Мишоловка без сира

382

Како саопштавају информативне агенције, у Кијев је долетела Кетрин Ештон, добра тета, представник ЕУ за спољну политику и безбедност.

Тета Кетрин је одржала два састанка са Јануковичем и пажљиво је саслушала његове молбе. Потом је изрекла неколико сентенци, које није згорег да чују само Украјинци, већ и други источноевропљани који су се постројили у ред за ЕУ мишоловку.

Тета Ештон је напоменула да је Виктор Јанукович приликом овонедељног сусрета са њом уверавао да је заиста намеравао да потпише Споразум о придруживању са ЕУ, назвавши економске проблеме у земљи као узрок непотписивања споразума.

  • То је истина тетице, нисам ја крив, све је то због проклетог сиромаштва – плакао је Јанукович попут хендикепираног детета – дајте неку пару и ја ћу Вам потписати омиљени папир…

Међутим, тета није само добра, него је и строга. Гледајући гладни одсјај у дечаковим очима, она схвата да ће деран врло брзо тај новац спискати на слаткише, или још горе, да ће га негде закопати.

  • Ја разумем твоје проблеме момче – одговара на молбе Јануковича тета Ештон. Међутим , код нас није прописано да се плаћа сваком просјаку. Просјака је много, а нас мало.

  • Али ја бих желео да приступим вашем клубу…

  • Не можемо ми тек тако, сваког одрпанца пуштати у наш клуб. Нађи себи спонзора, нека ти да новац за пристојно оделце и за књижицу о нашим правилима понашања. Кад се умијеш, подстрижеш нокте и научиш наша правила понашања, тада и дођи… Мада, изјаву да ће тако бити, ти можеш већ данас потписати. Но, не смеш одједном зајаукати: дајте неку пару сиромаху… Знаш, то заиста није добро. Узгред, твој пријатељ (који је код тебе заменик премијера) Сергеј Арбузов, навалио је у Бриселу на еврокомесара Штефана Филеа. Тобоже јури инвестиције из наше привреде. За уљуљкивање следује 20 милијарди еура и тачка! То је тако! Схвати да се сиромашци у Европи тако не понашају! Немаш ти никакву економију и нико своје парице неће улагати у твој хаос. Наши лудаци су одавно скончали.

  • Али како то, какав хаос тетице – одговара момче-просјак. – Код нас је све у најбољем реду. Постоје неки мањи проблеми на Мајдану, ја ћу их уклонити за 24 часа, само уделите неки грош! Погледај шта је рекао мој други пајташ, Николај Азаров: предлажем Европској Унији да размотри “узајамно корисне” инвестиционе пројекте у износу од 20 милијарди еура. Чујеш ли, узајамно корисне!

  • А имаш ли ти икакав план поводом узајамно корисних инвестиција, а? – поново је питала злурада теткица одлично знајући да у души дерана постоји само један план, да новац легне у његов џеп. – Хајде де, реци.

Момчић се ћутке потуљио. Треба још и планове смислити, а новац је потребан истог трена. Очајнички. Не добивши од дечака никакав одговор по питању планова, тета Ештон је рекла, као да му под нокте закива: – Иди ти мили још негде да просиш. Нисмо ми никакав хуманитарни биро, него озбиљно место у коме се новци увек броје. А са тобом, изгледа, нема обрта новца.

  • Али тетице, ја ћу тако загинути!

  • Највероватније, али ја ти не дам новац!

А Оливије Баји, званични представник Европске комисије са тетиног двора, клима главом: – Заборави на џабалук деране. Нема никаквог омекшавања услова за Украјину, нити финансијских компензација приликом потписивања Споразума о придруживању. Ако желиш у наш клуб, докажи да ниси глуп. Обмани некога, набави неки грош, па дођи. На пример Москву, њу су многи обманули. Можда ћеш и ти успети.

Ето какав је фијаско настао.

Штета што тета Ештон не планира да посети и Грузију и Молдавију, где су владари такође зинули на европски џабалук. Требало би посетити те момке и објаснити им да овај пут у мишоловци нема бесплатног сира. Нека камче празног желуца.