Моје име је Мектић, Драган Мектић

392

„Ви сте министар сигурности, а створили сте немир, Ви сте министар несигурности“, сручила је у лице Драгану Мектићу Ружица Јукић, потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), тијела које је у БиХ надлежно за именовање свих тужилаца и судија. Чиме је Мектић заслужио да госпођа Јукић, која се налази на тако одговорној функцији, изнесе поменуту квалификацију?

У веома гледаној ТВ емисији „Поштено“, која се емитује на Телевизији Федерације БиХ, Мектић је наставио да оптужује Тужилаштво БиХ за нерад и корупцију, што иначе чини протеклих мјесеци. Није штедио ни судије, износећи констатацију да „правосуђе као трећи стуб власти“ у БиХ не функционише. Госпоћа Јукић је потом навела пријаве које постоје против Мектића у погледу корупције и ратног злочина, и указала да истражне радње још нису завршене због опструкције у СИПА, агенције на чијем челу се налази директор чије именовање је Мектић излобирао. Да Мектића поменуте пријаве чине нервозним било је видљиво током цијеле емисије. Потпредсједница ВСТС била је децидна, нагласивши да су управо пријаве, које ће морати бити истражене, повод Мектићевог јуришања на Тужилаштво БиХ. „У борби против корупције мораћемо поћи од Вас министре“, нагласила је Јукићева. Правосуђе БиХ Мектић није штедио ни током гостовања у Централном дневнику, емисији сарајевске FACE TV, с тим што је овог пута био без саговорника који би му могао парирати.

Мектић је уцијењен човјек и стога ће пристати на све како би избјегао процесуирање за оно што му се ставља на терет. То је у позадини његовог позивања на уличне нереде у Бања Луци, то је разлог за упорне насртаје на институције Републике Српске. И у томе не треба тражити СДС, партију коју номинално представља у Савјету министара БиХ. Мектићев прави шеф, налогодавац којем се не смије отказати послушност, јесте Бакир Изетбеговић.

Тако је Мектић, у моменту када су на Изетбеговића због ваниституционалног подношења захтјева за ревизијом пресуде по тужби БиХ против Србије, пљуштале оптужбе са свих страна – из Бања Луке, из Београда, али и са многих адреса у Сарајеву, јер су се прилике толико радикализовале да је стање постало забрињавајуће и за Управни одбор Савјета за спровођење мира (Peace Implementation Council – PIC) који је Изетбеговићево понашање осудио, покушао да пажњу јавности преусмјери потпуно на другу страну. Гостујући најприје на бањалучкој АТВ, а потом у изјавама за Телевизију БН, Мектић је дозирано износио да располаже „материјалним доказима“ о „параинституционалној, па и параобавјештајној групи која руши Вучића“, а којом се командује из Додиковог кабинета. Министар безбједности је при томе користио терминологију типичну за вокабулар обавјештајне организације у којем се „документовали смо“ чита као „снимили смо“, а „располажемо материјалним доказима“ као „имамо снимљене разговоре“. Било је видљиво да је неко Мектићу уступио на коришћење и јавну употребу аудио снимке настале прислушкивањем приватних разговора, што представља кривично дјело. Како је Мектић наводио да је „материјалне доказе“ уступио премијеру Србије Александру Вучићу друго питање које се намеће односи се на законитост уступања „материјалних доказа“.

Када су сарадници премијера Вучића позвали Мектића да објави доказе о наводном плану Милорада Додика да сруши Александра Вучића, што је први учинио Владимир Ђукановић, члан Главног одбора СНС и посланик те странке у Скупштини Србије, отворено доводећи у сумњу Мектићеве тврдње, Мектић је то учинио у разговору за портал Фактор. Показало се да су Мектићеви „докази“ цитати неколико аутора српске странице Фонда стратешке културе из Москве, у којима се на критичан начин говори о премијеру Србије, а познају се са Пером Симићев, Додиковим савјетником за медије.

„Води се једна изузетно негативна, ружна и примитивна кампања из Кабинета предсједника Милорада Додика и на челу читаве те кампање стоји његов главни савјетник за медије Перо Симић. Они су успоставили једну параобавјештајну структуру и у међусобној комуникацији свих тих који припадају тој структури трагају за могућностима и начинима да на најпримитивнији начин урушавају Александра Вучића, а онда да би то у Србији добило једну форму све провлаче кроз Фонд и тако стварају аргументе који би требали као ићи у прилог њиховој причи. Они користе одређени број појединаца и са простора РС-а, из Бање Луке, те из Београда. Ја не говорим о неким претпоставкама или фикцијама већ о нечему што је на одређени начин засновано на материјалним чињеницама“ – тврди Мектић.

Мектић је јавности поново улио сумњу да се ради о директном или посредном прислушкивању неког из Додиковог кабинета, јер како би иначе знао о чему разговарају чланови „инкримисане групе“ у међусобној комуникацији. Онај кога у тексту под насловом „Мектић појаснио за Фактор: Како и преко кога Додик покушава рушити Вучића“ аутор Недим Побрић цитира, јесте Џевад Галијашевић, те се стога намеће закључак да је управо Галијашевићев телефон предмет прислушкивања, а оно о чему је са Симићем разговарао представља Мектићеве „материјалне доказе“. С обзиром да је Босна земља чуда, не би било ништа ново да се у њој умјесто терориста прате и прислушкују они који указују на опасност од тероризма. Вјероватно ће против Мектића овим поводом Тужилаштво БиХ покренути нову истрагу, а његов покушај да завади руководство Српске и Србије пасти у воду.

Друга интересантна ствар је да се Мектић „отворио“ преко портала који је финансиран турским новцем. Наиме, у периоду медијске експанзије Турске у БиХ, новцем турских компанија покренут је наведени портал, недјељник „Став“, и дневни лист Фактор, који је у међувремену престао да излази. Тако министар Мектић осим што покушава да међусобно завади Србе настоји да у Босни посвађа Русе и Турке, нападајући руски портал са портала у који су новац уложили Турци.

У интервјуу емитованом на FACE TV, након што је Мектић навео да има „материјалне ствари, материјалну истину, материјалне доказе“, на водитељево питање да ли то може бити аудио снимак, Мектић је одговорио потврдно, али је нагласио: „Не бих сада говорио о томе“. На питање да ли Руси стоје иза Додика у рушењу Вучића, Мектић одговара са: “Мислим да стоје.“ Поданички лојалан Изетбеговићу, Мектић прави нове скандале, како би сачувао газду, надајући се да ће Изетбеговић сачувати њега од покренутих истрага. Све у свему, Илија Чворовић, главни јунак култног филма „Балкански шпијун“ у поређењу са Мектићем је мала маца.