МИСТЕР КЕРИ, КАДА ЛАЖЕТЕ, ПОСКАКУЈТЕ

220

Постоји од древних времена оваква прича са истока. Неки становник једнога града веома је волео да измишља. О чему год би почео да прича, он би то обавезно зачинио измишљотинама. Алах је одлучио да га због тога греха казни и сваки пут када би лажац почињао своје, под њим би се осипала земља и он је пропадао до колена у блату. Међутим, ни то није помагало. Он није престајао да лаже, само би сада при свакој лажној речи поскакивао како не би пропадао у земљу. Од тада се овде лажовима овако обраћају: “Еј, пријатељу! Када лажеш, поскакуј”.

Подсетио сам се те приче када сам из уста државног секретара Џона Керија чуо тврдњу о злочинима сиријске владе.

“Инспектори су се вратили имајући неколико кључних детаља у рукама, који су потврдили кривицу Асадовог режима приликом остварења тог напада” – глагољао је шеф америчке дипломатије. “Свака појединачна тачка у извештају – тип муниције и ракета које су биле коришћене, трајекторија њиховог лета, врста отправљене материје – све то само потврђује оно што смо ми већ знали и на шта је Америка упозоравала друге”.

Уздрхтавши од непатворене америчке правдољубивости и ужаснувши се од онога што сам чуо, почео сам да се удубљујем у све појединости у вези са резултатима инспекције и сазнао сам да су инспектори заиста на месту злочина нашли ракете совјетске производње.

Чињеницу да ракета припада производњи из 60-их година прошлог века и да се не налази у наоружању сиријске војске, Џон Кери није ни поменуо. Заборавио, претпостављам.

Уосталом, познато вам је да хронични лажови пате од веома слабе меморије. Они се често не сећају онога што су говорили.

Државни секретар није рекао ни то да посао инспекције није био да трага за починиоцима злочина и да она уопште није радила на томе. Џону Керију то није потребно. Њему је све јасно. Додуше, бандите у Сирији по његовој логици уопште не наоружава САД него Русија, јер они користе “калашњикове”.

Генерално гледано, следећа ствар у овој причи се искристалисала. Онај исти лажов са којим смо започели причу, не одустаје од лажи. Очигледно није у стању због своје природе. Воли да лаже и поскакује.

Изгледа да се та невоља десила и са Џоном Керијем. Он никако не може престати да лаже.

Можемо само да га посаветујемо: мистер Кери, када лажете, поскакујте. Да не пропаднете у измет.