Nardelli предводи на Кордуну напад на српске старце, жене, децу и рањенике у Петровој Гори, те се у обручу налази више од 10000 душа, али 700 српских устаника разбија троструки хрватски обруч и доноси слободу!

Нажалост, хрватски злочинци ипак успевају да ухвате 1800 људи, одводећи их у логоре и смрт.

Josip Šolc, Aratur Gustović, Mirko GGregorić, били су неки од заповедника операције „Западна Босна“ како се назива офанзива на Козару, у којој је преко 80000 српских цивила, међу којима и 21000 деце, похватано и отерано у хрватске логоре, где је већина свирепо уморена.

Генерал Tomislav Sertić, као „zapovijednik Prve ličke bojne“ предводио је 1941. године експедиције на српска села, како би се до краја августа месеца 41. у потпуности истребило Србе.

О бруталности те усташке казнеме експедиције говори и народна песма „Сертићу, Сертићу проклето ти млијеко, што ти покла мало и велико“!

Генерал Slavko Skoliber, командант Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zdruga из Нове Градишке, био је задужен за шире обезбеђење хрватског логора Јасеновац и његов несметан „рад“, у „Sabiralištu“ (како га данас цинично називају хрватски повиестничари)!

И тако редом………………….. до 35-ог!

Већински, суђени злочинци су најпре били аустро-угарски официри у Великом рату, предводећи домобранске кољаче у Мачви 1914.године, па потом официри југословенске војске у заједничкој држави коју су издали и одмах прешли на страну проглашене НДХ! Млади Сертић, као питомац југословенске војне академије, убрзано је напредовао да се докаже да нема подвајања између православних и католика у југословенској војсци!

Ипак је као генералштабни мајор постао мађарски шпијун, издавао ратне планове, обавештен од своје сабраће о претећем хапшењу бежи у Мађарску, па потом одлази у Италију да на Липарима обучава усташке терористе и заједно са Павелићем стигне у Загреб, у априлу 1941.године!

Документа са самог процеса, објављена су те 1945. године у књизи „СА СУЂЕЊА“, коју су објавили аутори Хрвати али антифашисти, која ће после 1948.године напрасно бити повучена из књижара (да не вређа хрватски народ, како су тумачили кроатокомунисти!).

Познато је да је RKC строго централизована институција, без знања надређених нема самосталних играрија, јасно је стога да је и добри отац Франциско (и сам исусовац) већ обавештен о одлуци војног викара (титула верског старешине) HV, да дозволи овакав обред!

Хрватска војска је део NАТО снага које имају и свог верског старешину (викара), те је и он већ обавештен о обреду.

Да ли је можда у питању психолошка припрема натоовске пешадије, која треба да у планираној хуманитарној мисији пређе реку Саву и пацифицира српске дивљаке у западном делу Р Српске, када нахуцкани муџахедински кољачи пресеку коридор, и изазову одговор српске полиције!

Хоће ли тада потомци кољача бити достојни предака, па побити све на две ноге а поштедети све на четири, да најзад реше то отворено „српско питање“ преко Дрине?!

Хоће ли можда „фактор мира у региону и шире“ евентуално упитати драгог Јенса (натоовскиог генсека) о миси задушници за фашистичке кољаче коју држе припадници NАТО-а у Хрватској, или још није обавештен, док му Skot не разјасни суштину, или можда угледни професор историје у САД (случајно Хрват?) који тврди да нема обнове фашизма у Хрватској, али има бујања претећег „српског фашизма“, који видљиво дестабилизује регион и шире! Хоће ли можда да нареди, да се утврди где су земни остаци хрватских злочинаца, када Хрватска тим услови даљи процес приближавања ЕU, пљујући тако у лице многобројним потомцима невиних српских жртава?

Да неће можда деконтаминерке и црнокошуљашице београдских НВО, заједнички да походе и те „невине жртве српских злочина“?

Докле, бре, што кажу српски домаћини помињући притом зна се и кога и како, од фамилије!

Па стварно, докле, бре!!!

___________________________________________________________

Упутнице:

Bojna – термин у војсци NDH, којим се означава формација ранга батаљона, данас у службеној употреби у хрватској војсци као чланици NАТО савеза.

Zdrug – термин у војсци NDH, којим је означавана формација која одговара рангу бригаде.