В.Монтгомери: пропагандистичка припрема САД за осветљавање догађаја у Хашком трибуналу

352

Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Хрватској и Србији, објавивши књигу о догађајима у Србији у периоду од 2000. до 2004. године, јасно је поделио своја знања и утиске о догађајима из тог времена. Неочекивано отворено и детаљно он је говорио о улози САД у рушењу „режима Слободана Милошевића“. Између осталог, он каже, да је С.Милошевић изгубио контакт са друштвом и окружио се људима, који му нису саопштавали лоше вести. Он је мислио да ће победити…А ми смо одлучили да удвостручимо своје напоре…ја заиста не знам колико је пара било потрошено, али могу рећи само да су Сједињене Државе сматрале, да Милошевић мора пасти… кључним лидерима опозиције ми смо ставили на располагање мобилне телефоне, који су функционисали независно од српске телефонске мреже…“ Интересантна је његова карактеристика двојице челних фигура опозиције – Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице: „Ђинђић и други желели су револуцију, брзе промене, а Коштуница је био против наглих решења, сматрао је да све треба да се одвија стриктно по закону…З.Ђинђић је крио своје везе са Милорадом Улемеком (Легијом) и земунским кланом, који су му пружали подршку“. Монтгомери истиче, да су се Ђинђић и Легија уочи 5. октобра састали, и на том састанку „Легија и његови људи су пристали на пад Милошевића“.

Упоредо са таквим отвореним сведочењем тамо се ипак тешко може сумњичити тако искусни представник америчке администрације за изненадно насталу жељу да отворено подели сећања о умногоме ионако загонетном тренутку српске историје – преврату 5. октобра и каснијим догађајима од судбоносног значаја за Србију. Циљ његовог неочекиваног оглашавања са мемоарским сижеима отвара се и даље. И он показује да се чак и у безазленој, рекло би се, жељи да подели сећања, садржи оштар и прагматични задатак човека, који је инволвиран, и који утиче на политичке процесе у Србији. Он говори о свом сусрету са Мирјаном Марковић крајем 2002. године, на коме је, тобоже, инсистирала сама госпођа Марковић. На сусрету је „она била нервозна, желела је само да уручи своје писмо, адресирано на председника САД Џ.Буша“. Практично одбивши да разговара, М.Марковић је ипак саопштила садржину писма, у коме моли Буша да се умеша и утиче на Хашки трибунал, како би он одобрио њеном мужу да оде на лечење. И – као кулминација и смисао Монтгомеријевих откровења – изјава, да њен муж има озбиљне проблеме са здрављем, са притиском, и да ће он пре умрети бранећи се, него да издржава било какву затворску казну. И додала, да „поуздано зна, да већ неко време он не узима лекове за свој крвни притисак и да би тако могао убити самог себе“ (1)

Изјава Монтгомерија директно је везана са максимално актуелним питањем, које се данас поставља – са здрављем лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, који се скоро осам (!) година налази у тамници Хашког трибунала. У јавности је на најшири одјек наишла више него сумњива прича у вези са лековима против астме, који су му преписани од стране трибунала, а који изазивају аритмију (најпре су лекови преписани, потом неочекивано повучени, да би опет били преписани). Захтеву судског већаoмедицинском конзилијуму не удовољава се већ више месеци, пре тога је Шешеља углавном прегледао лекар опште праксе, не упућујући га чак ни на ЕКГ. Код Шешеља се у последње време пулс стално повећава до показатеља преко 130 откуцаја у минути, њему су неопходни хитна консултација компетентних стручњака и адекватно лечење. Став Војислава Шешеља је овакав: он не одбија, и извршава све захтеве трибунала који се тичу његовог здравља, управо ради тога да трибуналу не да повода да га оптужи за избегавање лечења и неправилну примену лекарских упутстава – тојест, да понови случај са С.Милошевићем, који је, као што се зна, довео до његове смрти.

Откровења Вилијама Монтгомерија веома очигледно и грубо зидају платформу за тумачење догађаја који следе, за које су сценариј, по свој прилици, већ написли трибунал (и његови покровитељи). Укорак са Монтгомеријем сва мас-медијска средства у Србији, прозападна партијска авангарда и невладине организације – ресурс САД – следиће свога „гуруа“ и понављати клишее које је он лансирао о свесном одбијању Шешеља да се лечи, или неправилном лечењу итд. И учиниће то тако да њега самог прикажу као кривца за трагични исход, припремљен за лидера српских радикала…Све истински прогресивне снаге српске јавности, земље – пријатељи Србије, и, у првом реду, Руска Федерација, требало би да најозбиљнију пажњу обрате на ситуацију у Хашком трибуналу, на монструозна кршења човекових права, која практикује трибунал. Уочи окончања рока његове делатности, трибунал се врпољи у агонији. С једне стране, он треба да „прочешља све до краја“, а с друге – да максимално продужи рок свог функционисања, јер низ политичких задатака још није извршено.

(1) http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=467933

Историчар и аналитичар. Дипломирала: Ломоносов Универзитет, Историјски факултет, катедра историје Јужних и Западних Словена. Магистар историјских наука (PhD). 12 година радила као научни сарадник у Институту за словенске студије Руске академије наука, 4 године предавала у Универзитету за међународне односе (МГИМО (У) МИД РФ). Бивши главни уредник сајта и руководиоц српског филиала Фонда Стратешке културе. Главни уредник Српског става. Доцент Московског хуманитарног универзитета.